Φτιάξε το βιβλίο του μέλλοντος, σήμερα

sssssssssssssssssssssssssssssssssssHack the Book Φτιάξε το βιβλίο του μέλλοντος, σήμερα — 22 – 24 Ιανουαρίου 2016 Τι σημαίνει για εσάς βιβλίο; Μπορείτε να σκεφτείτε ένα βιβλίο που να επεξεργάζεται το περιεχόμενό του; Ένα βιβλίο που να σας στέλνει μηνύματα; Ένα βιβλίο που να αισθάνεται; Στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με το πρώτο Βook Hackathon που διοργανώνεται στην Ελλάδα, οραματιζόμαστε και επανασχεδιάζουμε το βιβλίο, πέρα από το βιβλίο, μαζί με καλλιτέχνες, designers, εκδότες, συγγραφείς, ποιητές, προγραμματιστές, καινοτόμους επιχειρηματίες, hackers, το δίκτυο Europeana Space και την υποστήριξη της μη-κερδοσκοπικής Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Παρά τις προβλέψεις για το μέλλον του στην εποχή των άυλων δικτύων παραγωγής και υπηρεσιών, το παραδοσιακό βιβλίο παραμένει μια σταθερή αξία για τους αναγνώστες. Τι γίνεται όμως όταν προσθέσουμε στις ιδιότη τες ενός φυσικού αντικειμένου προεκτάσεις που προσφέρει η ψηφιακή συνδεσιμότητα; Αν περάσουμε από το φυσικό βιβλίο σε ένα αντικείμενο με επαυξημένες δυνατότητες; Εφαρμόζοντας έξυπνες τεχνολογίες (Arduino, Raspberry Pi, Ίντερνετ των Πραγμάτων [IoT]) κατά τη διάρκεια του HackTheBook, επαναπροσδιορίζουμε το βιβλίο ως υπόσταση και προτείνουμε εναλλακτικά μοντέλα στην αλυσίδα παραγωγής αξίας του βιβλίου.

Ο 48ώρος μαραθώνιος του HackTheBook θα προκαλέσει τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν ανοιχτό, ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο από το Εuropeana Space, να πειραματιστούν πάνω σε αυτό και, εν τέλει, να σχεδιάσουν ένα υβριδικό βιβλίο. Παράλληλα με τις τεχνικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εξετάσουν τους νομικούς περιορισμούς που προκύπτουν, αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα της πρότασής τους.
Μέσα από την ανοιχτή πρόσκληση, 24 συμμετέχοντες με εμπειρία στο design, τη γραφιστική, την επιμέλεια περιεχομένου, την book art, το δημιουργικό προγραμματισμό και το business modeling, θα κληθούν να δουλέψουν σε ομάδες πάνω σε ένα επιχειρηματικά βιώσιμο υβριδικό βιβλίο.

Κατά τη διάρκεια του HackTheBook, διακεκριμένοι designers και θεωρητικοί του open access και του δημιουργικού προγραμματισμού θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, θα εισαγάγουν τους συμμετέχοντες στη χρήση «εργαλείων» και θα τους καθοδηγήσουν στο σχεδιασμό πρωτότυπων υβριδικών βιβλίων.

Το απόγευμα της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του HackTheBook με εισηγήσεις προσκεκλημένων. Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν πάνω στις προτάσεις τους και το απόγευμα της ίδιας μέρας οι ομάδες θα παρουσιάσουν στους κριτές τις προτάσεις τους και θα ακολουθήσει η βράβευση των τριών νικητών. Εκπρόσωπος από κάθε νικήτρια ομάδα θα ταξιδέψει στο Λονδίνο για να δουλέψει πάνω στην κεφαλαιοποίηση του μοντέλου της ομάδας.

Το HackTheBook, το πρώτο Hackathon με αντικείμενο το βιβλίο, διοργανώνεται από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το Europeana Space, το Goldsmiths – University of London, το Coventry University, το Αρχείο Καβάφη και την Post Scriptum, με την υποστήριξη της ΕΕΛ/ΛΑΚ.

