11ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Παστίδας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου «Καμάρι» πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το 11ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Παστίδας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η έναρξη του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και ολοκληρώθηκε στις 9 του μηνός, στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Παστίδας. Σε σχετική ανακοίνωσή του, το “Καμάρι” αναφέρει τα ακόλουθα:
«Καθ’όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ λειτουργούσε Έκθεση Ζωγραφικής από τα τμήματα του Συλλόγου μας ενώ έγιναν εγγραφές στα τμήματα Παραδοσιακών Χορών, Ζωγραφικής και Θεατρικής Ομάδας καθώς και σε νέα τμήματα και επίσης εγγράφηκαν νέα μέλη.Αξιοσημείωτο είναι ότι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Σύλλογο μας η Παραδοσιακή Φορεσιά της Παστίδας, ένα ακόμη όνειρο που έγινε πραγματικότητα, με την οποία από εδώ και πέρα θα συμμετέχουμε με αυτήν σε όλες τις εκδηλώσεις που παίρνουμε μέρος.

Η 1η ημέρα του 11ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Παστίδας περιλάμβανε την έναρξη του Φεστιβάλ από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σιαλούπ Ιωσήφ και τους Χαρούλα Γιασιράνη και Κάλλιστο Διακογεωργίου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στην συνέχεια η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ρόδου υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου Δημήτρη Χαλκιά και την mezzosoprano Δήμητρα Παπαδοπούλου κατέπληξαν το κοινό με την εμφάνισή τους.
Ακολούθως βραβεύθηκαν οι Αριστούχοι μαθητές, οι εισαχθέντες σε ΑΕΙ/ΤΕΙ και είχαμε και ειδικές βραβεύσεις για διακρίσεις μονίμων κατοίκων Παστίδας σε διαφορετικούς τομείς.

Έπαινους και αριστεία έδωσαν οι: Χαρούλα Γιασιράνη, Νικολής Νίκος, Μπάρδος Χρήστος, Κόκκινος Χαράλαμπος, Κοσμάς Μιχαήλ και Σιαλούπ Ιωσήφ.

Η 2η ημέρα του 11ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Παστίδας περιλάμβανε την παρουσίαση Παραδοσιακών Φορεσιών της Παστίδας για πρώτη φορά από τον Σύλλογο μας και βραδιά παραδοσιακών χορών με τους:
Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο Μωραΐτες Τρίπολης Αρκαδίας (που είναι και οι επίσημοι προσκεκλημένοι και φιλοξενούμενοι μας) και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παστίδας «Καμάρι» – Τμήμα Ενηλίκων Αρχαρίων με χορούς Ικαρίας.

Πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων ανάμεσα στον τιμώμενο Σύλλογο και στον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου Κάλλιστο Διακογεωργίου εκ μέρους του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, ενώ παρών ήταν και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Μπάρδος. Επίσης ο Κάλλιστος Διακογεωργίου έδωσε αναμνηστικό δώρο στον Πρόεδρο του Συλλόγου της Παστίδας, Σιαλούπ Ιωσήφ.

Η 3η ημέρα του 11ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Παστίδας περιλάμβανε συναυλία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής από την Μικρασιατική Ορχήστρα των Μενεξέδων υπό την Διεύθυνση του Στάθη Μανούσου, με τη συμμετοχή του Χορευτικού Τμήματος της Αστυπάλαιας.

 

 

Την 4η ημέρα είχαμε Παράδοση – χορό – ήθη και έθιμα με την συμμετοχή των:
Σύλλογος Γυναικών Κοσκινού
Σύλλογος Θεσσαλών Ρόδου
Χορευτικό Τμήμα Παραστάσεων Δημοτικής Κοινότητας Ιαλυσού
Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο Μωραΐτες Τρίπολης Αρκαδίας
Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι» – Τμήμα Ενηλίκων Παραστάσεων

Η 5η ημέρα ήταν αφιερωμένη στο Μίμη Πλέσσα με συναυλία της Μικτής Χορωδίας και Μαντολινάτας Δ.Ε. Πεταλούδων με αξέχαστες επιτυχίες του γνωστού μουσικοσυνθέτη και με μαέστρο την Φλώρα Πελεκάνου.

