Φως και σκιές στην Ισπανία του Greco

kontsertoΣυναυλία μουσικής δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
Δευτέρα, 26 Μαΐου, 21.30
gazARTE
Με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του Δομήνικου Θεατοκόπουλου (Χάνδακας 1541-Τολέδο 1614), 7 σπουδαίοι σολίστ και 4 λυρικοί τραγουδιστές και μουσικοί, επιλέγουν και ερμηνεύουν έργα που αντανακλούν την εποχή και το πνεύμα του μεγάλου «Ελ Γκρέκο» της Iσπανικής Αναγέννησης.
Στα τέλη του 16ου αιώνα, η Ισπανία είναι η οικονομική υπερδύναμη της εποχής και πύλη για το Νέο Κόσμο. Κι έτσι καθώς καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη συρρέουν στο παλάτι του Εσκοριάλ και τη Μαδρίτη, η χώρα δημιουργεί τις δικές της μορφές έκφρασης σε όλες τις τέχνες, αφομοιώνοντας ποικίλες επιρροές αλλά και τοπικά στοιχεία. Στη λογοτεχνία ο Θερβάντες σηματοδοτεί την γέννηση του μυθιστορήματος και ο Λόπε ντε Βέγκα του νεώτερου θεάτρου. Η μουσική συνδυάζει την κληρονομιά της φλαμανδικής σχολής, με την πολυρρυθμία και τον αυτοσχεδιασμό, με την συντηρητική ευρωπαϊκή πολυφωνία και τα μουσικά θέματα των τοπικών λαϊκών χορών. Αντιστοίχως, η αρχιτεκτονική αφομοιώνει επιρροές από ρωμαϊκά, αραβικά, φλαμανδικά και άλλα ευρωπαϊκά στοιχεία. Και στα εικαστικά, η παράδοση του μανιερισμού μαζί με ιταλικά, φλαμανδικά και τοπικά στοιχεία θα δημιουργήσουν ένα μπαρόκ ύφος, με έμφαση στο ρεαλισμό – στο οποίο όμως δεν εντάσσεται ο Γκρέκο, καθώς ο ίδιος εισηγείται μία πολύ προσωπική τεχνοτροπία…
Γεννημένος στην Ενετοκρατούμενη Κρήτη, ο Γκρέκο έζησε τη νεότητά του στη Βενετία (σπουδάζοντας με τον Τιτσιάνο) και τη Ρώμη, προτού καταλήξει στο Τολέδο. Εξού και οι πολλαπλές καταβολές του: βυζαντινές, ενετικές, αναγεννησιακές, τις οποίες συνθέτει και εκφράζει με το δικό του, πρωτότυπο ύφος.
Στην γοητευτική αλλά και σκοτεινή εποχή του Γκρέκο μας μεταφέρει η συναυλία στο gazARTE, με άξονα τη μουσική της όψιμης Ισπανικής Αναγέννησης και του πρώιμου Ιταλικού μπαρόκ.
Ερμηνεύουν οι: Θεοδώρα Μπάκα (Σοπράνο), Eφη Μηνακούλη (Μέτζο σοπράνο/Αναγεννησιακό λαούτο), Σταύρος Μπερής (Τενόρος), Πέτρος Μαγουλάς (Βαρύτονος), Άγγελος Ρεπαπής (Αναγεννησιακή λύρα/βιόλα ντα γκάμπα/κορνέττο), Ανδρέας Λινός (Βιόλα ντα γκάμπα), Ισίδωρος Σιδέρης (Βιόλα ντα γκάμπα), Βαγγέλης Καραμπάς (Άλτο αναγεννησιακό τρομπόνι), Ανδρέας Ρολάνδος Θεοδώρου (Μπάσο αναγεννησιακό τρομπόνι), Νίκος Παναγιωτίδης  (Αναγεννησιακό λαούτο/Μπαρόκ κιθάρα), Σπύρος Λάμπουρας (Κρουστά).
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Δευτέρα 26 Μαΐου 2014, 21.30
gazARTE: Βουτάδων 32 – 34 στο Γκάζι Στάση Κεραμεικός
Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση: A ζώνη: 18€ | Β ζώνη: 12€  |   Όρθιοι: 7€
Ταμείο: A ζώνη: 20€ | Β ζώνη: 14€  |   Όρθιοι: 9€
Προπώληση:
gazARTE
T. 210 3460347
www.gazarte.gr www.viva.gr
Πληροφορίες:
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Τ. 210 7257601-3
www.koa.gr

Για περισσότερα στοιχεία, σχετικά με την εκδήλωση, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Αλίκη Φιδετζή, Τ.210-7257601 και τη Ναταλί Χατζηαντωνίου, Τ. 6974526816, ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο pressoffice@koa.gr

You may also like...