ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΑΠΩΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Japan Foundation, διοργανώνει Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2017 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το Φεστιβάλ-αφιέρωμα στην ιαπωνική κουζίνα, έχει θέμα «Η Συνταγή της Ιαπωνικής Κουζίνας: Eating = Loving = Living!», πραγματοποιείται στο πλαίσιο του “Περιοδεύοντος Φεστιβάλ Ιαπωνικών Ταινιών 2017” του Japan Foundation. Πρόκειται να προβληθούν τέσσερεις διακεκριμένες ταινίες, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα (στα ιαπωνικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους). Η κάθε μία με το δικό της ύφος και αισθητική, παρουσιάζει την ιαπωνική κουζίνα – ένα πλούσιο και σημαντικό κομμάτι του ιαπωνικού πολιτισμού. Παράλληλα με τις προβολές και καθώς η Παραδοσιακή Διατροφική Κουλτούρα της Ιαπωνίας (Washoku) συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2013, θα γίνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ανακαλύψτε την Καταπληκτική Ιαπωνική Διατροφή!» στο φουαγιέ του κινηματογράφου, η οποία θα επιδεικνύει την ιαπωνική διατροφή ως φορέα υγείας, μακροζωίας και καλλιτεχνικής αισθητικής. Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ θα αρχίσει με την ομιλία του κ. Γιάννη Δεβετζόγλου, Συντάκτη (ΤΑ ΝΕΑ – Ιατρικό & Γαστρονομικό Ρεπορτάζ)-Υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας 2011, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 19:30, όπου θα παρουσιάσει τις εμπειρίες του από το γαστρονομικό του ταξίδι στην Ιαπωνία μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στην συνέχεια, η ταινία «A Tale of Samurai Cooking – A True Love Story» του Yuzo ASAHARA θα ανοίξει την αυλαία των προβολών. «Η Συνταγή της Ιαπωνικής Κουζίνας: Eating = Loving = Living!» Σήμερα η κουζίνα της Ιαπωνίας, κερδίζοντας όλο και περισσότερους λάτρεις σε όλο τον κόσμο, έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή, αποδεικνύοντας ότι εκτός από τις γεύσεις και την αισθητική της, είναι και εξαιρετικά υγιεινή.  Οι τέσσερις ταινίες του αφιερώματος μας ξεναγούν στη μαγεία της ιαπωνικής κουζίνας: από την περίφημη τοπική κουζίνα της εποχής Εdo, στο οικογενειακό μενού της μητέρας, μέχρι το ασυναγώνιστο ιαπωνικό street food και τη θεσπέσια σούπα μιας έμπειρης γνώστριας της μαγειρικής τέχνης. Πέρα από εποχές, γενιές και τόπους αλλά πάντα στο πλαίσιο των στενών ανθρώπινων δεσμών-οικογενειακών, συγγενικών και κοινωνικών-υπάρχει διάχυτη μια βαθιά αγάπη για το φαγητό και τη ζωή. Οι τέσσερεις διακεκριμένες ταινίες δε, είναι γεμάτες με εξαίρετες σκηνές μαγειρικής και έθιμα των Ιαπώνων.
Ελπίζουμε το αφιέρωμα αυτό να βοηθήσει τους θεατές να ανακαλύψουν την υπέροχη “συνταγή” της ιαπωνικής κουζίνας και να απολαύσουν τις πολυποίκιλες και μοναδικές γεύσεις της.

<ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ>

1. A Tale of Samurai Cooking – A True Love Story / Bushi no Kondate (2013 / 121’)
Σκηνοθεσία : Yuzo Asahara
Ερμηνείες: Aya Ueto, Kengo Koura, Kimiko Yo, Toshiyuki Nishida

Η υπόθεση είναι εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία μιας οικογένειας στην περιοχή Kaga την περίοδο Edo (1603-1868), της οποίας τα μέλη αντιμετώπισαν αμέτρητες δυσκολίες ως εργαζόμενοι στην κουζίνα του ηγεμόνα. Αυτή η συγκινητική ταινία, προβάλει το εσωτερικό της ηγεμονίας μέσα από τα μάτια μια γυναίκας παντρεμένης με ένα σεφ samurai, που ανέδειξε φαγητά μαγειρεμένα σύμφωνα με τις συνταγές της οικογένειας Funaki και έδωσε, εκείνη την εποχή, νέα πνοή στην κουζίνα της οικογένειας των samurai.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Yuzo Asahara (1964-) είναι γνωστός από τη σειρά “Free and Easy”. Πρωταγωνιστούν η Aya Ueto (“Oshin”/2013) ως Haru και ο Kengo Koura (“A Story of Yonosuke”-2012) ως o σύζυγος της, Yasunobu, ενώ παίζουν βετεράνοι ηθοποιοί όπως οι Kimiko Yo (“Departures”-2008) και Yoshiyuki Nishida (“Outrage Beyond”-2012)

