Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

ΜΠΑΑΛ ΜΠΡΕΧΤ + ΣΛΕΝΤΟΡΦ + ΦΑΣΜΠΙΝΤΕΡ Μια ταινία που παρέμεινε για 44 χρόνια απαγορευμένη και θρυλική  Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη Μπρεχτ, Σίλερ, Γκαίτε  και Προυστ  στο 1ο μέρος του Φεστιβάλ Γερμανικού κινηματογράφου στην Ξάνθη Πέμπτη 9 Μαρτίου  [21.00]  Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης Baal /Μπάαλ(1969, 84´) Το θεατρικό έργο του Bertolt Brecht στον κινηματογράφο Σκηνοθεσία: Volker Schlöndorff Με τον Rainer Werner Fassbinder στον πρωταγωνιστικό ρόλο Παίζουν επίσης: Sigi Graue, Margarethe von Trotta, Günther Neutze, Miriam Spoerri, Marian Seydowski, Irmgard Paulis, Hanna Shygulla κ.ά. Αμέσως μετά την πρώτη της προβολή από την τηλεόραση το 1970 η χήρα και κληρονόμος των δικαιωμάτων των έργων του Brecht Helene Weigel απαγόρευσε κάθε περαιτέρω παρουσίαση της ταινίας. Ο «Baal» παρέμεινε για 44 χρόνια θρυλικός και «αθέατος» για να επιστρέψει και πάλι στις αίθουσες το 2014 στο φεστιβάλ του Βερολίνου.

«Στης μάνας του τον κόρφο σα βύζαινε ο Μπάαλ

Χλομός, μεγάλος και βουβός ο ουρανός

Παρθένος και γυμνός κι εξαίσια θαυμαστός

Όπως μετά τον λάτρεψε σαν ήρθε ο Μπάαλ.

……………………

Κι όταν ο Άδης τον Μπάαλ καλεί κοντά του,

Εκείνος τον κόσμο έχει πια χορτάσει.

Έχει τόσον ουρανό κάτω απ’ τα βλέφαρά του

Στον κάτω κόσμο αιωνίως να του φτάσει.»

(Μπάαλ: Μπέρτολτ Μπρεχτ, μετ. Πέτρος Μάρκαρης)

 

Ο αναρχικός ποιητής Baal μονιάζει σε μια σοφίτα κι απαγγέλλει τα ποιήματά του στα καπηλειά. Λατρεύει το σναπς, το τσιγάρο, τις γυναίκες, τους άντρες. Η καλή κοινωνία αποθεώνει αρχικά τον οργισμένο νεαρό ποιητή και μετά, όταν εκείνος την προβοκάρει, τον ξερνάει.

Ο Baal περιφέρεται σαν τ’ αδέσποτα στα δάση, στις άουτομπαν, στους αγρούς με αχαλίνωτη ενέργεια κι έναν κρυφό φόβο για τον θάνατο: Ο Rainer Werner Fassbinder με δερμάτινο σακάκι κι αναμμένο τσιγάρο στο χέρι παίζει τον Baal και συγχρόνως τον εαυτό του.

Η ταινία προβάλλεται σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.

Οι διάλογοι αποτελούν μια σύνθεση από τις διάφορες επανεγγραφές του θεατρικού έργου από τον Μπρεχτ. Ο υποτιτλισμός βασίστηκε στην ελληνική μετάφραση της γραφής του 1922 από τον Πέτρο Μάρκαρη (©2003).

Πέμπτη 9 έως και Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

[21.00]  Ιστορικό & Λαογραφικό  Μουσείο Ξάνθης

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με τους Καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας & το Goethe-Institut οργανώνουν στην Ξάνθη το Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου.

Στόχοι του Φεστιβάλ είναι να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό της περιοχής να γνωρίσει τους Γερμανούς δημιουργούς και το έργο τους μέσα, από προβολές και συζητήσεις καθώς και στους γερμανόφωνους να εξασκήσουν τη γλώσσα.

το υπόλοιπο πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Παρασκευή 10 Μαρτίου  Die geliebten Schwestern – Πολυαγαπημένες αδερφές

Σάββατο 11 Μαρτίου Celeste –  Ο κύριος Προυστ

Κυριακή 12 Μαρτίου  Goethe!    –  Ο νεαρός κύριος Γκαίτε!

Δευτέρα 13 Μαρτίου Alle Anderen – Όλοι οι Άλλοι

 Χάρτινες και μουσικές… πόλεις Τα Σάββατα του Μαρτίου 2017 Η Λέσχη Ανάγνωσης της ΦΕΞ, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου», οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη μουσική… Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς και μουσικούς,  προβολές και αφιερώματα.

Σάββατο  11  Μαρτίου 2017   [18.30]   στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Ο  συγγραφέας Δημήτρης Μπουζάρας παρουσιάζει το νέο του Βιβλίο …

«Έχω ήδη μεγαλώσει»

Το  Σάββατο 18 Μαρτίου ο  Θωμάς Κοροβίνης μας ταξιδεύει Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη.

Εκδηλώσεις εργαστηρίων. www.facebook.com/FEXANTHI

Αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ  www.fex.org.gr

19o  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης / 3 – 12 Μαρτίου 2017

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ    Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986

fexanthis@gmail.com fexorg@otenet.gr   www.fex.org.gr  https://www.facebook.com/FEXANTHI

 

 

You may also like...