1ο Διήμερο φεστιβάλ Προβολής και Προώθησης Τοπικών Προϊόντων

aug51Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουλίου στην Αυγενική (Δημοτική Ενότητα Παλιανής), το 1ο Διήμερο Φεστιβάλ προβολής και προώθησης τοπικών προϊόντων. Στα πλαίσια του φεστιβάλ, που έγινε με τη συνεργασία των Αντιδημάρχων Πολιτισμού, Τουρισμού και Εθελοντισμού καθώς και Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου, δόθηκε η δυνατότητα να βγει στην επιφάνεια όλη η δυναμική δημιουργικότητα των ανθρώπων της ενδοχώρας. Έτσι στην κεντρική πλατεία της Αυγενικής αυτό το διήμερο μπορούσε κανείς να βρει κρασιά από τα εξαιρετικά οινοποιία της περιοχής, αρτοσκευάσματα και γλυκά, χειροποίητο κόσμημα, καλλυντικά από βότανα, γλυπτά, ξυλόγλυπτα και ψηφιδωτά.
Όσοι επισκέφθηκαν τον οικισμό της Αυγενικής τα δύο βράδια του φεστιβάλ προβολής και προώθησης τοπικών προϊόντων είχαν παράλληλα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία εξαιρετική μουσική παράσταση από το Σύλλογο Θρακιωτών αλλά και μία μοναδική συναυλία με τον Ψαραντώνη. Ακόμα μία θεατρική παράσταση από το θεατρικό εργαστήρι του Ζαρού αλλά και ένα βιωματικό σεμινάριο αλλά και τη μεικτή χορωδία του Δήμου Ηρακλείου. Επίσης βιωματικά παιγνίδια, εργαστήρι μικρογλυπτικής, επίδειξη ξιφασκίας, εργαστήρι παραμυθιού και μουσική παράσταση για παιδιά.
Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν στις Δημοτικές Ενότητες Γοργολαΐνη και Τεμένους, που διαθέτουν ένα ισχυρό και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, σημαντικούς φυσικούς πόρους αλλά και μια σπουδαία πολιτισμική κληρονομιά.
Το χώρο του φεστιβάλ επισκέφθηκε, το βράδυ της Παρασκευής, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός. Μαζί του ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Πασπάτης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιώργος Καραντινός, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού, Εθελοντισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Ινιωτάκης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αθηνά Σπανάκη – Κοχιαδάκη, η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα Δημοτικής Περιουσίας κ. Στέλα Αρχοντάκη, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Μαρίνος Παττακός, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Νίκος Φακουρέλης, ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Νίκος Αγγελάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μανόλης Χαιρέτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Gian Andrea Paolo Garancini, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Βλαχάκης.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός επεσήμανε « Στις εκδηλώσεις αυτού του διημέρου, παρουσιάζονται στους επισκέπτες: οι μεγάλες δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα και αναδεικνύεται δυναμικά η γόνιμη και πολύπτυχη δραστηριότητα των ανθρώπων του τόπου και ο πλούτος των προϊόντων της κρητικής γης.
Αυτή η πολύ σημαντική πρωτοβουλία, με τις ποικίλες μορφές πολιτισμικών δρώμενων, συμβάλλει στην προβολή ολόκληρης της περιοχής. Σήμερα που η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα όραμα, από μιαν ουσιαστική κατεύθυνση και από σωστό προσανατολισμό, οφείλουμε να αποδεικνύουμε εμπράκτως και στην ίδια μας την κοινωνία, τις μεγάλες προοπτικές με τις οποίες είναι προικισμένη η ιστορική μας πορεία. Οφείλουμε, συνάμα, να αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του εδάφους, του κλίματος, της γεωγραφικής μας θέσεως, αλλά και των εξαιρετικών ικανοτήτων των ανθρώπων της Κρήτης.
Στους άμεσους και διαρκείς στόχους του Δήμου μας, γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής, είναι: η ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα, με εκσυγχρονισμό και βελτίωση των μεθόδων και των τεχνικών παραγωγής, με προώθηση και νέων καλλιεργειών δίπλα στις παλαιότερες, με επέκταση και βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, καθώς και με την επαρκή διαχείριση του υδάτινου δυναμικού. Σκοπός μας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέπουν στους νέους να παραμένουν στην περιοχή, και να μπορούν να αναπτύξουν ποιοτικές και ανταγωνιστικές δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής κατευθύνσεως, που αποτελεί και στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου μας, εντάσσονται –εκτός από την κατασκευή έργων υποδομής– και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας και της αποτελεσματικότητας της τοπικής οικονομίας, οι δυνατότητες χρηματοδότησης με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η δημιουργία περιβαλλοντικής ευαισθησίας, η ήπια αγροτουριστική ανάπτυξη, οι βιολογικές καλλιέργειες, η δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων (αγροτικών και οικοτεχνίας) που θα προσελκύουν επισκέπτες από το Ηράκλειο και την υπόλοιπη Κρήτη, δηλαδή ένα σύνολο δράσεων που θα αναδεικνύουν τις μεγάλες δυνατότητες της περιοχής, θα διαμορφώνουν καλύτερες συνθήκες ζωής για τους κατοίκους της, και θα τους δίδουν κίνητρα για να παραμείνουν στο χώρο τους.
Είμαστε σε επαφές με ειδικούς επαγγελματίες του αγροτικού τομέα που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων του τομέα αυτού, αλλά και στη βελτίωση και καλύτερη εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των αγροτών μας.
Σας διαβεβαιώνουμε για το αμέριστο ενδιαφέρον του Δήμου μας. Βρισκόμαστε κοντά σας επιδιώκοντας εφικτές λύσεις σε όλα τα ζητήματα της περιοχής, με σταθερό άξονα την ποιοτική ανάπτυξη.»

You may also like...