Φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Magna Grecia

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Magna Grecia (FFMG), μετά την επιτυχιία των δυο προηγούμενων δράσεών του στην Ελλάδα, επιστρέφει στα χνάρια των Ελλήνων φιλοσόφων, με περίπου 700 Ιταλούς μαθητές Λυκείου οι οποίοι συνοδεύονται από τους δασκάλους τους.
Πρόκειται για μια φιλοσοφική εμπειρία, την οποία μαθητές και δάσκαλοι θα ζήσουν, από 20 έως 25 Μαρτίου 2017, σε ορισμένα από τα πιο εμβλητικαά μέρη της δυτικής φιλοσοφίας: Αθήνα, Επίδαυρο, Λουτράκι, Δελφούς. Το FFMG αποτελεί μια πρωτοβουλία που διοργανώνεται για 24η χρονιά με τις φετινές συμμετοχές να ανέρχονται σε περίπου 20.000 σε Ελλάδα και Ιταλία.
Είναι το μοναδικό Φεστιβάλ Φιλοσοφίας αφιερωμένο στους έφηβους και συνάμα μια πολιτιστική εκδήλωση με έντονη κοινωνική χροιά μέσω της εκλαϊκευσης και της διάδοσης της κλασσικής φιλοσοφίας σε βιωματικηή μορφή μεταξύ των μαθητών Λυκείου. Στόχος είναι να προσφέρει σε νέους ευκαιρίες, διαδρομές και εκπαιδευτικά προγράμματα, που σχετίζονται με την εμπειρία στη φιλοσοφία. Η πρωτοβουλία ενώνει την πολιτιστική δράση με την εδαφική πραγματικότητα μέσα από την ανακάλυψη και την αξιοποίηση του χώρου, στον οποίο πραγματοποιείται. Για την καλύτερη υλοποίηση του Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Ελλάδα τo FFMG έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Ιταλικούς και Ελληνικούς θεσμούς και Ιδρύματα, όπως η Ιταλική Σχολή Αθηνών, η περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι Κορίνθου, Λουτρακίου και Νάπολης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στην Επίδαυρο για ένα τρίωρο, μάθημα θεατρικής παράστασης και εργαστήρια πρακτικής φιλοσοφίας στο Λουτράκι την Τρίτη, 21 Μαρτίου, επιστροφή στην Αθήνα για φιλοσοφικοθεατρικούς περιπάτους στον λόφο Φιλοπάππου και επισκέψεις σε Πλάκα, Μοναστηράκι και Ακρόπολη την επόμενη (Τετάρτη, 22/3), επίσκεψη στον Ναό του Απόλλωνα και το Μουσείο των Δελφών την Πέμπτη, 23/3, ενώ οι τελευταίες δραστηριότητες θα λάβουν χώρα στο Λουτράκι την Παρασκευή, 24/3. Στις 25/3 τα μέλη της ιταλικής αποστολής θα αναχωρήσουν για την πατρίδα τους.
Η φετινή διοργάνωση παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών, παρουσία της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου. Η κ. Δούρου έκανε λόγο για ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός σε μια περίοδο στην οποία «οι αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης βρίσκονται εν κινδύνω», παροτρύνοντας τους συμμετέχοντες να υψώσουν τείχη φιλοσοφίας και γνώσης απέναντι στην άγνοια και τον φονταμενταλισμό.
Χαιρετισμούς απηύθυναν και ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, Efisio Luigi Marras, η Διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και Μορφωτικός Ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Monica Zecca, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στην πόλη της Νάπολης, Gaetano Daniele και ο Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, κ Θεόδωρος Αγγελόπουλος.
Η Παρουσίαση του Φεστιβάλ έγινε από την Πρόεδρο του Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ελλάδα, Giuseppina Russo.

You may also like...