11ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΑΙΟΥ

AIGAIOΤο 11ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΑΙΟΥ κάνει πρεμιέρα με την όπερα ΜΗΔΕΙΑ του Luigi Cherubini, (στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους).Η Μήδεια είναι όπερα κομίκ σε τρεις πράξεις του Λουίτζι Κερουμπίνι. Το λιμπρέτο του Φρανσουά – Μπενουά Οφμάν είναι βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, Μήδεια, καθώς και στο θεατρικό έργο Μήδεια του Πιέρ Κορνέιγ. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στις 17 Μαρτίου 1797 στο θέατρο Φεντώ στο Παρίσι με τη Γαλλίδα υψίφωνο Ζιλί-Ανζελίκ Σιό στο ρόλο της Μήδειας. Είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του Κερουμπίνι και το μόνο που παίζεται τακτικά έως σήμερα.

ΣΥΝΟΨΗ:
Η δράση της όπερας τοποθετείται στην Κόρινθο. Κατά την πρώτη πράξη, η Ελληνί- δα Πριγκίπισσα Γλαύκη, κόρη του Βασιλιά Κρέοντα πρόκειται να παντρευτεί τον Ιάσονα, αρχηγό των Αργοναυτών, ο οποίος με την υποστήριξη της Μήδειας, πριγκίπισσας της Κολχίδος, κατάφερε να κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας. Η Μήδεια, που άφησε πίσω της την πατρίδα της και έκανε δύο παιδιά με τον Ιάσονα, απαιτεί από εκείνον να επιστρέψει σε εκείνην. Όταν αυτός αρνείται, εκείνη εκφράζει την έντονη επιθυμία για εκδίκηση.
Στην δεύτερη πράξη ο Κρέων προστάζει την ηρωίδα να φύγει από την πόλη. Εκείνη ζητάει να παραμείνει στην Κόρινθο με τα παιδιά της για μια ακόμα μέρα και στέλνει με την Νέριδα, την θε- ραπαινίδα της, δύο δώρα στην Γλαύκη: ένα διάδημα και έναν μανδύα.
Κατά την τρίτη και τελευταία πράξη, η Μήδεια αγκαλιάζει για τελευταία φορά τα παιδιά της. Θρηνητικές φωνές ακούγονται μέσα από το Παλάτι και σύντομα μαθαίνουμε ότι η Γλαύκη δηλητηριάστηκε από τα δώρα της Μήδειας. Ο λαός είναι θυμωμένος. Η Μήδεια, η Νέρις και τα παιδιά είναι κρυμμένα στον ναό. Σύντομα ο Ιάσονας μαθαίνει από την θεραπαινίδα την αλήθεια. Έκπλη- κτος και χωρίς να μπορεί να επέμβει, αντικρίζει την Μήδεια να κρατά ένα μαχαίρι γεμάτο αίματα. Έχει σκοτώσει τα δύο παιδιά της. Ο ναός και το παλάτι τυλίγονται στις φλόγες.

Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας

Παναγιώτης Τιμπόρης, Μουσική Διεύθυνση
Ζωή Ζενιώδη, Βοηθός μαέστρου
Dirk Schattner, Σκηνοθεσία
Jens Huebner, Σκηνογραφία και Φωτισμοί
Βαγγέλης Σιαδήμας, Τεχνική Διεύθυνση

Eilana Lappalainen, Μήδεια

Kostiantyn Andreiev, Ιάσονας

Βασίλης Κωστόπουλος, Κρέων

Λυδία Ζερβάνου, Γλαύκη

Φωτεινή Αθανασάκη, Niris

Μαριλένα Στριφτόμπολα, Τροφός

Jaina Elqueta, 2η Τροφός

Με την ορχήστρα Pan – European Philharmonia από τη Βαρσοβία

Τιμές εισιτηρίων:
24€ (Πλατεία, Θεωρεία Α και Β)
16€ (Εξώστης Α και Β)
Διάρκεια 150 λεπτά με διάλειμμα 20 λεπτών

Η παράσταση της Μήδειας στις 18 Ιουλίου θα μεταδοθεί ζωντανά διαδυκτιακά στην ιστοδελίδα του θεάτρου Απόλλων: https://diavlos.grnet.gr/apollontheatre

– See more at: http://www.koinignomi.gr/news/politismos/2015/07/12/i-opera-mideia-stin-premiera-toy-11oy-festival-aigaioy.html#sthash.OSqx6fYu.dpuf

You may also like...