Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjΟι εκδηλώσεις της Φ.Ε.Ξ τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Θέατρο στη ΦΕΞ Εγγραφές στα εργαστήρια της ΦΕΞ  Θεατρικό Εργαστήρι /  Εργαστήρι παιδικού μουσικού θεάτρου  /  Κουκλοθεατρικό Εργαστήρι «κουκλόκοσμος»  Εργαστήριο ΜΑΥΡΟΥ / Αντικείμενο – Κουκλο – ΘΕΑΤΡΟΥ  / Θεατρική Σκηνή ΦΕΞ – «Οδός Ονείρων» & «Παράβασις  Το Θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ από τη δεκαετία του ‘70 συμμετέχει στην θεατρική παραγωγή της περιοχής μας. Οργανώνει μαθήματα: Ιστορίας θεάτρου  –  Υποκριτικής  – Σκηνογραφίας  –  φωτισμού… σκηνοθεσίας. Οργανώνει και παρουσιάζει δικές του και άλλες παραγωγές. Διαλέξεις και σεμινάρια, (άνθρωποι του θεάτρου, καλεσμένοι της ομάδας διδάσκουν θέατρο).

Περισσότερα για όλα τα εργαστήρια στο  http://fex.org.gr/news_announcements

Οι εκδηλώσεις της Φ.Ε.Ξ τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Αναλυτικά τα τμήματα των εργαστηρίων

Θεατρικό Εργαστήρι «Οδός Ονείρων» – για εφήβους & ενήλικες. Μαθήματα ιστορίας  θεάτρου, υποκριτικής, σκηνογραφίας, φωτισμού, σκηνοθεσίας. Οργάνωση παραστάσεων – Η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ «οδός ονείρων» οργανώνει και παρουσιάζει δικές της παραγωγές.

«Οδός ονείρων» Νέο τμήμα  – Δευτέρα 18:00 –  στο μουσείο – Υπεύθυνος : Ξανθόπουλος Πασχάλης τηλ.  25410 25421

«Οδός ονείρων»  Παραστάσεων -Δευτέρα 20.00 – στο μουσείο – Υπεύθυνος : Ξανθόπουλος Πασχάλης τηλ.  25410 25421

Θεατρική ομάδα «Παράβασις» Τρίτη 22.00 –στο σπίτι πολιτισμού  Υπεύθυνη : Λία Δαμιανάκη τηλ.  25410 25421

Συμμετοχή: 10€ το μήνα

1η Συνάντηση – ενημέρωση

Δευτέρα 26 & ώρα 19.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Εργαστήρι παιδικού μουσικού θεάτρου Τμήμα μουσικού χορευτικού θεάτρου για παιδιά με ενδιαφέρον στην μουσική το χορό, το τραγούδι το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό και τα παραμύθια. Κάθε χρόνο η ομάδα οργανώνει θεατρικές παραστάσεις..

Τμήμα Α: Δευτέρα 18:30 & Πέμπτη 18:30 στο σπίτι πολιτισμού

Τμήμα Β: Σάββατο 11:00 στο σπίτι πολιτισμού

Τμήμα Γ: Τρίτη 17.30 στο σπίτι πολιτισμού

Τμήμα Δ: Παρασκευή 19:00 στο σπίτι πολιτισμού

Υπεύθυνη: Φίτσεβα Βάνια    τηλ.  6978227642

Συμμετοχή: 15€ & 30€ το μήνα

Κουκλοθεατρικό Εργαστήρι «κουκλόκοσμος», για παιδιά & ενήλικες. – Μαύρο Θέατρο. Κατασκευή θεατρικής κούκλας με ανακυκλωμένα υλικά (γαντόκουκλα, δακτυλόκουκλα, μαρότα, καρπόκουκλα, κούκλα σώματος), η τέχνη του κουκλοθεάτρου (ασκήσεις χεριών, δακτύλων, υπολοίπου σώματος, φωνητική, ορθοφωνία, μιμική), έκφραση συναισθημάτων μέσω κούκλας, παράσταση.

