1ο Φεστιβάλ «Απάνθισμα των Φυσικών Επιστημών»

812151652Μια γιορτή για Μαθητές Δημοτικού
To 1ο Φεστιβάλ με θέμα: «Απάνθισμα των Φυσικών Επιστημών», θα πραγματοποιηθεί 5-6 και 7 Φεβρουαρίου 2016, στο Συνεδριακό Κέντρο του Α.Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ T.T., όπου θα παρευρεθούν 1.000 μαθητές Δημοτικού και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Το κεντρικό θέμα του Φεστιβάλ είναι «Ανακάλυψε τις έννοιες της επιστήμης μέσω του πειράματος». Ενδεικτικά, αναφέρουμε επιστημονικά διαδραστικά δρώμενα, όπως πειράματα και εργαστήρια, συζητήσεις (debates), θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά σεμινάρια (workshops), εκθέσεις, ομιλίες. Θα προσκληθούν επίσης να συμμετάσχουν καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, με ομιλίες σε γλώσσα απλή και κατανοητή στο ευρύ κοινό.
Περιεχόμενο
Δείχνουμε – παρουσιάζουμε – παριστάνουμε έννοιες των Φυσικών Επιστημών.
Δείχνουμε: Την πρώτη μέρα γίνονται 4 ομιλίες των 30 λεπτών, όπου παρουσιάζεται η ομορφιά του πειράματος και των παραστάσεων των Εννοιών των Φυσικών Επιστημών.
Παρουσιάζουμε: 30 πειράματα από συναδέλφους τα οποία υλοποιούνται σε συνεργασία με τις ομάδες των μαθητών.
Παριστάνουμε: Τα παιδιά εκτελούν μόνα τους πειράματα – δρώμενα – έργα τέχνης – παρουσιάσεις.
Σκοπός :Μέσω του εναλλακτικού τρόπου προσέγγισης των εννοιών τα παιδιά θα γνωρίσουν τις Φυσικές Επιστήμες και θα τις συνδέσουν με την καθημερινή τους ζωή, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήματα γύρω από τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω τους.
Επιβράβευση: Επιστημονική επιτροπή (αποτελούμενη από στελέχη της εκπαίδευσης, καλλιτέχνες και εκπροσώπους του τεχνολογικού κόσμου) θα αξιολογήσει βάσει γνωστών κριτηρίων, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν ένα μήνα πριν από την έναρξη του φεστιβάλ, τις εργασίες των συμμετεχόντων μαθητών.
Θα δοθούν τα παρακάτω βραβεία:
1ο Βραβείο: Ταξίδι στο CERN (του μαθητή και του συνοδού του) με δωρεάν τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής.2ο Βραβείο: Ένα LAPTOP σύγχρονης τεχνολογίας.
3ο Βραβέιο: Δωρεάν Συμμετοχή στο Θερινό Σχολείο της Ε.Ε.Φ. στην πόλη της Ερέτριας (Ιούνιος 2016 – εξαήμερη διαμονή).
Οργανωτικοί φορείς
Το Φεστιβάλ διοργανώνουν η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αιγάλεω, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ελλάδoς, το Ελληνικό Επιστημονικό Ινστιτούτο, καθώς και τα περισσότερα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.
Θεματικές ενότητες και κοινό στόχευσης
Το Φεστιβάλ θα είναι οργανωμένο γύρω από διαφορετικές θεματικές, όπως Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Αστρονομία και Διάστημα, Ψηφιακή Τεχνολογία και Πληροφορική, Περιβαλλοντικές Επιστήμες και «Επιστήμη & Τέχνη».
Στο Φεστιβάλ θα υπάρχουν ζώνες στόχευσης τις καθημερινές: Η πρωινή ζώνη της πρώτης ημέρας για τα σχολεία και η απογευματινή και βραδινή ζώνη για το ευρύ κοινό, ενώ το Σαββατοκύριακο το Φεστιβάλ θα απευθύνεται στις οικογένειες και στους μαθητές. Κατά τη διάρκεια του τριήμερου προγράμματος του Φεστιβάλ, παιδιά, οικογένειες, φοιτητές και επαγγελματίες από κάθε χώρο θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτή την μεγάλη γιορτή της επιστήμης με στόχο να παρουσιάσουν μαθαίνοντας.
Επιστημονική Επιμέλεια: Χριστακόπουλος Ιωάννης, Στέλεχος της Εκπαίδευσης.
Η συμμετοχή στο φεστιβάλ είναι δωρεάν.
Πληροφορίες στα Γραφεία της Ε.Ε.Φ:
κα Ανθή Χριστοδούλου Τηλ: 2103635701, 10:00-14:00
Για περισσότερες πληροφορίες:
Υπεύθυνη Φεστιβάλ: κα Γεώργα Αναστασία, Τηλ. 2103635701, 15:00-19:00
To e-mail όπου θα γίνει η αποστολή της παρακάτω φόρμας είναι: festeef@gmail.com.

You may also like...