Χορός στο Μέγαρο Μουσικής

ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Nederlands Dans Theater
NDT 1 TOUR
Athens

«Ένα από τα επτά θαύματα
του κόσμου της χορευτικής τέχνης»
Εφημερίδα Le Figaro-SINGULIÈRE ODYSSÉE © Rahi Rezvani

Τρεις παραστάσεις
Παρασκευή 3, Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Μαρτίου, 20:00
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Tρεις χορογραφίες
«The Statement»
«Shut Eye»
«Singulière Odyssée», νέο έργο των León & Lightfoot
Πρώτη παγκόσμια παρουσίαση: 2 Φεβρουαρίου 2017, Χάγη

«Οι χορευτές του Nederlands Dans Theater μας έδειξαν πόσο υπέροχα απολαυστικός μπορεί να είναι ο σύγχρονος χορός.» THE DAILY TELEGRAPH SYDNEY

«Είναι οι πιο εκπληκτικοί χορευτές του κόσμου. Ένα θέαμα γεμάτο πάθος και δύναμη που αιχμαλωτίζει το βλέμμα.» THE SUNDAY HERALD

«Το απρόβλεπτο NDT είναι αλησμόνητα μοντέρνο!» LA TIMES

Η ομάδα-φαινόμενο του σύγχρονου χορού, το Nederlands Dans Theater (NDT 1), επισκέπτεται και πάλι την Αθήνα, στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας του. Το NDT 1 ανανεώνει το ραντεβού του με τους φίλους του χορού, την Παρασκευή 3, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Μαρτίου για τρεις παραστάσεις (ώρα έναρξης 20:00) στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, με τρία έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το διάσημο χορευτικό σύνολο θα ερμηνεύσει τη νέα χορογραφία με τίτλο «Singulière Odyssée» των León και Lightfoot που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 2 Φεβρουαρίου 2017 στη Χάγη. Η χορογραφία βασίζεται στην καινούργια μουσική δημιουργία «Exiles» του διεθνούς φήμης σύγχρονου συνθέτη Max Richter. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης το έργο «Shut Eye» της Sol León [Σολ Λεόν] και του Paul Lightfoot [Πωλ Λάιτφουτ] και τη χορογραφία «The Statement» της Crystal Pite [Κρύσταλ Πάιτ]. Η εμφάνιση της κορυφαίας χορευτικής ομάδας στην Αθήνα εντάσσεται στον κύκλο Χορός στο Μέγαρο και πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ομίλου Επιχειρήσεων Μυτιληναίος.

«Singulière Odyssée» [«Παράδοξη Οδύσσεια»]
Sol León & Paul Lightfoot
Πρώτη παγκόσμια: 2/2/2107, Χάγη (Zuiderstrandtheater)
Διάρκεια: 34 λεπτά

Εμπνευσμένοι από την καινούργια δημιουργία με τίτλο Exiles του βρετανού συνθέτη Μax Richter, στενού συνεργάτη του NDT εδώ και πολλά χρόνια, η Sol León και ο Paul Lightfoot, πάντοτε ανήσυχοι και δημιουργικοί, ρίχνονται σε μια νέα χορογραφική περιπέτεια που ονόμασαν «Singulière Odyssée»: ένα ταξίδι σε ένα φανταστικό τοπίο, με ένα τρένο που αναχωρεί, ενώ οι δείκτες στο ρολόι του σταθμού παραμένουν ακίνητοι.

Το έργο του διάσημου χορογραφικού διδύμου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη Χάγη τον προηγούμενο Φεβρουάριο (2/2/2017). Είναι αφιερωμένο στον Gérard Lemaître, σημαντική μορφή του ΝDT –συνεργάστηκε μαζί του επί 60 χρόνια σχεδόν–, που έφυγε από τη ζωή τον προηγούμενο Δεκέμβριο.
Μουσική Max Richter (Exiles, νέα δημιουργία)
Φωτισμοί Tom Bevoort
Σχεδιασμός σκηνικών Sol León & Paul Lightfoot
Κοστούμια Joke Visser, Hermien Hollander
Βοηθοί χορογράφων Anders Hellstrom, Ander Zabala
«Shut Eye» [«Ύπνος»]
Sol León & Paul Lightfoot
Πρώτη παγκόσμια: 29/4/2016, Χάγη (Zuiderstrandtheater)
Διάρκεια: 42 λεπτά
Για τον Georgi Milev*

Κλείνω τα μάτια μου για να δω.
Πωλ Γκωγκέν

Οι μόνιμοι χορογράφοι του NDT, Sol León και Paul Lightfoot, στη νέα τους χορογραφία, προσεγγίζουν για μια ακόμη φορά τον σύγχρονο χορό με ανανεωτική και ποιητική διάθεση. Λευκές στιλιζαρισμένες προβολές και σκιές, ντυμένες με τη γεμάτη αμεσότητα μουσική του συνθέτη Ólafur Arnalds, χρησιμεύουν ως σκηνικό υπόβαθρο του έργου, ενώ οι χορευτές μπαίνουν και βγαίνουν από τη σκηνή μέσω της εισόδου του πιτ της ορχήστρας και από μια πόρτα στον πίσω τοίχο. Έτσι δημιουργείται επί σκηνής ένα μυστήριο: ο θεατής δεν γνωρίζει πού πηγαίνουν οι χορευτές ούτε από πού έρχονται, καθώς το περιβάλλον τους παραμένει αθέατο.