Η 6η ημέρα περιλάμβανε παράδοση και χορούς από τους παρακάτω συλλόγους:
Πολιτιστικός Μαριτσών «Ο Κερωνιάτης»
Πολιτιστικός Παραδεισίου «Βιλλανόβα»
Πολιτιστικός και Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος «Παναγιά Καθολική» Αφάντου
Σύλλογος Νέων Αφάντου
Με τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντολογικό Σύλλογο «Παναγιά Καθολική» Αφάντου μάλιστα είμαστε αδελφοποιημένοι.

Την 7η ημέρα είχαμε συνδυασμό μοντέρνων και Παραδοσιακών χορών από τους:
Μοντέρνοι Χοροί από STREET DANCE CLUB – Jill Zouni
Ακολουθούν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας
1ο, 2ο και 3ο Παιδικό Τμήμα
Εφηβικό Τμήμα
Χοροδιδάσκαλοι του Συλλόγου μας είναι η Κυριαζή Κυριακούλα και Σιαλούπ Ιωσήφ.

Την 8η και προτελευταία ημέρα του Φεστιβάλ παρακολουθήσαμε την Θεατρική παράσταση από το Θέατρο Νοτίου Αιγαίου «Για γέλια και για κλάματα» με τον Σταμάτη και τους από την Ελένη Τσεφαλά. Συνδετικός κρίκος ο Σωτήρης Αντωνίου με την Σταματία Τηλιακού. Ιδιαίτερη παρουσία ο μικρός Χάρης Αγγελάκος Σαμπάνης που προλόγισε την παράσταση.

Η τελευταία ημέρα του 11ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Παστίδας ολοκληρώθηκε με τον γνωστό καλλιτέχνη Γιώργο Καλορμάκη και την ορχήστρα του με ένα νησιώτικο και Κρητικό γλέντι.

 

 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με Βραβεύσεις Αριστούχων Μαθητών, Εισαχθέντων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ και ειδικές βραβεύσεις ενώ πραγματοποιήθηκε λαχειαγορά για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου.
Παρουσιαστές του 11ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Παστίδας ήταν οι Άννα Σαρρή, Αναστασία Σαλαμαστράκη και Γεώργιος Πάττας, ο οποίος ήταν και ο φωτογράφος του Φεστιβάλ όπου εκτός από φωτογραφίες, βιντεοσκόπησε και τις καλύτερες στιγμές της διοργάνωσης.

Ο Σύλλογος καθ’όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ ανακοίνωσε πως συγκεντρώνει βιβλία (βοηθήματα, σχολικά, ξένων γλωσσών κλπ.) που δεν χρειάζονται στους κατόχους τους για να τα παραχωρήσει σε παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται.

Αυτές τις εννέα ημέρες του Φεστιβάλ βραβεύσαμε (μονίμους κατοίκους Παστίδας) αριστούχους μαθητές Γυμνασίου/Λυκείου, Εισαχθέντες σε ΑΕΙ/ΤΕΙ και όσους είχαν διακρίσεις σε διάφορους τομείς, παρουσιάσαμε Παραδοσιακούς Χορούς από την μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, ταξιδέψαμε μουσικά από την Μικρά Ασία και την Δωδεκάνησο μέχρι την Κρήτη και τα Επτάνησα και απολαύσαμε θεατρικό θέαμα που παράλληλα με την ψυχαγωγία μας έκανε να προβληματιστούμε για όλα όσα συμβαίνουν στην Χώρα μας.

Η Ελληνική Σημαία και η Σημαία της Ορθοδοξίας αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας, της Παράδοσης και της Θρησκείας μας, δεν λείπουν ποτέ από τον χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ που από του χρόνου θα ονομάζεται Πολιτιστικό Φεστιβάλ Παστίδας «Καμάρια».

