Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrΚαι αυτήν την εβδομάδα στη ΦΕΞ Γυμνάσματα μνήμης … στον Έρωτα & τον Θάνατο «Ο έρωτας είναι σαν τα μανιτάρια:  δε γνωρίζεις εάν ανήκουν στην καλή ή στην κακή κατηγορία παρά μόνον όταν είναι αργά». Τριστάν Μπερνάρ Αποκριές στην Ξάνθη – Θρακικές Λαογραφικές Εορτές στη ΦΕΞ. Δευτέρα 7 Μαρτίου & ώρα 10.00 & 12.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης Το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης οργανώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά;» Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στη γνωριμία των μαθητών της Θράκης με ένα προϊόν που επηρέασε σημαντικά την οικονομική και κοινωνική ιστορία του τόπου, στο μεταίχμιο του 19ου και του 20ου αι.  Με την Κική Χριστοδούλου, ιστορικό τέχνης – μουσειολόγο. Απαραίτητη συμμετοχή στο τηλ 2541025421 Οργάνωση ΦΕΞ / Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης Δευτέρα 7 & Τρίτη 8 Μαρτίου & ώρα 21.00 στο Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ Παράσταση χοροθεάτρου «Τα παπούτσια του Βαρύτονου» Ο Δημήτρης Σωτηρίου και ο Δημήτρης Μπασλάμ σκηνοθετούν από κοινού τα παπούτσια του Βαρύτονου, έργο που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του μουσικού και συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ. Επί σκηνής δύο performers, ο Γιώργος Νικόπουλος και ο Δημήτρης Πολίτης σε χορογραφία του Δημήτρη Σωτηρίου, αφηγούνται την ιστορία του κυρίου Χαρίτονου Φουξ. Του Βαρύτονου κυρίου Φουξ. Κινούνται, επικοινωνούν, αστειεύονται, χορεύουν, μέσα σε μία απέριττη φωτιστική εγκατάσταση με την ατμοσφαιρική μουσική του Δημήτρη Μπασλάμ. Κρατήσεις θέσεων – πληροφορίες στο τηλ 2541025421 – Είσοδος 10€ μαθητικό – φοιτητικό 8€
Παραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας
————————- ο ————————-
Τρίτη 8 Μαρτίου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Γυμνάσματα μνήμης ΙΙ – Προβολή της ταινίας & συζήτηση :Καίγοντας και Φωτίζοντας
«… Το φως είναι τέτοιο που σε απορροφά όπως το στουπόχαρτο το μελάνι – απορροφά την προσωπικότητα. Κάτι πρέπει να υπάρχει μέσα στο φως που μας κάνει έτσι.
Μια ελάχιστη βιογραφία & μια σπουδή στο δημοσιογραφικό έργο του Λάμπρου Παπαντωνίου.
Οργάνωση ΦΕΞ / Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ

Τις Τρίτη 9 Μαρτίου [21.00] Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Ο κινηματογράφος των δημιουργών / KRZYSZTOF KIESLOWSKI
Υπήρξε μία από τις κυρίαρχες κινηματογραφικές μορφές του Ευρωπαϊκού αλλά και του Παγκόσμιου Κινηματογράφου. Γεννημένος στις 27 Ιουνίου του 1941 στη Βαρσοβία, υπήρξε ένας σπουδαίος καλλιτέχνης και μαέστρος της έβδομης τέχνης την οποία και υπηρέτησε με δημιουργική συνέπεια.
————————- ο ————————-
Τετάρτη 9 & Παρασκευή 11 Μαρτίου & Μαρτίου & ώρα 17.00 στο Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ
Bal d’ enfant με την τοσοδούλα
Το εργαστήριο παιδικού μουσικού θεάτρου της ΦΕΞ σας προσκαλεί στο Bal d’ enfant με την τοσοδούλα. Θέατρο και χορός. “Αχ, πόσο θα ήθελα ένα παιδάκι!” ευχήθηκε η καλή γυναίκα και η ευχή της πραγματοποιήθηκε. Από την τουλίπα βγήκε ένα κοριτσάκι. Ήταν, όμως, τόσο μικρό, που η μαμά του το ονόμασε Τοσοδούλα.
Η Τοσοδούλα ήταν τόσο όμορφη που όλα τα πλάσματα του δάσους την ήθελαν, με αποτέλεσμα να ζήσει απίστευτες περιπέτειες… Σκηνοθεσία: Βάνια Φίτσεβα Γενική είσοδος 3€, με χυμό και καφέ, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.

