1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

androsΗ επίσημη παρουσίαση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, ενός νέου θεσμού που διοργανώνεται από τον Δήμο Άνδρου και θα φιλοξενηθεί στο νησί τον Αύγουστο σε ένα νέο υπαίθριο θέατρο, έγινε σήμερα το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας παρουσία του δημάρχου της Άνδρου Θεοδόση Σουσούδη και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.
«Το φετινό καλοκαίρι η Άνδρος σχεδόν ολοκληρώνεται στο κομμάτι του πολιτισμού χάρη στο 1ο Φεστιβάλ Άνδρου. Όραμα και φιλοδοξία μας είναι το Φεστιβάλ να αποτελέσει κορυφαίο γεγονός για όλη την Ελλάδα έτσι ώστε να προσελκύσει επισκέπτες από κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Θα το προωθήσουμε και θα το στηρίξουμε έτσι ώστε να αποκτήσουμε στα επόμενα χρόνια διεθνείς συνεργασίες με κορυφαία σχήματα και καλλιτέχνες από το εξωτερικό», δήλωσε ο δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης.
Φιλοδοξία του Φεστιβάλ, σύμφωνα με τον Παντελή Βούλγαρη «είναι κάθε χρονιά αυτός να είναι ένας ανοιχτός χώρος συνεργασίας και φιλοξενίας των πιο ενδιαφερόντων καλλιτεχνικών προτάσεων όχι μόνο στη μουσική και στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο και την λογοτεχνία».
Ο Παντελής Βούλγαρης μίλησε για την ιδιαίτερη σχέση που έχει με την Άνδρο καθώς περνά εκεί τα καλοκαίρια του (και όχι μόνο) με την οικογένειά του. Αναφέρθηκε στον πολιτισμό που συνάντησε στο νησί τόσο από τους κατοίκους καθώς και από επίσημους φορείς όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως. Ο πολιτισμός «έδωσε καρπούς, το μυθιστόρημα “Μικρά Αγγλία” και μετά την ταινία που έκανα» και τώρα «οφείλω να βοηθήσω σε κάτι μοναδικό, στο όνειρο ενός ανθρώπου που σε αυτές τις δύσκολες εποχές έδωσε ότι μπορούσε για να προσφέρει στον τόπο του ένα μοναδικό θέατρο».
Ο άνθρωπος αυτός είναι ο Ανδριώτης Αλκιβιάδης Τάττος, έργο του οποίου είναι η ανοιχτή, 900 θέσεων, σκηνή στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας. «Το όνειρό μου, είναι να ακούγεται η Άνδρος ως ο τόπος ενός Φεστιβάλ. Όπως είναι η Θεσσαλονίκη κι η Καλαμάτα», αναφέρει. «Η υλοποίηση της δικής μας έμπνευσης απαίτησε κόπους και μελέτες οκτώ χρόνων. Στη διαδρομή αυτή αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, δεν χάσαμε όμως το κουράγιο μας και με πείσμα φτάσαμε στον Αύγουστο του 2014 όπου με ικανοποίηση θεμελιώσαμε το ανοικτό θέατρο.»
Η νέα ανοικτή σκηνή είναι ένα οικοδόμημα που σέβεται το φυσικό τοπίο, παραπέμπει στον κανόνα των κλασικών σκηνών και συνιστά μία από τις πιο τολμηρές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο της Άνδρου, μεταπολεμικά. Το θέατρο χτίστηκε με την πέτρα-ταυτότητα του νησιού, την ξερολιθιά, και την τεχνική των ντόπιων μαστόρων, επάνω στη φυσική κλίση του εδάφους, δημιουργώντας ένα πέταλο σαράντα μέτρων. Το σχεδιασμό υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλάτου και Κωνσταντίνος Λούκος. Όπως υπογραμμίζουν: «Η ιδέα ήταν να ενσωματωθεί στο φυσικό τοπίο, χωρίς να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία, όπως συνέβαινε και στα αρχαία θέατρα. Στόχος μας είναι δηλαδή όσοι αντικρίζουν τη σκηνή να λένε: το θέατρο αυτό βρισκόταν πάντα σε αυτή τη θέση».
Διαθέτει τέσσερα διαζώματα, έντεκα σειρές κερκίδων, δύο εισόδους, τέσσερις εξόδους και σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, με καμαρίνια και βοηθητικούς χώρους για το κοινό. Η νέα σκηνή διαθέτει κυλικείο, πρόσβαση για ΑΜΕΑ και γειτνιάζει με τα δυο κεντρικά πάρκινγκ του οικισμού.
Το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου με συναυλία των Φίλιππου Πλιάτσικα – Γιάννη Μηλιώκα, σε μια μουσική αναδρομή των δυο καλλιτεχνών γεμάτη επιτυχίες απ’το 1989 μέχρι το 2015.
