15ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ: Όταν άλλαξε ο ρους της ιστορίας …

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις του 15ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ νήσων Δωδ/σου ξεκινάνε το Σαββατοκύριακο, 15 – 16 Οκτωβρίου 2022 στην Οπλοθήκη Ντε Μιγύ, στην Πύλη Ελευθερίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σάββατο 15/10/22

12:00 – 21:30  Έκθεση Βυζαντινών Κόμικς από την Ομάδα Byzantine Tales

19:30 – 20:00  Παρουσίαση των Βυζαντινών Κόμικς από το συγγραφέα Σπύρο Θεοχάρη. Συζήτηση με το κοινό.

Κυριακή 16/10/22

12:00 – 19:30  Έκθεση Βυζαντινών Κόμικς από την Ομάδα Byzantine Tales

19:30 – 21:00  Συναυλία Μεσαιωνικής Μουσικής από το Σχήμα ΑΜΑΝΕΣΑ, με τίτλο: «Μουσικό Πέρασμα … από την Καστίλη στην Ιπποτική Ρόδο»

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο και τους καλλιτέχνες

BYZANTINE TALES: είναι μια ομάδα από την Αθήνα, που δημιουργήθηκε το 2019 από τη Χρυσαυγή Σακελλαροπούλου και τον Σπύρο Θεοχάρη, ο οποίοι συνδύασαν την αγάπη τους για την τέχνη και την ιστορία αντίστοιχα, ώστε να δημιουργήσουν graphic novels και κόμικς με επίκεντρο την ιστορία της Μεσαιωνικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γνωστής ως Βυζαντινής, και άλλων ιστορικών περιόδων. Πρώτο τους έργο το οποίο είχε και την τιμή να εκτεθεί σε μουσείο στην Κωνσταντινούπολη, είναι το «Θεοφανώ: Μια Βυζαντινή ιστορία». Αυτή τη στιγμή συνεχίζουν τον τίτλο «Βασίλειος Βασιλεύς» που εκδίδουν σε τεύχη. Ακόμη έχουν δημιουργήσει δυο επετειακά graphic novels, το 1821: Η Αρχή της Επανάστασης και το «Χρονικό της Μικρασιατικής Καταστροφής σε Κόμιξ». Μπορείτε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτους στο site: byzantinetales.com.

To Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Ρόδου στηρίζει κάθε εναλλακτική, δημιουργική και αξιόλογη προσπάθεια μετάδοσης της γνώσης της ιστορίας μας, ειδικά στις νεότερες γενιές και αυτός είναι ο σκοπός φιλοξενίας της συγκεκριμένης έκθεσης.

AMANESA: πρόκειται για ένα σχήμα πέντε αξιόλογων Ρόδιων μουσικών που συνεργάστηκαν προκειμένου να παρουσιάσουν ένα υψηλού επιπέδου μουσικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ.

Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος Ισπανικά τραγούδια, με προέλευση την Καστίλλη του 13ου αι., που συνδέονται με μια από τις εθνότητες (Γλώσσες) των  Ιπποτών της Ρόδου – αυτήν της Καστίλλης – που αποτέλεσε επίσης έναν από τους τόπους κατοικίας των Σεφαραδιτών στην Ισπανία. Κάποιοι από τους τελευταίους, μετά το διωγμό τους από την Ιβηρική χερσόνησο, κατέληξαν στη Θεσσαλονική και τη Ρόδο και έγιναν αναπόσπαστο μέρος του τοπικού πολιτισμού. Στο δεύτερο μέρος θα ακούσουμε Σεφαραδίτικα τραγούδια, που αποτελούν ένα Μωσαϊκό όπου συναντά κανείς στοιχεία από την Ισπανική, την Εβραϊκή, την Τουρκική, την Ελληνική και από άλλες χώρες της Ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Την ενορχήστρωση έκανε ο Δημήτρης  Γεωργαλλίδης.

Το σχήμα ΑΜΑΝΕSΑ αποτελούν οι μουσικοί: Δημήτρης Γεωργαλίδης – Πολίτικο Λαούτο, Θανάσης Διαμαντής – Βιολί, Άννα Νικητιάδη – Κρουστά, Σπύρος Τζουμερκιώτης – Ταμπουράς και Ειρήνη Βουτυράκη – Τραγούδι

Προσεχώς θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες για τις επερχόμενες εκδηλώσεις του 15ου  Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, που είναι Συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαιωνικό Ρόδο, με τον Δ.Ο.Π.Α.Ρ, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τη Στήριξη του Επιμελητηρίου Δωδ/σου (Ε.Β.Ε.Δ.) και την Ευγενική Παραχώρηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδ/σου – ΥΠ.ΠΟ

You may also like...