14α Δημήτρεια Δαφνώνα Ξάνθης – Γιορτές Νέστου

Οι Γιορτές Νέστου τελούνται κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου ή το πρώτο του Αυγούστου στις όχθες του Νέστου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκεί όπου ο ποταμός περνάει δίπλα από το χωριό Δαφνώνα του Δήμου Σταυρούπολης. Οι Γιορτές Νέστου, τριήμερης διάρκειας, τελούνται στην περιοχή από το 1988 ως πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου του Δαφνώνα «Δήμητρα» γι΄ αυτό ονομάζονται και «Δημήτρεια Δαφνώνα». Η ενεργεία αυτή χρηματοδοτείται από τον πολιτιστικό σύλλογο «Δήμητρα», το Δήμο Σταυρούπολης, ενώ παράλληλα αναζητούνται κάθε χρόνο ιδιώτες – χορηγοί, για να καλυφθεί η αρκετά μεγάλη δαπάνη, για τις δυνατότητες των συντελεστών, των εκδηλώσεων.
Οι Γιορτές τελούνται εδώ και οκτώ χρόνια και έχουν πάρει χαρακτήρα εθίμου για την περιοχή, σε ένα χώρο μοναδικής φυσικής ομορφιάς με σκοπό να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών που μαζί με τους ντόπιους θα ζήσουν μια παρένθεση ξεκούρασης, ψυχαγωγίας και χαράς. Κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος έκτος από τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Δαφνώνα (οι οποίοι είναι και οι κύριοι οργανωτές σε συνεργασία και με τη Δημοτική Αρχή), οι κάτοικοι του Δήμου Σταυρούπολης και οι επισκέπτες του, οι προερχόμενοι από διάφορα μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού, ειδικά για τη συμμετοχή τους.
Στις Γιορτές διαδραματίζονται εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου και αφορούν όλες τις ηλικίες και φύλα. Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις αφιερωμένες στη Φύση, το Παιδί και τον πολιτισμό. Τα πρωινά του διημέρου (ή και τριημέρου όταν χρειάζεται) τα παιδιά συμμετέχουν σε παραδοσιακά, σύγχρονα και ομαδικά παιχνίδια, δημιουργούν μέσα από ζωγραφική, θέατρο και τραγούδι και παίρνουν μέρος μαζί με τους μεγαλύτερους σε βόλτες με κανό στον ποταμό Νέστο. Τα βράδια πραγματοποιούνται για μικρούς και μεγάλους συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών του Ελληνικού λαϊκού, παραδοσιακού και έντεχνου ρεπερτορίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η τέλεση των Εορτών Νέστου εμπλουτίζονται κάθε χρόνο με νέες αθλητικές, μουσικές και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις όχθες του ποταμού Νέστου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκεί όπου ο ποταμός περνάει δίπλα από το χωριό Δαφνώνα του Δήμου Ξάνθης, ο πολιτιστικός σύλλογος «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και τον Δήμο Ξάνθης, θα πραγματοποιήσει τα «14α Δημήτρεια Δαφνώνα.

Περισσότερες πληροφορίες: 6977682334- 6984202724

You may also like...