Στις 4 Αυγούστου μια δυναμική jazz session επιφυλάσσει η Τrilogia Jazz των Γιώργου Τρανταλίδη, Γιώργου Κοντραφούρη και Γιώργου Σαμαρά. Εκτός από δικές του συνθέσεις θα ερμηνεύσουν έργα μεγάλων δημιουργών της τζαζ, όπως οι Thelonius Monk, Duke Ellington, John Coltrane, Charlie Parker μαζί με διασκευασμένα κομμάτια των Beatles, Gimy Hendrix και Doors .
Στις 9 Αυγούστου, ο Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει για πρώτη φορά ολόκληρη την “Απολογία του Σωκράτη” του Πλάτωνα στα αρχαία ελληνικά (με υπότιτλους). Η παράσταση, μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, με την υποστήριξη του «Διαζώματος», θα πραγματοποιηθεί σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.
Στις 12 Αυγούστου θα παρουσιαστούν οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Μια τραγωδία δριμύ «κατηγορώ» στις φρικαλεότητες του πολέμου, με ένα θίασο πρωταγωνιστών: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Εκάβη), Μαρία Κίτσου (Ανδρομάχη), Κόρα Καρβούνη (Κασσάνδρα), Νίκο Ψαρρά (Ταλθίβιος) κ.ά. Η παράσταση θα ανοίξει τα φετινά Επιδαύρια στις 3 και 4 Αυγούστου.
Στις 17 Αυγούστου τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία και απόδοση Γιάννη Κακλέα, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη , τον Άρη Σερβετάλη και τον Φάνη Μουρατίδη. Ο γνωστός σκηνοθέτης θα μιλήσει για τη σύγχρονη διαφθορά μέσα από το διαχρονικό λόγο του αττικού κωμωδιογράφου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Επιδαύρου στις 10 και 11 Ιουλίου.
Στις 20 Αυγούστου η διαρκώς ανερχόμενη Κατερίνα Πολέμη θα παρουσιάσει μαζί με το συγκρότημά της (τους σολίστες Δημήτρη Παπαδόπουλο, Πέτρο Βαρθακούρη και Δημήτρη Κλώνη), δικές της επιτυχίες αλλά και μουσικές άλλων συνθετών διασκευασμένες α λα βραζιλιάνικα, ελληνικά, αμερικανικά, τσιγγάνικα , αφρικάνικα, καραβαϊκάνικα και ιταλικά, φτάνοντας μέχρι και τη Disneyland. Ε ιδικός καλεσμένος o Massimo Dono από την Κάτω Ιταλία.
Στις 22 Αυγούστου, ο Γεράσιμος Τσαγκαράκης θα παρουσιάσει την διαδραστική οπτικοακουστική παράστασή του «Η Γοητεία του Θορύβου». Θα ακουστούν, μεταξύ άλλων, έργα των Masson, Gerassimez, Bach, Ξενάκη και Skubala.
Στις 25 Αυγούστου, η Δήμητρα Γαλάνη θα διατρέξει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού μαζί με το κουαρτέτο Chronos (Θωμάς Κωνσταντίνου, Σπύρος Μάνεσης και Χρήστος Ραφαηλίδης), ερμηνεύoντας την «Ξανθούλα» του Μάντζαρου, κλασικές επιτυχίες του Τσιτσάνη, του Χατζιδάκι κ.ά.
H ανδριώτικη καλλιτεχνική δημιουργία θα έχει στο Φεστιβάλ ισχυρή εκπροσώπηση καθώς στις 2 Αυγούστου ο Θεατρικός Οργανισμός Άνδρου θα παρουσιάσει τις αριστοφανικές «Εκκλησιάζουσες». Στις 7 Αυγούστου η θεατρική ομάδα 25η ΩΡΑ θα εμφανιστεί με τη «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά. Στις 16 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει συναυλία η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου Δημήτρης Σιδέρης. Στις 21 Αυγούστου, επ’ευκαιρία της συμπλήρωσης μιας δεκαετίας από το θάνατο του ιστορικού, εμπνευστή και πρωτεργάτη της Καϊρείου Βιβλιοθήκης Δημητρίου Ι. Πολέμη, η Καϊρειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει προς τιμή του εκδήλωση, με ομιλητή τον ακαδημαϊκό, καθηγητή Μιχάλη Τιβέριο, αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Καϊρείου Βιβλιοθήκης. Θα προβληθεί η ταινία του Γιώργου Δάμπαση για τη ζωή και το έργο του Δημητρίου Ι. Πολέμη.
Τέλος, στις 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ο 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός Διηγήματος και Ποίησης «Ανδρέας Εμπειρίκος», με θέμα «Μεσόγειος η Θάλασσά μας» .Θα πλαισιωθεί από τραγούδια της Μεσογείου, με ερμηνεύτρια την Κλεονίκη Δεμίρη. Στο πιάνο ο σολίστ Νεοκλή Νεοφυτίδη.
Το Φεστιβάλ θα χρηματοδοτηθεί από χορηγίες και από τον Δήμο της Άνδρου.

You may also like...