10ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ; 2018

Tο «Πάμε Σινεμά;» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας των μαθητών με τον κινηματογράφο. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της κοινής δράσης των Yπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας για την εισαγωγή στην εκπαίδευση μαθημάτων σχετικά με τις τέχνες και τον πολιτισμό. Υλοποιείται στην Αθήνα από τον Δήμο Αθημαίων και το ραδιοφωνικό σταθμό «αθήνα 9,84» και στην Θεσσαλονίκη απο τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον τηλεοπτικό σταθμό TV100. Tο «Πάμε Σινεμά;» έχει ως σκοπό του την ιδιαίτερη επαφή των μαθητών με την τέχνη του κινηματογράφου αλλά και την κατανόηση των βασικών αρχών της οπτικοακουστικής αφήγησης. Γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο σε μία εποχή που η εικόνα έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο μέσο μετάδοσης πληροφοριών, μεταφοράς γνώσης και επικοινωνίας, διαμορφώνοντας την προσωπικότητα των νέων ανθρώπων και επηρεάζοντας καθοριστικά την αντίληψή τους για τον κόσμο που τους περιβάλλει.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
• να φέρει σε επαφή τους μαθητές με την τέχνη του κινηματογράφου
• να προσφέρει στους μαθητές τη μέθοδο να αντιμετωπίσουν την εικόνα ως γλώσσα
• να υπογραμμίσει τη δυνατότητα και την αναγκαιότητα της κριτικής προσέγγισης των ποικίλλων οπτικοακουστικών προϊόντων που μας κατακλύζουν και καθημερινά καταναλώνουμε
• να συμβάλλει στη δημιουργία δύσπιστων θεατών και, τελικά, υποψιασμένων πολιτών

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Έχουν σχεδιαστεί δύο εφαρμογές του προγράμματος, με κοινή δομή και προσανατολισμό, μία για τα Δημοτικά Σχολεία και μία για τα Γυμνάσια-Λύκεια. Kατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές προμηθεύονται ενημερωτικά έντυπα, βιβλία και οδηγούς μελέτης, βλέπουν δύο κινηματογραφικές ταινίες με παρόμοιο θέμα αλλά διαφορετική αισθητική και αφηγηματική δομή, παρακολουθούν ένα μάθημα ανάλυσης της οπτικοακουστικής αφήγησης και συμπληρώνουν με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους τα Ερωτηματολόγια. Ειδική ομάδα επιστημόνων επεξεργάζεται τα Ερωτηματολόγια, με σκοπό τη διερεύνηση της αντιληπτικής ικανότητας των παιδιών σε σχέση με τα οπτικοακουστικά προϊόντα. Όσοι από τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επιθυμούν, μπορούν να πάρουν μέρος στην παραγωγή ταινιών μικρού μήκους, συμμετέχοντας στα κινηματογραφικά εργαστήρια του 9,84 και του TV 100 και να δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες που θα παρουσιαστούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς στο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά;».

 

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣTO ΣXOΛEIO 1. Eπίσκεψη στα σχολεία και ενημέρωση των εκπαιδευτικών για το «Πάμε Σινεμά;,» τη μέθοδο υλοποίησής του και τους στόχους του. 2. Διανομή στους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν την υλοποίηση του προγράμματος του βιβλίου «H κινηματογραφική αφήγηση, μια εξιστόρηση με εικόνες και ήχους» (τόμος A’ για τα Δημοτικά, τόμος Β΄για τα Γυμνάσια-Λύκεια),ειδικά γραμμένου για το «Πάμε Σινεμά;». 3. Προβολή στο σχολείο ταινίας-βίντεο για το τρόπο δημιουργίας ενός κινηματογραφικού έργου, παραγωγής ειδικά για το «Πάμε Σινεμά;». 4. Προβολή στο σχολείο της ταινίας. 5. Συζήτηση των εκπαιδευτικών με τους μαθητές για τις 2 ταινίες, με βοήθημα το βιβλίο. ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣTΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ 1. Σε προγραμματισμένη επίσκεψη στην κινηματογραφική αίθουσα, οι μαθητές παρακολουθούν ένα μάθημα «H κινηματογραφική αφήγηση: μια εξιστόριση με εικόνες και ήχους». H εισήγηση στηρίζεται στο βιβλίο, το οποίο ήδη οι μαθητές έχουν επεξεργαστεί με την καθοδήγηση των δασκάλων τους στην τάξη. 3. Παραγωγή (γύρισμα και μοντάζ) μιας σύντομης ταινίας. 2. Προβολή μίας κορυφαίας ταινίας του παγκόσμιου κινηματογράφου, σχετική με όσα παρακολούθησαν οι μαθητές στο σχολείο. ΠIΣΩ ΣTO ΣXOΛEIO 1. Διανέμεται στον κάθε μαθητή Ερωτηματολόγιο, με στόχοτην εξαγωγή συμπερασμάτων για τη σχέση των μαθητών με τον κινηματογράφο, τις τέχνες της εικόνας και τα οπτικοακουστικά μέσα. Mετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, κάθε σχολείο που συμμετείχε στο πρόγραμμα, λαμβάνει «Δίπλωμα Συμμετοχής».

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΓΥΜΝΑΣΙΑ-ΛΥΚΕΙΑ: 3 ΚΥΡΙΑΚΕΣ (24 ΩΡΕΣ) ΔΗΜΟΤΙΚΑ: 1 ΚΥΡΙΑΚΗ (8 ΩΡΕΣ) Οι Δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης δημιούργησαν καλλιτεχνικά κινηματογραφικά εργαστήρια για τους μαθητές των σχολείων πουσυμμετέχουν στο «Πάμε Σινεμά;,» Σε κάθε σχολείο οργανώνεται μια ομάδα έως 20 μαθητών για τα Δημοτικά και οκτώ (8) – δεκαπέντε (15) μαθητών για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, οι οποίοι ξεκινώντας από τη συγγραφή του σεναρίου και φτάνοντας μέχρι το τελικό μοντάζ, με την παροχή από το «Πάμε Σινεμά;,» της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής (κάμερες, ηχοληπτικά, φώτα, μοντάζ) και με την καθοδήγηση επαγγελματιών σκηνοθετών, κάνουν μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα μια πεντάλεπτη ταινία. Oι κινηματογραφικές ειδικότητες και μοιράζονται σε όλα τα μέλη της κάθε ομάδας κυκλικά, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των εργασιών του γυρίσματος και του μοντάζ μιας ταινίας. . Όλες αυτές οι ταινίες προβάλλονται στο τέλος της σχολικής χρονιάς στο Φεστιβάλ Mαθητικών Tαινιών Πάμε Σινεμά;,

You may also like...