11ο Ετήσιο επιμορφωτικό σεμινάριο καθηγητών γαλλικής γλωσσάς Ελλάδος

image002Οι εκπαιδευτικές και γλωσσολογικές προκλήσεις στο προσκήνιο
01 – 06 Σεπτεμβρίου 2014 – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Περισσότεροι από 300 καθηγητές γαλλικής γλώσσας αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Το εκπαιδευτικό αυτό ραντεβού συγκεντρώνει κάθε χρόνο, λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τους εκπαιδευτικούς (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) που επιθυμούν να καταρτιστούν και να ενημερωθούν για τις τελευταίες παιδαγωγικές καινοτομίες.
Ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Ελλάδος (APF-FU), η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνουν το 11ο ετήσιο επιμορφωτικό σεμινάριο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι εργασίες θα διεξαχθούν από 1η έως 6 Σεπτεμβρίου 2014, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών με τη συμμετοχή ογδόντα περίπου εισηγητών.
Η φετινή συνάντηση με θέμα «Η διδασκαλία των γαλλικών ως ξένη γλώσσα εν μέσω κρίσης: νέες συνθήκες, νέες προκλήσεις», περιλαμβάνει διαλέξεις, εργαστήρια και forum καλών πρακτικών. Αποσκοπεί στην κατανόηση των συνθηκών διδασκαλίας στα σχολεία σήμερα και στον πειραματισμό ενεργών παιδαγωγικών προσεγγίσεων που να δίνουν πρόσβαση στη μάθηση στο σύνολο των μαθητών, αριστούχων και μειονεκτούντων, ελληνόφωνων και αλλόφωνων, αστικών και νησιωτικών περιοχών. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρίσκονται θέματα εκπαίδευσης, ένταξης, πολυγλωσσίας ή εκμάθησης μίας παγκοσμίως ομιλούμενης ξένης γλώσσας. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην ψηφιακή τεχνολογία, προτείνοντας νέους τρόπους συμμετοχής των μαθητών και ανάπτυξης κινήτρων μέσα από την κινητοποίηση των δεξιοτήτων τους, όπως για παράδειγμα στον τομέα της διαδικτυακής επικοινωνίας.
Οι καθηγητές γαλλικής γλώσσας θα έχουν έτσι την ευκαιρία να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά με νέες κατευθύνσεις για να ανταπεξέλθουν και να προβλέψουν τις απαιτήσεις του διπλού τους ρόλου, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στη μετάδοση της γλώσσας και των πολιτισμών. Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης δίνει έμφαση στις ανταλλαγές καλών πρακτικών μεταξύ εκπαιδευτικών, ενώ το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προτείνει καινοτόμες μεθόδους διαδραστικής διδασκαλίας με τη χρήση του TV5Monde και του διαδικτύου, μέσα από τις πολιτιστικές πλατφόρμες « If cinéma » και« Culturethèque » που βρίσκονται στη διάθεση όλων των καθηγητών γαλλικής γλώσσας.
Περισσότερες πληροφορίες:
Ιστοσελίδα του ΓΙΑ: http://www.ifa.gr/index.php/fr/languefrancaise/seminairesacolloques
Ιστοσελίδα του APF-FU: www.apf.gr

You may also like...