* O Georgi Milev είναι χορευτής, μέλος του NDT.

Μουσική Ólafur Arnalds
Bryce Dessner και Kronos Quartet
Φωτισμοί Tom Bevoort
Σχεδιασμός σκηνικών Sol León & Paul Lightfoot
Κοστούμια Joke Visser, Hermien Hollander
Φιλμ ιδέα Sol León
κάμερα-σκηνοθεσία Rahi Rezvani και Sol León
μοντάζ Dicky Schuttel και Sol León
«The Statement» [«Η δήλωση»]
Crystal Pite
Πρώτη παγκόσμια: 4/2/2016, Χάγη (Zuiderstrandtheater)
Διάρκεια: 19 λεπτά

Η δημιουργία της Crystal Pite θα μπορούσε να θεωρηθεί θεατρικό έργο: βασίζεται σε κείμενο του Jonathan Young και ερμηνεύεται από τέσσερις χορευτές που συζητούν σε έντονο ύφος –ενίοτε διαπληκτίζονται– γύρω από ένα τραπέζι συσκέψεων, χαρακτηριστικό σύμβολο του περιβάλλοντος των πολυεθνικών εταιρειών.

Η χορογράφος και performer Crystal Pite κατάγεται από το Βανκούβερ του Καναδά και είναι συνεργάτιδα-χορογράφος του NDT από το 2008. Για το διάσημο χορευτικό συγκρότημα έχει δημιουργήσει τις χορογραφίες Pilot X (2005), The Second Person (2007), Frontier (2008), Plot Point (2010), Solo Echo (2012), Parade (2013) και In the Event (2014). Συνεργάζεται επίσης με το Εθνικό Κέντρο Τεχνών του Καναδά και το Σάντλερς Ουέλς του Λονδίνου. Το 2002, ίδρυσε τη δική της χορευτική ομάδα, την Kidd Pivot. Μπαλέτα της παρουσιάζονται από πολλά συγκροτήματα χορού σε όλο τον κόσμο.

Μουσική Owen Belton (νέα σύνθεση)
Κείμενο Jonathon Young
Ερμηνεία Meg Roe, Colleen Wheeler, Andrew Wheeler,
Jonathon Young
Φωτισμοί Tom Visser
Σκηνικός χώρος Jay Gower Taylor
Κοστούμια Crystal Pite, Joke Visser
ΝDT
Χορευτική ομάδα από τις πιο πρωτοποριακές σε όλο τον κόσμο, το Nederlands Dans Theater, με ορμητήριο τη Χάγη της Ολλανδίας, δίνει παραστάσεις στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία μπροστά σε ένα κοινό που ξεπερνά τους 115.000 θεατές. Καλλιτεχνικός διευθυντής του είναι ο χορογράφος Paul Lightfoot. Από την ίδρυσή του το 1959, το ανατρεπτικό σύνολο που τάραξε τα νερά του σύγχρονου χορού, έχει διαμορφώσει ένα ρεπερτόριο με περισσότερα από 600 μπαλέτα που υπογράφουν μεγάλοι χορογράφοι του καιρού μας (Jiří Kylián, Hans van Manen, Sol León, Paul Lightfoot, Crystal Pite, Marco Goecke, Johan Inger, Medhi Walerski, Alexander Ekman κ.ά.). Η βασική ομάδα (NDT 1) αποτελείται από 28 εξαίρετους χορευτές-σολίστ ηλικίας 24 έως 38 ετών από όλο τον κόσμο. Τα μέλη του NDT φημίζονται για την προσαρμοστικότητά τους σε ποικίλα ρεπερτόρια, την άψογη τεχνική τους και την ιδιαίτερη εκφραστικότητά τους.

Τιμές εισιτηρίων
14 € (Ζώνη Γ) • 25 € (Ζώνη Β) • 35 € (Ζώνη Α) • 50 € (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές τιμές
7,5 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) • 9,5 € (Πολύτεκνοι, 65+)

Πληροφορίες
www.megaron.gr
210 72 82 333

Επίσης
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/

You may also like...