Υπεύθυνη:  Φιλιώ Δαργενίδου   τηλ.  6985076171

Συμμετοχή: 20€ για παιδιά & 25€ για ενήλικες

Εργαστήριο ΜΑΥΡΟΥ / Αντικείμενο – Κουκλο – ΘΕΑΤΡΟΥ Για παιδιά και ενήλικες (εκπαιδευτικούς και νέους γονείς). Στο ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ οι όροι αντιστρέφονται. Το φως είναι ΜΑΥΡΟ και οι σκιές ΛΕΥΚΕΣ. Σ’ ένα φόντο μαγικό, παραμυθένιο, όπου τα χρώματα, τα αντικέιμενα και τα σώματα παίζουν ανάμεσα στο ορατό και στο αόρατο και ο θεατής συμμετέχει ως μέρος του φωτός και της σκιάς.

Εργαστήριο Ι για παιδιά Δευτέρα 16.00 – 17. 30  / Κατασκευή ήρωα και εμψύχωση σε ΜΑΥΡΗ ΣΚΗΝΗ

Εργαστήριο ΙΙ για ενήλικες και νέους γονείς Παρασκευή 19.30 / Παιχνίδι με τα αντικείμενα σε συνθήκες Μαύρου Θεάτρου.  Δημιουργία ολιγόλεπτης ιστορίας σε μικρές ομάδες.  Παρουσίαση κάθε ιστορίας στην σκηνή.

Υπεύθυνη του τμήματος: Φιλιώ Δαργενίδου, τηλ.  6985076171

Συμμετοχή: 20€ για παιδιά & 25€ για ενήλικες

Θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ

«οδός ονείρων» & «παράβαση»

Το Θεατρικό Εργαστήρι ιδρύθηκε το 1975. Οργάνωσε μαθήματα θεατρικής παιδείας και παρουσίασε παραστάσεις στην πόλη και τα χωριά του Ν. Ξάνθης.

Το 1995 με την επωνυμία “Οδός Ονείρων” ξεκίνησε ένα δεύτερο κύκλο θεατρικών δραστηριοτήτων. Στόχος η προσπάθεια των μελών του να γνωρίσουν από κοντά τον ονειρικό κόσμο του θεάτρου και να ελκύσουν και άλλους σ’ αυτόν.

Το 2000  ξεκινά τη θεατρική της δραστηριότητα και με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Λίας Δαμιανάκη, και  η ομάδα «Παράβαση».

Στην Αρχαία Κωμωδία, κατά την Παράβαση,  ένα είδος Ιντερμέτζο, ο Χορός σταματούσε ξαφνικά την εξέλιξη του δράματος, εγκατέλειπε τη θεατρική του υπόσταση και παρέβαινε, μεσολαβούσε στο κοινό για να μεταφέρει ένα κήρυγμα-σχόλιο του ποιητή για την επικαιρότητα, πολιτική κατάσταση, τα κοινωνικά ήθη ή ακόμα και για τους αντίπαλούς του. Αυτό τίθεται και ως αρχή της ομάδας μέσα από επιλεγμένα έργα αλλά και τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες απευθύνεται.

Κάθε χρόνο οι ομάδες οργανώνουν θεατρικές παραστάσεις, όπου παρουσιάζονται έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.  Επιπλέον, διοργανώνουν σεμινάρια, που αφορούν θέματα υποκριτικής, σκηνοθεσίας, ιστορίας θεάτρου, χρήσης μεθόδων υποκριτικής στην εκπαίδευση κλπ. και συμμετέχει σε  λογοτεχνικές βραδιές και παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων παρουσιάζοντας δραματοποιημένα αποσπάσματα των παρουσιαζομένων κειμένων.

Πληροφορίες:  Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  / το πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης

Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη – παλιά πόλη. Τηλ.25410 25421  / www.fex.org.gr  fexanthis@gmail.com

You may also like...