Τετάρτη 9 Μαρτίου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Παζάρι της Ξάνθης: μια διαχρονική πολιτισμική αξία της πόλης
Το παζάρι της Ξάνθης πέρα από ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός αποτελεί έναν τόπο κοινωνικής σημασίας και παραγωγής πολιτισμού. Άνθρωποι και αγαθά, υπηρεσίες και ανταλλαγές, ποικίλες γλώσσες και ταυτότητες, δίνουν κοινωνικό νόημα και ορίζουν τον πολιτισμό στο χώρο και στο χρόνο. Με τη βοήθεια φωτογραφικού υλικού και ποικίλων άλλων ντοκουμέντων θα παρουσιαστεί η διαχρονική εξέλιξη του παζαριού, μέσα από τους μετασχηματισμούς του χώρου και τις αλλαγές των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και αγαθών στο διάστημα του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.
Με την Αικατερίνη Σ. Μάρκου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.
Οργάνωση ΦΕΞ / Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
————————- ο ————————-
Πέμπτη 10 Μαρτίου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Κάτι Παίζει & τις Πέμπτες στο Μουσείο
Αφιέρωμα στο μύθο του Ορφέα. « Orfeo Negro»
Ο Μαρσέλ Καμύ αναβιώνει τον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης και κάνει γνωστή στον κόσμο την βραζιλιάνικη bossa nova, πράγμα που του φέρνει τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1959 και το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 1960. Ο Ορφέας, ένας νεαρός γόης που εργάζεται ως οδηγός τραμ στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ερωτεύεται την Ευρυδίκη, μια επαρχιωτοπούλα που επισκέπτεται την ξαδέρφη της που μένει στις φαβέλες, στο γειτονικό σπίτι από αυτό του Ορφέα.
Οργάνωση: Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ / κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης
————————-ο ————————-
Παρασκευή 11 Μαρτίου & ώρα 19.00 & Σάββατο 12 Μαρτίου & ώρα 10.00
στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Εργαστήρι ζωγραφικής & κατασκευής μάσκας Ι
Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.
Το εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ οργανώνει κάθε χρόνο ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα. Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής. Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421 Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Παρασκευή 11 Μαρτίου & ώρα 22.30 στο Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ
«Disco Barbarella»
Εάν δεν βλέπετε την ώρα να ξεδιπλώσετε τις χορευτικές σας φιγούρες πάνω στο παρκέ της πίστας της ΦΕΞ. Εάν θέλετε να επαναλάβετε φιγούρες, ala Travolta, ή άλλες όπως το «ελικόπτερο», το ρομπότ, το σπαγγάτο, το «moonwalk», αλλά και στροφές και αυτοσχεδιασμούς, που έκαναν ξεχωριστούς τους χορευτές της δεκαετίας του ’80… Τότε δεν έχετε παρά να παραβρεθείτε στο αποκριάτικο πάρτυ της ΦΕΞ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Μαρτίου, στο Σπίτι του Πολιτισμού, από το Εργαστήρι Λάτιν της ΦΕΞ. Οι πόρτες ανοίγουν στις 22:30. Ο Dj Anonymous, θα δέχεται τις… αφιερώσεις σας. Τα shows ξεκινούν λίγο μετά τις 23:00. Τους ντίσκο ρυθμούς θα διαδέχονται οι λάτιν μουσικές. Μαζί μας, οι δάσκαλοί μας, Πωλίνα Ρούλα και Βασίλης Ιωαννίδης.
Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι Latin Salsa της ΦΕΞ
————————- ο ————————-
Σάββατο 12 Μαρτίου & ώρα 22.30 στο Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ
masque milonga “El barrio antiguo – Masque”
Η ομάδα TangoAires της ΦΕΞ, διοργανώνει masque milonga “El barrio antiguo – Masque” με show από τους Μιχάλη Σουβλέρη & Μαρία Καλογερά! Φορέστε τις μάσκες σας και ελάτε να χορέψουμε σε ρυθμούς Tango, του πιο ερωτικού χορού! Tdj: Παναγιώτης Σαχίδης. Μαζί μας θα είναι η Christie Cardou με την υπέροχη συλλογή tango ενδυμάτων & υποδημάτων! Το εργαστήρι Tango της ΦΕΞ οργανώνει μαθήματα εκμάθησης Αργεντίνικου Tango για αρχάριους και προχωρημένους, χορούς – milonga – ποιητικές βραδιές και άλλες δράσεις φέροντας τους ενδιαφερόμενους κοντά στην αργεντίνικη κουλτούρα.
Οργάνωση: ΦΕΞ / Ομάδα TangoAires της ΦΕΞ,
————————- ο ————————-
Πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / το πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης
Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη – παλιά πόλη. Τηλ.25410 25421 / www.fex.org.gr fexanthis@gmail.com

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΜΕΖΑ • ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ • ΣΚΑΡΠΕΛΟ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ • ΤΑΒΕΡΝΑ «ΤΟ ΔΡΟΜΑΚΙ» • ΟΙΝΟΙ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΕΠΕ • ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ – ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥ • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΥΡΓΕΛΗ» • ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ «ΠΑΠΑΠΑΡΑΣΚΕΥΑ» • SMIRDEX • BIO-LIVE ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΡΦΕΑΣ

You may also like...