10ο «Φεστιβάλ Μελιτζάzz»

MELITZAZZΜε οικοδεσπότη το Λεωνίδιο και φιλοξενούμενους τους πολιτισμούς του κόσμου, με τις μουσικές, τους χορούς, τις γεύσεις και τις χαρές τους, διοργανώνεται στις 1-5 Ιουλίου από το Δήμο Νότιας Κυνουρίας και την Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕ, το «Mελιτζάzz 2015».
Διατηρώντας το ιδιαίτερο προφίλ του, το ύφος, τη θεματική και πολυεθνική προσέγγισή του, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη της ομορφιάς και της ιδιαιτερότητας του Λεωνιδίου και της Τσακωνιάς, με την ακόμα ζωντανή αρχαία δωρική και ελληνική παράδοση, την τσακώνικη διάλεκτο, τον χορό και το τραγούδι και βέβαια την εξωστρέφεια της τσακώνικης μελιτζάνας.
Στα θεματικά «ταξίδια πολιτισμού» του φεστιβάλ, φιλοξενούνται κάθε χρόνο διαφορετικοί τόποι, φέρνοντας στο Λεωνίδιο στοιχεία του πολιτισμού και της γαστρονομίας τους. Μουσική, χορός, γεύσεις, κινηματογράφος, φωτογραφία, ζωγραφική, μαθήματα και διάφορες δραστηριότητες, όλα μαζί αναμιγνύονται με τα στοιχεία του ντόπιου πολιτισμού, την πολύτιμη τσακώνικη παράδοση και τις γεύσεις της περίφημης γλυκιάς σαν μέλι, τσακώνικης μελιτζάνας Λεωνιδίου με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, στοχεύοντας στην ανάδειξή της.
Η θεματολογία του φετινού οπωροχορευτικού και γαστρονομικού φεστιβάλ, ξεκινά από τις βαθιές ρίζες και τη δύναμη της τσακώνικης και της ελληνικής παράδοσης και διερευνά τις επιδράσεις της στις μουσικές και τον πολιτισμό του κόσμου, από τη Μαύρη θάλασσα και την Πόλη, μέχρι τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Αμερική, από το δημοτικό και το ρεμπέτικο μέχρι την ethnic, τη funk και φυσικά τη jazz μουσική, ενώ οι εκδηλώσεις το πρώτο πενθήμερο του Ιουλίου, ζωντανεύουν τις πλατείες και τα σοκάκια του Λεωνιδίου, αναδεικνύοντας τα περίφημα αρχοντικά, τα πυργόσπιτα και την τοπική αρχιτεκτονική.
Καλλιτέχνες και βραβευμένοι chef μεταφέρουν την ατμόσφαιρα των τόπων τους, συνεισφέροντας στη γιορτή με μουσική, χορό, πολιτισμό και γεύσεις με πολύ ιδιαίτερη jazz αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο η τσακώνικη μελιτζάνα, είτε μαγειρεμένη, είτε ως γλυκό, στο μοναδικό μουσικογαστρονομικό φεστιβάλ.
Φέτος η εξωστρεφής τσακώνικη μελιτζάνα ταξιδεύει στις πατρίδες των Τσακώνων του κόσμου, φέρνοντας μουσικές καθαρές και πειραγμένες, ρομαντικές και ξέφρενες, από τη Δύση στην Ανατολή κι από την Αμερική στο Λενίδι, όπως λένε οι ντόπιοι την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς.
Το μελιτζάzz με υψηλού επιπέδου διοργάνωση, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της Πελοποννήσου. Παραμένει ένα θεματικό φεστιβάλ που εξερευνά πολιτισμούς και γεύσεις από διάφορες περιοχές του κόσμου, μέσα στα σοκάκια του Λεωνιδίου και αποτελεί ευκαιρία απόδρασης, για να γνωρίσει κανείς την Τσακωνιά και τα προϊόντα της.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.melitzazz.gr

You may also like...