Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

Και αυτή την εβδομάδα στη ΦΕΞ  *Έναρξη των εργαστηρίων Συνεχίζεται η Ενημέρωση & οι εγγραφές στα εργαστήρια και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ …έως Σάββατο 30  Σεπτεμβρίου 2017  Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης & Σπίτι πολιτισμού Οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων ενημερώνουν και προτείνουν τις νέες δράσεις των εργαστηρίων. Τον τρόπο λειτουργίας, τους στόχους και τους σκοπούς που θέτουν για το νέο έτος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΦΕΞ.
Οι δράσεις της εβδομάδας Ο κινηματογράφος των δημιουργών Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ συνεχίζει τον κύκλο προβολών «Ο Κινηματογράφος των Δημιουργών».  Εκείνων των σκηνοθετών που σφράγισαν την τέχνη του κινηματογράφου. Τα έργα τους είναι σύνθετα δημιουργήματα που μέσα από την κατανόηση της γλώσσας τους μπορούμε όχι απλώς να δούμε μια ταινία, μα να νιώσουμε μια κινηματογραφική εμπειρία. Να γοητευτούμε και να συγκινηθούμε κρυφά.
Είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 26  Σεπτεμβρίου 2017
[21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης Αφιέρωμα  στον   Ρομπέρ Μπρεσόν Ο Ρομπέρ Μπρεσόν γεννήθηκε και πέθανε μαζί με τον 20ό αιώνα (1901-1999). Με μόλις 13 ταινίες ως πολύτιμη παρακαταθήκη οργάνωσε μία από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις που θα γνώριζε ο δυτικός πολιτισμός. Αυτή που θα χώριζε την ιστορία της έβδομης τέχνης στην μέση. Πριν τον Μπρεσόν υπήρχε μόνο «σινεμά» δηλ. το κινηματογραφημένο θέατρο. Μετά τον Μπρεσόν υπάρχει μόνο «κινηματογράφος» στην κυριολεκτική του έννοια, ως γραφή με εικόνες. Ο κινηματογράφος του υπήρξε πολύ πιο μπροστά από την εποχή του. Τόσο ελλειπτικός και ταυτόχρονα τόσο πλήρης, που πρέπει να φυλάσσεται όπως όλα τα μεγάλα έργα τέχνης που κάποτε προσπάθησαν να ξανασυστήσουν τον κόσμο από την αρχή.

2-3 πράγματα που ξέρω για…  τις  πόλεις Οι προσκεκλημένοι μας παρουσιάζουν 2-3 πράγματα που θα βοηθήσουν στην κατανόηση «των πόλεων». Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017  [20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης «Τα φθινοπωρινά λαογραφικά έθιμα: από του “Σταυρού σταυρώνε και σπέρνε”, μέχρι του Άη Δημήτρη, τα λιομαζώματα και τα νυχτέρια του Νοεμβρίου» Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου Υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ

Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες στο Μουσείο  Πέμπτη 28  Σεπτεμβρίου 2017  [21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης  & της ΦΕΞ  οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β΄θμιας Εκπαίδευσης Περισσότερες  πληροφορίες  στο  http://elmexanthis.blogspot.gr/  και στα τηλ 25410 25421- 6932451755
Είσοδος ελεύθερη

Χάρτινες και μουσικές πόλεις Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης «Το καλοκαίρι που όλα άλλαξαν» Μέρες του ‘74 Το βιβλίο του Δημήτρη Κατσαντώνη θα παρουσιάσουν, ο Χρήστος Καρμπούνης, ο Τηλέμαχος Αρναούτογλου και ο συγγραφέας του βιβλίου. Την συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Σιδηρόπουλος.

Όπως αναφέρει στην εισαγωγή του ο συγγραφέας, “Η Μεταπολίτευση λέμε συχνά ότι σφράγισε τη νεότερη ιστορία του τόπου. Για πολλούς από μας, σφράγισε τη ζωή μας. Μπορεί να χρησιμοποιούμε πια αόριστο χρόνο όταν αναφερόμαστε σε αυτήν, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να παραγνωρίζουμε πως αυτή ακριβώς η περίοδος μας έφτασε στον πυρήνα των ανεπτυγμένων χωρών και μας έκανε επίσης το είδος του ανθρώπου που είμαστε σήμερα”.

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 19.00 στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης -Μάνος Χατζιδάκις, (Βενιζέλου 17) “Το παιδί με την ριγέ μπλούζα” Το βιβλιοπωλείο Πυργελή, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (Φ.Ε.Ξ) και οι εκδόσεις Κύφαντα σε συνδιοργάνωση με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ελλάδος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της κας. Έλενας Χουσνή “Το παιδί με την ριγέ μπλούζα” το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κύφαντα.  θα έχουμε την ευκαιρία να ξετυλίξουμε την πλοκή των σκοτεινών υποθέσεων στα διαδαλώδη μονοπάτια της τεχνολογίας. Στην εκδήλωση αυτή  θα συμμετέχουν με την εισήγηση τους  οι: Εκπρόσωπος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ελλάδος,η Παιδοψυχίατρος κα Καραλανίδου Αναστασία,  η  Διδακτωρ Εγκληματολογιας   κα .Δανιήλ Ν.Ερμιόνη  και ο συγγραφέας κος. Μπουζάρας Δημήτρης.

 

·         Εκδηλώσεις εργαστηρίων. www.facebook.com/FEXANTHI
·         Αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ  www.fex.org.gr
·         Εγγραφές στα εργαστήρια της ΦΕΞ

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ    Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986
fexanthis@gmail.com fexorg@otenet.gr   www.fex.org.gr  https://www.facebook.com/FEXANTHI

You may also like...