Βρείτε εδώ το ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής http://www.sgt.gr/gre/SPG1553/

Το HackTheBook αναλυτικά

Διαδικασία συμμετοχής στο Hachathon
1. Δηλώστε συμμετοχή μέχρι την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 12:00, συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στο link http://www.eventbrite.com/e/hackthebook-registration-19100258387. Γράψτε μας για την ομάδα, την εμπειρία που έχετε, το τι θέλετε να αποκτήσετε από τη συμμετοχή σας και το concept που θέλετε να αναπτύξετε.

2. Όσοι δηλώσουν συμμετοχή, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο προπαρασκευαστικό HackersWorkshop, στις 9 Ιανουαρίου 2016, για να δουλέψουν πάνω στο concept της πρότασής τους (σημείωση: η συμμετοχή είναι προαιρετική). Το πλήρες πρόγραμμα του HackersWorkshop θα ανακοινωθεί σύντομα.

3. Μετά τη λήξη του HackersWorkshop, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν 24 ώρες στη διάθεσή τους (μέχρι 11/1/2016, στις 12:00) για να επικαιροποιήσουν τις προτάσεις τους (concept note), εφόσον το επιθυμούν.

4. Οι ομάδες που θα επιλεγούν, θα συνεχίσουν στο HackTheBook (22, 23 & 24/1/2016).
Η συμμετοχή σε όλα τα στάδια είναι δωρεάν.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο mailto:hackthebook@sgt.gr

Ποιες είναι οι σημαντικές ημερομηνίες για τη συμμετοχή σας στο Hackathon;
● Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015 (17:30-18:00): Στο συνέδριο FOSSCOΜΜ ((Free and Open Source Software Communities), στο ΤΕΙ Αθηνών, θα γίνει το πρώτο ανοιχτό κάλεσμα-παρουσίαση του HackTheBook σε ενδιαφερόμενες ομάδες. Η συμμετοχή είναι προαιρετική και δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες http://fosscomm.teiath.gr/index.php
● Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015: Τελική ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο HackTheBook
● Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016: HackersWorkshop – προπαρασκευαστικό εργαστήριο για όσους έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή
● Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016: Τελική προθεσμία υποβολής επικαιροποιημένων concept notes για όσους έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή
● Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016: Ανακοίνωση τελικών συμμετοχών στο HackTheBook
● Παρασκευή 22 – Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016: HackTheBook Hackathon
Προκλήσεις του HackTheBook
Το HackΤheBook είναι ένα 48ωρο Hackathon για να επαναπροσδιορίσουμε το βιβλίο απαντώντας σε 4 προκλήσεις μέσα από τη δημιουργία του νέου δικού σας βιβλίου.
Πρόκληση Νο 1: Σχεδιασμός βιβλίου
Τι είδους αντικείμενο είναι το βιβλίο; Ποια είναι η ψηφιακή του υπόσταση; Τι εμπειρία θα προσφέρει στον αναγνώστη-χρήστη του;
Πρόκληση Νο 2: Hardware
Αυτό το βιβλίο πρέπει να αλληλεπιδρά με τον άνθρωπο, αλλά και με άλλα αντικείμενα, τεχνολογίες ή και με το περιβάλλον του. Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις έξυπνες τεχνολογίες (Arduino, Rasberry Pi κ.ά.) για μια ενιαία λειτουργική εμπειρία;
Πρόκληση Νο 3: Περιεχόμενο
Έχετε πρόσβαση στα ανοιχτά δεδομένα και το περιεχόμενο της Europeana. Τι θα επιλέξετε, όμως, αφού το διαθέσιμο υλικό εκτείνεται από το Αρχείο Καβάφη έως έργα του Rijksmuseum και από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη έως έργα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης; Ποιο θα είναι το δικό σας περιεχόμενο; Και γιατί;
Πρόσκληση Νο 4: Επιχειρηματικότητα
Γιατί κάποιος θα ήθελε να αγοράσει το υβριδικό σας βιβλίο ή να επενδύσει σε αυτό; Πώς καινοτομεί και γιατί να επιβιώσει οικονομικά; Ποιο είναι το επιχειρηματικό σας πλάνο;
Το πρόγραμμα του HackTheBook
Παρασκευή 22 Ιανουαρίου
18:00-21:00: Προσέλευση & εγγραφές, παρουσιάσεις των διοργανωτών & των καλεσμένων ομιλητών, γνωριμία με μέντορες, δικτύωση & γνωριμία με τις ομάδες

