ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ 2013

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ 2013 –  Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟ ΦΙΛΙΠΠΟ ΓΡΑΨΑ    

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει τιμητικό αφιέρωμα στον γνωστό Θεσσαλονικιό στιχουργό Φίλιππο Γράψα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Το αφιέρωμα με τίτλο «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη τιμά το στιχουργό της Φίλιππο Γράψα» εντάσσεται στο πλαίσιο των «Φθινοπωρινών Ημερών Βιβλιοθηκών 2013». Για το έργο του Φίλιππου Γράψα θα μιλήσουν η  πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας Μένη Λυσαρίδου και η συγγραφέας Μαρία Κουγιουμτζή.

Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή των: Ντίνα Παπαϊωάννου, τραγούδι – Ιωάννης Λάκης, τραγούδι-πιάνο – Βαγγέλης Στοΐδης, κιθάρα και Σωτήρης Κοτόπουλος, μπουζούκι. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τον Φίλιππο Γράψα

Μέσα στη δεκαετία του 1980, ο Φίλιππος Γράψας ξεκίνησε τη συστηματική ενασχόληση με το στίχο. Καθοριστική, για την πορεία του, ήταν η συνάντησή του με τον Μάνο Χατζιδάκι, το 1982. Ήταν ο πρώτος που διάβασε το «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα» και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τη στιχουργία λέγοντάς του: «Μ’ αυτό που έγραψες είναι σαν να έγραψες τα πάντα!». Τον σημαντικότερο ωστόσο ρόλο στην πορεία του έπαιξε ο Μάριος Τόκας, ο οποίος μελοποίησε τους στίχους που, στη συνέχεια, τραγούδησε ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Ο Φίλιππος Γράψας έχει γράψει περισσότερα από 140 τραγούδια – σταθμούς για την ελληνική δισκογραφία και έχει συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες και τραγουδιστές. Ζει πάντα στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά του και εξακολουθεί να προσφέρει στα κοινά της πόλης και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας.

Πληροφορίες: Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27, 546 21 Θεσσαλονίκη, Γραφείο Εκδηλώσεων: Κωνσταντίνος Βόγδανος: 2310 374808

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

e-mail: press@thessaloniki.gr,  www.thessaloniki.gr

ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 1

ΤΗΛ.2313.317.169, 2313.317.168, FAX: 2313.317.187

You may also like...