1ο Eυρωπαϊκό Φεστιβάλ Love sporoi – Let’s grow together: Οι φύλακες των σπόρων

sporoi‘Εχει ξεσπάσει κανονική μάχη για τους σπόρους. Δεν χρειάζεται να έχεις άμεση σχέση με το χωράφι για να αντιληφθείς ότι ο φυσικός πλούτος συρρικνώνεται. Ούτε ότι οι εταιρείες φυτογενετικού υλικού πιέζουν υπέρ της εργαστηριακής τροποποίησης, με το επιχείρημα των μεγάλων αποδόσεων, ώστε να επιβληθούν τα δικά τους πρότυπα στην αγορά, απειλώντας το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης­ στους παραδοσιακούς σπόρους. Στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σπόρων όμως μπορεί να μάθεις περισσότερα.
Χάρη σε μια πρωτοβουλία του Οργανισμού Πιστοποίησης Βιοδυναμικής Καλλιέργειας Demeter International σε Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Ρουμανία κι Ελλάδα, διοργανώνονται αυτές τις ημέρες παράλληλες εκδηλώσεις, στοχεύοντας στην ­ευαισθητοποίηση όσον αφορά τις βιολογικές καλλιέργειες­ και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αποταμίευσης και της ανταλλαγής σπόρων αλλά και της αντίθεσης στο πατεντάρισμα, στα μονοπώλια και στις απαγορεύσεις κυκλοφορίας τους.
Το Love sporoi – Let’s grow Τogether στην Αθήνα υλοποιείται από την Οργάνωση Γη στις 6-12/10. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: στο Κέντρο της Γης στο Ίλιον (6-10/10 ) «τρέχει» το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είμαι ο Σπόρος», που απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, στο Impact Hub διοργανώνεται μια ενημερωτική εσπερίδα στις 8/10 (4.30 μ.μ. ), η Ευώνυμος Βιβλιοθήκη περιμένει όσους θέλουν να βρουν πληροφορίες για το θέμα των σπόρων στις 9/10 (4-8 μ.μ. ) και το φεστιβάλ κλείνει, πίσω στο Κέντρο της Γης, με τη γιορτή Love Sporoi στις 12/10 (από 10 π.μ. ), με συλλογική κουζίνα της Two Minutes Angie, παιχνίδι για τα παιδιά κι εργαστήρι σπόρων στο λαχανόκηπο.
«Όποιος ελέγχει το σπόρο, ελέγχει την τροφή, και κατ’ επέκταση τον άνθρωπο», τονίζει η εκπρόσωπος του Demeter στην Αθήνα Λίνα Λασηθιωτάκη – και αυτό­ είναι όντως σπόρος για σκέψη. Περισσότερα για το φεστιβάλ θα βρείτε στο www.organizationearth.orgΟ δεκάλογος των σπόρων
1. Οι σπόροι είναι η βάση του κύκλου της ζωής.
2. Η γη είναι η τροφή των σπόρων. Υγιής γη, υγιείς σπόροι, υγιείς άνθρωποι.
3. Το τι είμαστε εξαρτάται από το τι τρώμε. Το τι τρώμε εξαρτάται από το τι σπέρνουμε.
4. Ένα ισχυρό οικοσύστημα είναι συνάρτηση της αφθονίας και της εξασφάλισης της διαφορετικότητας των σπόρων.
5. Ο ζωντανός θησαυρός κάθε περιοχής και η διατροφική κληρονομιά της είναι το γενετικό υλικό και οι σπόροι της.
6. Η προσαρμογή στο περιβάλλον είναι απαραίτητη για τη διαιώνιση της ζωής, το ίδιο ισχύει για τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά και τους σπόρους τους!
7. Ο σπόρος από κάθε είδος, αν καταφέρει να προσαρμοστεί σε νέο περιβάλλον, γίνεται και τοπικός.
8. Η διακίνηση ιδιοπαραγώμενων (που δεν αποτελούν προϊόντα εργαστηριακής τροποποίησης ) σπόρων αποτελεί το βασικό συστατικό επιβίωσης του ανθρώπου και γι’ αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός. Η ελεύθερη πρόσβαση στους ιδιοπαραγώμενους σπόρους είναι συστατικό της ­δημοκρατίας.
9. Είναι υποχρέωση κάθε κοινωνίας να διατηρήσει το απόθεμα των ιδιοπαραγώμενων σπόρων για τις επόμενες γενιές.
10. Ο σπόρος είναι ­οικουμενικό αγαθό. Δεν ανήκει σε κάποιους, αλλά σε όλους.

You may also like...