 

 

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. θέλουν να ευχαριστήσουν δημόσια:
Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Περιφερειάρχη και μέλος του Συλλόγου μας κ.Γιώργο Χατζημάρκο, τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου κ.Κάλλιστο Διακογεωργίου, τον Αιδεσιμότατο Μακάριο και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Παστίδας, τον Πρόεδρο Σάββα Πάττα και το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Παστίδας, τα μέλη μας που για ακόμη μία φορά υπερέβαλλαν εαυτόν προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις αυτών των ημερών, τους χορηγούς που κάθε φορά στέκονται αρωγοί στις προσπάθειες μας, όλα τα ΜΜΕ (έντυπα και ψηφιακά) για την πολύτιμη συμβολή τους κάθε φορά και τέλος τον κόσμο που αυτές τις εννέα ημέρες ήταν κοντά μας.

Να ευχαριστήσουμε τον Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ.Χαράλαμπο Κόκκινο, τον Αντιδήμαρχο Σάββα Διακοσταματίου, τους Περιφερειακούς και τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ Γιασιράνη Χαρούλα, Νικολή Νικόλαο, Μπάρδο Χρήστο, Κασσανή Ευγένιο που έδωσαν το παρών.

 

 

Ιδιαίτερη μνεία στην κ.Γιασιράνη Χαρούλα αφού για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν τμήματα Κεντήματος και Κοπτικής-Ραπτικής με την συνεργασία του ΚΕΚ Γεννηματάς για όλους τους ενδιαφερόμενους στους χώρους του Συλλόγου μας.

Επίσης να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες Συλλόγους που χάρις σε αυτούς διαμορφώνουμε κάθε χρόνο ένα πλούσιο θέαμα, τον Κυτταρούδη Βασίλειο για την προσφορά του προς τον Σύλλογο, ενώ να σημειώσουμε ότι η Τηλεόραση Ίριδα έφερε στο Φεστιβάλ τον γνωστό παρουσιαστή της Τηλεόρασης και μουσικό Θύμιο Γκογκίδη «Ταξιδεύοντας με τον Θύμιο», ο οποίος τραγούδησε κιόλας.

Δημόσια ευχαριστώ και σε όλους συνετέλεσαν στο να δημιουργήσουμε την Παραδοσιακή Φορεσιά Παστίδας που είναι οι: Σταύρος Γεωργαλλίδης, Πάττα Αναστασία, Χατζηνικόλα-Γρηγορά Παρασκευή, Ελευθέριος και Καλλιόπη Αυγενικού. Τέλος ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. θα ήθελαν να ευχαριστήσουν δημόσια τον κ.Τσαμπίκο Ποδιώτη Πρόεδρο της Κοινότητας Κρεμαστής και Χοροδιδάσκαλο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρεμαστής «Η Πρόοδος» για το σθένος και το ήθος που έδειξε λέγοντας την αλήθεια για μία κατηγορία κατά του Συλλόγου μας.

Ο Πρόεδρος μας Ιωσήφ Σιαλούπ κάλεσε διά του μικροφώνου την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ να δώσουν το παρών τα μέλη στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2018 προκειμένου να συμβάλλουν για να γίνουν ακόμη περισσότερα έργα από το «Καμάρι» και –γιατί όχι;- να αναλάβουν και τις τύχες του Συλλόγου, αφού για κάποιους μετά από αρκετά χρόνια προσφοράς, ήρθε η ώρα να παραδώσουν την σκυτάλη στους επόμενους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ολοκληρώθηκε το 11ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Παστίδας – Η ΡΟΔΙΑΚΗ

 

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα της ΡΟΔΙΑΚΗΣ .
Αν σας άρεσε το άρθρο που διαβάσατε, μοιραστείτε το. Ευχαριστούμε!

You may also like...