«Όταν έτρωγα κεράσια με τον Χίτλερ»

Παρουσίαση βιβλίου και συζήτηση με τη συγγραφέα ManjaPräkles

Μια ιστορία φιλίας και οργής

Μια εκδήλωση του Rosa-Luxemburg-Stiftung με την ευγενική υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

Σε αυτό το μυθιστόρημα ενηλικίωσης από την ανατολικογερμανική επαρχία, η συγγραφέας Manja Präkles αφηγείται πώς το μικρό συνδέεται με το μεγάλο και το ιδιωτικό με το πολιτικό. Η ιστορία ξεκινά στη δεκαετία του 1980 στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και φτάνει μέχρι τη νέα χιλιετία. Στο επίκεντρο βρίσκονται η Μίμι και ο Όλιβερ, δύο παιδιά από την ίδια γειτονιά, που πηγαίνουν μαζί για ψάρεμα, παίζουν ποδόσφαιρο, δίνουν τον όρκο των νεαρών πιονιέρων και μεθούν τρώγοντας κρυφά τα κεράσια από τα σναπς των γονιών τους στις οικογενειακές γιορτές. Εξ ου και ο τίτλος του μυθιστορήματος«Όταν έτρωγα κεράσια με τον Χίτλερ».

Ο Χίτλερ αναφέρεται στον Όλιβερ, ο οποίος αργότερα υιοθετεί αυτό το προσωνύμιο ως αρχηγός μιας συμμορίας νεαρών. Όταν εκείνος αφοσιώνεται εξολοκλήρου στον ναζισμό, η φιλία του με τη Μίμι διαλύεται. Την ίδια στιγμή, καταρρέει ένας ολόκληρος κόσμος με την κατάρρευση του “υπαρκτού σοσιαλισμού”. Στο ντεμπούτο της μυθιστόρημα, με αυτοβιογραφικά στοιχεία, η Manja Präkles μιλάει για την εξαφάνιση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, την επανεμφάνιση των φαντασμάτων του παρελθόντος, τη φιλία και την οργή. Η Präkles τιμήθηκε για αυτό με το Γερμανικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας 2018 και, την ίδια χρονιά, με το Βραβείο Anna Seghers.

Η ManjaPräkels θα διαβάσει αποσπάσματα του βιβλίου της στα γερμανικά, τα οποία στη συνέχεια θα επαναλάβει μια ηθοποιός στα ελληνικά.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό

Γλώσσα: Γερμανικά, Ελληνικά (με διαδοχική και ταυτόχρονη μετάφραση)

Είσοδος ελεύθερη

You may also like...