«Φιλιά εις τα παιδιά»

filiaΣΤΙΣ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

«Φιλιά εις τα παιδιά» στο «Χατζηγιάννειο»

Την Πέμπτη, 11 Απριλίου στις 7.30 μμ, στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας προβάλλεται η ταινία του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά», με την παρουσία του σκηνοθέτη. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Επιστημών Λάρισας, την Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης και την Ομάδα Αποφοίτων Σπουδών Ελληνικού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στη Λάρισα.

Η ταινία του Βασίλη Λουλέ, πολυβραβευμένη, με πολλές συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή Φεστιβάλ και προβολές σε όλη την Ελλάδα, αγγίζει το ιστορικό τραύμα του Ολοκαυτώματος, μέσα από τις προσωπικές ιστορίες πέντε παιδιών εβραϊκής καταγωγής πού επέζησαν από το διωγμό χάρη στην αγάπη και την αλληλεγγύη γενναίων χριστιανών που τους έδωσαν καταφύγιο κρύβοντάς τους στα σπίτια τους. Ηλικιωμένοι άνθρωποι σήμερα, η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος, καταδύονται μπροστά στην κάμερα στις αναμνήσεις της παιδικής τους ηλικίας όταν έπαιζαν ανάμεσα στην ξεγνοιασιά, το φόβο και τον θάνατο. Το ντοκυμαντέρ του δημιουργού αρθρώνει τις αφηγήσεις των προσωπικών ιστοριών με πολύτιμα ντοκουμέντα των παιδιών και  σπάνιο υλικό από κινηματογραφικά αρχεία και λήψεις της εποχής, συνεισφέροντας με εξαιρετικό τρόπο στη σύνδεση ιστορικής μνήμης και κινηματογράφου.

Η προβολή της ταινίας συνδέεται και με την θλιβερή επέτειο της 24ης Μαρτίου 1944, όταν οι Γερμανοί συνέλαβαν τους Εβραίους της Λάρισας, που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου Άουσβιτς-Μπιργκενάου, τη μνήμη των οποίων η πόλη τιμά με το Μνημείο στην ομώνυμη πλατεία.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα ακολουθήσουν, μετά την προβολή, σχολιασμός της ταινίας από την Ελένη Χοντολίδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, την Ιωάννα Αθανασάτου, ιστορικό Κινηματογράφου και διδάσκουσα  στο ΕΑΠ και παρεμβάσεις από την Ομάδα Αποφοίτων Ελληνικού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στη Λάρισα, καθώς και συζήτηση με το κοινό.

You may also like...