Χρίστος Παπαγεωργίου Ένας μουσικός ικανός για όλα

papagevrgiouΧρίστος Παπαγεωργίου
Ένας μουσικός ικανός για όλα!
Ο κύριος… της ραδιοτηλεοπτικής «Κυρίας με τη στρυχνίνη» σε τζαζ αυτοσχεδιασμούς και παραλλαγές σε κλασικό στιλ Φιλική συμμετοχή Γιώργος Ψυχογιός
Τετάρτη 29 Aπριλίου, 8:30 μ.μ.
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα, ο Χρίστος Παπαγεωργίου παρουσιάζει στο μουσικόφιλο κοινό μια special edition της επιτυχημένης εκπομπής του «Η κυρία με τη στρυχνίνη», την Τετάρτη 29 Απριλίου (ώρα έναρξης 8:30 μ.μ.). Ο βιρτουόζος πιανίστας, τολμηρός συνθέτης και ενορχηστρωτής θα γεμίσει με το πληθωρικό του ταμπεραμέντο την Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, μεταφέροντας στη σκηνή τη γνώριμη ατμόσφαιρα του ραδιοτηλεοπτικού στούντιο. Xειμαρρώδης και απρόβλεπτος, θα προσφέρει σε ακροατές χωρίς μουσικές προκαταλήψεις, πάντα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, μια βραδιά με απροσδόκητους αυτοσχεδιασμούς και παραλλαγές που ακροβατούν ανάμεσα στην κλασική μουσική και την τζαζ. Στη συναυλία, η οποία εντάσσεται στον Κύκλο Πιανόραμα, συμμετέχει φιλικά ο πιανίστας Γιώργος Ψυχογιός.
Ο Κύκλος Πιανόραμα…
… που διοργανώνεται στο Μέγαρο, φέρνει επί σκηνής δεξιοτέχνες του «βασιλιά» των οργάνων. Το Πιανόραμα επιχειρεί να ανιχνεύσει διαφορετικές, συχνά αναπάντεχες, όψεις ενός ολόκληρου κόσμου του πιάνου: άλλοτε ιχνηλατώντας το λιγότερο γνωστό ρεπερτόριο του οργάνου για τέσσερα χέρια και δύο πιάνα, άλλοτε εξερευνώντας τη γοητευτική και γόνιμη αντιπαράθεση του «κλασικού» πιάνου με τα έργα του 20ού αιώνα, τον αυτοσχεδιασμό, την τζαζ, ακόμα και το ροκ, και πάντοτε δίνοντας βήμα στους εξαιρετικούς έλληνες συνθέτες και σολίστ. Μετά τον Χρίστο Παπαγεωργίου, ακολουθούν η Έφη Αγραφιώτη και ο Γιώργος Κοντραφούρης (20/5).

Στιλιστικές παραλλαγές πάνω στο «Περιγιάλι το κρυφό» του Μίκη Θεοδωράκη
Μια πιανιστική σπουδή πάνω στους συνθέτες και τα στιλ
Στο πρώτο μέρος της βραδιάς, ο Χρίστος Παπαγεωργίου θα παρουσιάσει στο πιάνο, το φορτεπιάνο και το τσέμπαλο τη σύνθεσή του για σόλο πιάνο Στιλιστικές παραλλαγές πάνω στο «Περιγιάλι το κρυφό» του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος χαρακτήρισε τις Παραλλαγές «μεγάλο μουσικό έργο, και ταυτόχρονα τη δυσκολότερη πρόκληση για κάθε συνθέτη».
Πρόκειται για ένα οδοιπορικό τις πιανιστικές τάσεις και προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τη μουσική σκέψη μέσω του πιάνου ανά τους αιώνες, το οποίο αρχίζει από τα πρώιμα στιλ πληκτροφόρων, όπως του τσέμπαλου, και φτάνει να ανιχνεύσει τις άγνωστες ηχητικές προεκτάσεις του πιάνου με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής μουσικής τεχνολογίας.
Ο Χρίστος Παπαγεωργίου θα ερμηνεύσει το έργο σχολιάζοντάς το ταυτόχρονα με τον χαρακτηριστικό, εντελώς προσωπικό του τρόπο, ώστε να μυήσει το κοινό στον κόσμο της μουσικής αναδημιουργίας «à la manière de…». Θα δείξει δηλαδή στους ακροατές πώς ένα γνωστό τραγούδι, χάρη στις δεξιοτεχνικές ικανότητες ενός σολίστ και στη βαθιά γνώση ενός συνθέτη –αλλά και με τη βοήθεια του Τμήματος Μουσικής Έρευνας και Τεχνολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου–, μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα κομμάτι που θυμίζει Κουπερέν, Σκαρλάττι, Στραβίνσκυ, Ντεμπυσσύ ή ακόμα και Κηθ Τζάρετ… και όχι μόνο!
Πέρα από την καθαρά μουσική απόλαυση, σκοπός του συνθέτη και ερμηνευτή είναι επίσης να εκφράσει την άποψη ότι η μουσική που ονομάζουμε «σοβαρή», πέρα από την εκάστοτε εποχιακή της αμφίεση, μπορεί να διατηρεί ουσιαστικά μια άρρηκτη σύνδεση με βαθιές και αναλλοίωτες κοινωνικές αξίες όπως το λαϊκό τραγούδι, ο χορός, το χιούμορ…