Σάββατο 23 Ιανουαρίου
10:00: Hacking/ coding / designing

Κυριακή 24 Ιανουαρίου
10:00-18:00: Hacking / coding/ designing (cont.)
18:00-19:00: Παρουσίαση προτάσεων στην κριτική επιτροπή
20:00: Ανακοίνωση νικητών, λήξη Hackathon

Βραβείο HackTheBook
Τρεις ομάδες θα διακριθούν για τις προτάσεις τους. Ένας εκπρόσωπος από την κάθε νικήτρια ομάδα θα ταξιδέψει στο Λονδίνο για ένα εντατικό Business Model Workshop που θα πραγματοποιηθεί από ομάδα ειδικών του REMIX, κορυφαίου πολιτιστικού και επιχειρηματικού φορέα. Από τις τρεις ομάδες, αυτή με το ισχυρότερο επιχειρηματικό πλάνο θα περάσει από μια εντατική τρίμηνη διαδικασία incubation από το REMIX και το Europeana Space Network, με σκοπό την επιτυχή κεφαλαιοποίηση της πρότασής της.

Περισσότερες πληροφορίες
Τι είναι ένα Hackathon:
• Ένας μαραθώνιος πειραματισμού (marathon) και δημιουργικότητας (hacking) με νέες τεχνολογίες και ψηφιακό περιεχόμενο
• Ο τρόπος με τον οποίο οι καινοτόμες εταιρείες αναζητούν νέους και ταλαντούχους εργαζομένους
• Μια εκδήλωση που επιτρέπει τη μετατροπή καινοτόμων ιδεών σε νέες επιχειρήσεις
• Μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέο και αξιόλογο περιεχόμενο, να γνωρίσουμε ενδιαφέροντες ανθρώπους και να δημιουργήσουμε νέα έργα
• Ένας βιωματικός τρόπος για να μάθουμε νέες τεχνολογίες, να εξοικειωθούμε με αυτές και να δημιουργήσουμε χρησιμοποιώντας τες
• Ένα μέσο για να ξεπεράσουμε τη φοβία για τις νέες τεχνολογίες και να τις αντιμετωπίσουμε ως δημιουργοί και όχι ως παθητικοί χρήστες.

Τι είναι το Europeana Space:
Το Europeana (ή Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη) παρέχει πρόσβαση σε εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, αρχειακά έγγραφα, πίνακες και ταινίες, ψηφιοποιημένο υλικό προερχόμενο από εθνικές βιβλιοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα Europeana Space, ένα εγχείρημα πανεπιστημίων, πολιτιστικών ιδρυμάτων και φορέων του Europeana, διαθέτει ένα ανοιχτό περιβάλλον για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών που βασίζονται σε ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο από το Europeana και τους εταίρους του. Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη στον τομέα των δημιουργικών βιομηχανιών που στηρίζονται στους πλούσιους ψηφιακούς πολιτιστικούς πόρους της Ευρώπης.

Η χρήση αυτού του περιβάλλοντος θα ενισχυθεί από ένα ευρύ και βιώσιμο πρόγραμμα προώθησης, διάδοσης και αναπαραγωγής των καλών πρακτικών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αποτελεί βασικό εταίρο του δικτύου Europeana Space.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.europeana-space.eu/
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800
Συγγρού 107

http://www.sgt.gr/gre/SPG1553/

You may also like...