Χρήστος Χατζής: Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης «επιστρέφει» στην Ελλάδα

Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης «επιστρέφει» στην Ελλάδα με τη δωρεά του αρχείου του

Πέμπτη 28 Απριλίου, 19:00

Πολυχώρος του Συλλόγου: Οι Φίλοι της Μουσικής στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Είσοδος Ελεύθερη

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος συνθέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Χρήστος Χατζής, είναι το τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση που πραγματοποιεί την Πέμπτη 28 Απριλίου στις 19:00και με ελεύθερη είσοδο η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη». Αφορμή στέκεται το γεγονός ότι ο Χατζής, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της εποχής μας σε παγκόσμιο επίπεδο, επιλέγει στο ζενίθ της καριέρας του να δωρίσει το αρχείο του στη Μουσική Βιβλιοθήκη, πραγματοποιώντας μια συμβολική κίνηση επιστροφής στα πάτρια εδάφη.

Παράλληλα, με τη δωρεά αυτή της πλήρους συνθετικής του παραγωγής ο συνθέτης αναγνωρίζει την προσφορά της Μουσικής Βιβλιοθήκης στην μουσική εκπαίδευση και την έρευνα καθώς και τον ρόλο της στην διάσωση και ανάδειξη του μουσικού πολιτισμού.Η Βιβλιοθήκη με τη σειρά της δεσμεύεται για την άμεση διάθεση του αρχείου του Χρήστου Χατζή για έρευνα, όπως έχει μέχρι σήμερα κάνει με τα 47 αρχεία συνθετών, καλλιτεχνών και δασκάλων που αριθμεί η συλλογή της.

Στην εκδήλωση της Μουσικής Βιβλιοθήκης ο Χατζής θα συστήσει στο κοινό τον καναδοπολωνό συνθέτη Norbert Palej, επίσης καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Οι δυο συνθέτες θα μιλήσουν για τη μουσική τους ενώ θα ακολουθήσει μουσικό μέρος με δύο νέα έργα τους για βιμπράφωνο, τα οποία θα ερμηνεύσει σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα η διακεκριμένη βιμπραφωνίστα Beverley Johnston. Το έργο του Χατζή έχει τον τίτλο «ERIS» («Έρις») και έχει γραφτεί για βιμπράφωνο και play back audio, ενώ τo έργο τουPalej για σόλο βιμπράφωνο λέγεται «Sercon Él».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας του Καναδά στην Αθήνα και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό των ογδόντα ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Καναδά. Οι ομιλίες θα γίνουν στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΟ https://www.eventbrite.com/e/297898300837

Την επόμενη ημέρα (Παρασκευή 29/4) η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών πρόκειται να ερμηνεύσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,  το έργο τουΧρήστου Χατζή «Εαρινή Ισημερία», υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και με σολίστ τον Θεόδωρο Μιλκόβ. H σύνθεση αυτή αποτελείπαραγγελία της Κ.Ο.Α. για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Περισσότερα: https://www.megaron.gr/event/h-fusi-sti-mousiki/

Χρήστος Χατζής

Ο Χρήστος Χατζής γεννήθηκε στον Βόλο το 1953 όπου άρχισε μαθήματα μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο. Συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο EastmanSchool of Music και στο State University of NewYorkatBuffalo. Το 1982 μετανάστευσε στον Καναδά και ζει στο Τορόντο με την οικογένειά του, όπου κατέχει την θέση πρωτοβάθμιου καθηγητή σύνθεσης στον Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Σήμερα ο Χρήστος Χατζής θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες διεθνώς, ειδικά στον χώρο των κρουστών οργάνων. Ο συνθέτης πρωτοπορεί ένα ιδιαίτερο μουσικό ιδίωμα που αντικατοπτρίζει τις πολύπλευρες ζωτικές και αισθητικές ανάγκες του 21ου αιώνα, παρακάμπτοντας τα αισθητικά και κοινωνικοπολιτικά «χαρακώματα» του προηγούμενου αιώνα, ειδικά την εστίαση πάνω στην αποστασιοποιημένη συνθετική τεχνική και τον κακώς εννοούμενο ελιτισμό. Η θεματολογία της μουσικής του επικεντρώνεται με αυξανόμενη συχνότητα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων: των ιθαγενών του Καναδά (“Gaia”, “GoingHomeStar: TruthandReconciliation”, “FootprintsinNewSnow”, “StringQuartet No.1 – The Awakening”), των Εβραίων και άλλων θυμάτων του ναζιστικού ολοκαυτώματος (“Menorah”), των καταπιεσμένων ή παραμελημένων μειονοτήτων παγκοσμίως (“In the Fire of Conflict”, “Κωνσταντινούπολη”, “StringQuartet No.2—The Gathering” κ.ά.), όλα αυτά περνώντας μέσα από ένα πρίσμα μη δογματικής προσωπικής πνευματικότητας που διέπει το έργο του αλλά και την εκπαιδευτική του φιλοσοφία.

http://www.hatzis.com

 

NorbertPalej

Ο NorbertPalej είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής Σύνθεσης στη Σχολή Μουσικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής του U(niversity) of T(oronto)NewMusicFestival. Η μουσική του έχει παιχτεί διεθνώς, με πρόσφατες πρεμιέρες στο CarnegieHall και στο Dubai Expo 2020. Η νέα του σύνθεση “Returnfrom the Stars” αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και παρουσιάστηκε (από το διάστημα) από τον αστροναύτητου Ευρωπαϊκού Διαστημικού ΟργανισμούThomasPesquet. Με καταγωγή από την Πολωνία, σπούδασε στο Ωδείο της Νέας Αγγλίας, το JuilliardSchool και το Πανεπιστήμιο Cornell.

 

You may also like...