Μετά το διάλειμμα,…
… η ατμόσφαιρα στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος θα γίνει πιο… jazzy, καθώς ο Χρίστος Παπαγεωργίου θα καλέσει στη σκηνή τον Γιώργο Ψυχογιό, o οποίος θα παρουσιάσει μια Σουίτα τζαζ σε όλα τα στιλ. Στη συνέχεια, θα επιδοθούν μαζί σε ένα παιχνίδι για δύο πιάνα με ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς πάνω σε γνωστές μελωδίες και standards ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής.

Χρίστος Παπαγεωργίου
Συνθέτης, πιανίστας, εκπαιδευτικός και παραγωγός ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών με τον τίτλο Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη. Από τον Ιούνιο του 2014 είναι ο νέος Διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της ΝΕΡΙΤ.
Το 2013 εμφανίστηκε στο Avery Fisher Hall της Νέας Υόρκης, όπου έπαιξε και διηύθυνε Μότσαρτ με τη New England Symphony. Την ίδια χρονιά, η Φιλαρμονική της Οδησσού, η ΚΟΑ και η Φιλαρμονική του Μπάφαλο (Buffalo NY) περιέλαβαν στο πρόγραμμά τους τη σύνθεσή του Πυρρίχιος, η οποία και βραβεύτηκε, το ίδιο έτος, από την ASCAP (Αμερικανική Εταιρεία Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών).
Επιπλέον, ο Χρίστος Παπαγεωργίου έχει αποσπάσει πλειάδα σημαντικών διακρίσεων ως σολίστ και συνθέτης. Μεταξύ άλλων, το 1ο βραβείο σύνθεσης στον διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης 2 Agosto (1999), το βραβείο Reding-Piette για πιάνο ντούο (1996), το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής (1998) κ.ά.
Έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα σε πολλά μουσικά κέντρα του κόσμου (Lincoln Center, Carnegie [Weil] Hall, Berlin Philharmonie, Barbican Hall, South Bank Center, St James Palace, Κioi Hall, Casals Hall, Codaira Hall, Rudolfinum Dvorak Hall κ.ά.). Έχει συνεργαστεί επίσης με φημισμένα σύνολα (Philharmonia, Philomusica της Οξφόρδης, Συμφωνικές του Καπιτωλίου της Τουλούζης, του Μονάχου, της Μάλαγας, της Εμίλια-Ρομάνια «Arturo Toscanini» και της Τσεχικής Ραδιοφωνίας, ΚΟΘ, Καμεράτα κ.ά.).
Τον Απρίλιο του 2015, για πρώτη φορά 85 χρόνια μετά τον Δημήτρη Μητρόπουλο, ο Χρίστος Παπαγεωργίου έπαιξε και διηύθυνε με ελληνική ορχήστρα (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ) το 3ο Κοντσέρτο για πιάνο του Προκόφιεφ που μεταδόθηκε από τη NEΡΙΤ Plus.
Έχει επίσης συμπράξει με εξέχοντα σχήματα και καλλιτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας (Πλασσόν, Αντρεμόν, Ερλ, Καλλεγκάρι, Γκίλια, Ντράκερ, Νταρβάροβα, N.Y.Phil. Chamber Soloists, κ.ά.), καθώς και με φημισμένους έλληνες τραγουδιστές και σολίστ (Μ. Φαραντούρη, Θ. Κερκέζος, Χρ. Ζερμπίνος κ.ά.).

Ο Γιώργος Ψυχογιός, …
… που συμμετέχει φιλικά στη συναυλία του Χρίστου Παπαγεωργίου στο Μέγαρο, παράλληλα με την καριέρα του ως πιανίστα κλασικής μουσικής, έχει διακριθεί στην jazz και στον αυτοσχεδιασμό. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ ως σολίστ, έχει συνεργαστεί με γνωστούς μουσικούς και ορχήστρες, έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ, θέατρα και αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει ηχογραφήσει 4 δίσκους ακτίνας. Παίζει επίσης ακορντεόν.

Τιμές εισιτηρίων: 12 € (Ζώνη Β΄), 20 € (Ζώνη Α΄).
Ειδικές τιμές: 5 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) 8 € (65+, πολύτεκνοι).

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...