12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών

Στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου
Οργάνωση: Εναλλακτική κοινότητα Πελίτι ~ Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου ~ Με την υποστήριξη του Δήμου Παρανεστίου.Η 12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις ντόπιες ποικιλίες και τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα.Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου του Ν. Δράμας,
Οι στόχοι-όροι της γιορτής είναι:
Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ.α.
Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.
Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.
Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα, χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος
η γιορτή περιλαμβάνει:
Ομιλίες από γεωργούς, ακτιβιστές, κτηνοτρόφους, πανεπιστημιακούς κ.α.
εργαστήρια, φεστιβάλ παιδικής ζωγραφικής,
εκθέσεις: φωτογραφίας, σπόρων κ. α
προσφορά ντόπιων ποικιλιών,
μουσική,
χορό,
φαγητό,
χαριστικό παζάρι κ. λ.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ομιλίες – εργαστήρια.
Στις 11 το πρωί θα ξεκινήσουν οι ομιλίες καλλιεργητών, αγροτών, ακτιβιστών επιστημόνων κ.λ.π παρουσιάζοντας τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους. Παράλληλα με τις ομιλίες λειτουργούν και εργαστήρια για διάφορα θέματα.
Δημιουργική απασχόληση για τα μικρά παιδιά.
Η τοπική ομάδα του Πελίτι στην Κοζάνη έχει αναλάβει από το 2010 το εργαστήριο δημιουργική απασχόληση για τα μικρά παιδιά.
Το τραπέζι της αγάπης
Στη 1:00 το μεσημέρι θα υπάρχει κοινό γεύμα για όλους με παραδοσιακές ποικιλίες. Τα φαγητά είναι προσφορά των καλλιεργητών που παίρνουν μέρος στη γιορτή και φίλων. Μπορείτε να φέρετε και εσείς κάτι για το κοινό τραπέζι π. χ ψωμί, λάδι, τυρί, ελιές, πίτες, γλυκά, φρούτα κ.α. Η εκδήλωση κλείνει με παραδοσιακό πρόγραμμα.

Το Χαριστικό Παζάρι

Από το 2009 το Πελίτι άρχισε να οργανώνει παράλληλα με τις ομιλίες και τις άλλες εκδηλώσεις του χαριστικά παζάρια. Από το 2011 στην 11η Πανελλαδική Γιορτή ξεκίνησε να γίνεται και χαριστικό παζάρι και στην Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.
Σας προτείνουμε να ανοίξετε την καρδιά σας και να αναζητήσετε ρούχα, παπούτσια, βιβλία, μικροέπιπλα και άλλα πράγματα σε καλή κατάσταση που δεν τα έχετε χρησιμοποιήσει καθόλου τον τελευταίο χρόνο που σημαίνει ότι δεν σας είναι πλέον και πολύ απαραίτητα και να τα φέρετε στο χαριστικό παζάρι. Το όφελος που θα έχετε είναι τεράστιο μια που θα απελευθερώσετε λίγο χώρο στις ντουλάπες σας, στο σπίτι σας και στο μυαλό σας. Θα δώσετε έτσι την ευκαιρία να έρθουν καινούρια πράγματα στη ζωή σας, γιατί απελευθερώνετε χώρο. Όταν μοιράζουμε τα πράγματα που έχουμε αυτά αυξάνουν.
«Κάθε χρόνο, χάρη στο Πελίτι, κάποιες δεκάδες χιλιάδες κήποι σε όλη την Ελλάδα μας δίνουν καρπούς χωρίς τη μεσολάβηση των χρημάτων. Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να μας βλάψει. Οι κατσαρόλες μας θα είναι πάντα γεμάτες σε πείσμα των οικονομικών αναλύσεων.
Η προσφορά σπόρων χωρίς χρήματα λειτουργεί και αποδίδει. Γιατί να μην προχωρήσουμε και σε άλλα αγαθά;
Φέτος στη γιορτή των σπόρων ας φέρουμε μαζί μας ότι μπορούμε να χαρίσουμε ή ότι θέλουμε να ανταλλάξουμε με κάτι που χρειαζόμαστε. Ας γίνει αυτή η γιορτή, γιορτή της αλληλεγγύης και της προσφοράς χωρίς χρήματα για κάθε είδος προϊόντος ή υπηρεσίας.
Το Μεσοχώρι είναι οικισμός που ανήκει στο Δήμο Παρανεστίου Ν. Δράμας. Είναι χτισμένο κοντά στις όχθες του ποταμού Νέστου σε υψόμετρο 120 μέτρων και σε απόσταση 40 χμ από την πόλη της Δράμας, 48 χμ από την Ξάνθη, 72 χμ από την Καβάλα, 105 χμ από την Κομοτηνή, 205 χμ από τη Θεσσαλονίκη και 715 χμ από την Αθήνα. Από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, μέσω Καβάλας, 110 χμ και μέσω Κεχροκάμπου 50 χμ.
Το Μεσοχώρι είναι στη μέση περίπου της επαρχιακής οδού Δράμας-Ξάνθης.
Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο χάρτη της περιοχής

Περισσότερες πληροφορίες
Παναγιώτης Σαϊνατούδης Πελίτι  -Παρανεστιου Τ. Κ. 66035
peliti@peliti.gr   -τηλ.2524022059

You may also like...