2. Mourning Recipe / Shijuku nichi no Recipe (2013 / 129’)

Σκηνοθεσία: Yuki Tanada
Ερμηνείες: Hiromi Nagasaku, Renji Ishibashi, Masaki Okada,
Fumi Nikaido
©2013 “Mourning Recipe” Film Partners

Η τελευταία επιθυμία της Otomi ήταν η οικογένεια της να κάνει μια μεγάλη γιορτή την 49η ημέρα μετά το θάνατο της. Θα μπορέσουν η κόρη και ο άντρας της να πραγματοποιήσουν την επιθυμία της και να προχωρήσουν τη ζωή τους; Η ταινία που βασίζεται στο βιβλίο της Yuki Ibuki (“Shijuku nichi no Recipe”), σε σκηνοθεσία της Yuki Tanada (1975-), γνωστή για την ταινία “One million Yen Girl”, αγγίζει την καρδιά του κοινού με μια ομάδα καταξιωμένων ηθοποιών: η Hiromi Nagasaku, βραβευμένη από την Ιαπωνική Ακαδημία Κινηματογράφου, ως κόρη Yuriko, ο Renji Ishibashi ως ξεροκέφαλος, απότομος αλλά και ενθουσιώδης πατέρας Ryohei, η Fumi Nikaido, βραβευμένη με το βραβείο Marcello Mastroianni ως η Καλύτερη Νέα Πρωτοεμφανιζόμενη Ηθοποιός, ως Imo και ο Masaki Okada, ως Haru. Επίσημη συμμετοχή στο 37ο Φεστιβάλ Παγκόσμιου Κινηματογράφου στο Μόντρεαλ.

ΥΠΟΘΕΣΗ
Η πληγωμένη Yuriko επιστρέφει στο πατρικό της σπίτι μετά από το χωρισμό με το σύζυγο της και ανακαλύπτει ένα «βιβλίο συνταγών» που άφησε η πρόσφατα αποβιώσασα μητέρα της, Otomi. Πρόκειται για χειρόγραφες και υπέροχα εικονογραφημένες σημειώσεις-συμβουλές για θέματα μαγειρικής, καθαριότητας και γενικού νοικοκυριού, που απευθύνονται στη Yuriko και τον πατέρα της Ryohei, με σκοπό να τους βοηθήσουν να προετοιμάσουν την επιμνημόσυνη τελετή που τελείται κατά την 49η ημέρα από το θάνατο της Otomi, για την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους, σύμφωνα με τη Βουδιστική θρησκεία. Αυτές οι σημειώσεις είναι συγχρόνως και ένα «βιβλίο συνταγών ζωής», ένας οδηγός για το πώς να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή.

Με τη βοήθεια δύο περίεργων άγνωστων νέων, της αλλόκοτα ντυμένης Imo και του Ιαπωνο-Βραζιλιάνου Haru, η οικογένεια ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της, όπως τους δίδαξε η ζωή και η βαθιά αγάπη της Otomi και προετοιμάζονται για την 49η ημέρα, που, σύμφωνα με την επιθυμία της Otomi, θα είναι μια μεγάλη γιορτή…

3. Ramen Samurai (2011 /115’)

©RAMEN-SAMURAI FILM PARTNERS

Σκηνοθεσία: Naoki Segi
Ερμηνείες: Dai Watanabe, Sayaka Yamaguchi, Koto Takagi

Μια κοινωνική ταινία βασισμένη σε μια ιστορία σε συνέχειες που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα της πόλης Kurume, γραμμένη από τον ιδιοκτήτη ενός γνωστού εστιατορίου ramen. Εγκατεστημένο στην πόλη Kurume, γνωστό για το πιάτο tonkotsu ramen (σούπα σε ζωμό χοιρινού με νουντλς), παρουσιάζει τη δυναμική προσπάθεια ενός γιού να αναβαθμίσει τη γεύση της συνταγής του πατέρα του. Ο σκηνοθέτης Naoki Segi (1963-) ασχολείται και με την τηλεόραση, συγγράφει, δίνει ομιλίες για περιβαλλοντικά θέματα και ανθρώπινα δικαιώματα και κάνει εξαιρετικά έργα για το περιβάλλον και τα τοπικά θέματα. Ο Dai Watanabe ως Hikaru, είναι ο γιος του παγκοσμίως γνωστού ηθοποιού Ken Watanabe (Ο τελευταίος Samurai), που τελευταία το 2011, έλαβε το βραβείο των Ιαπώνων Κριτικών Κινηματογράφου ως καλύτερου ηθοποιού στην ταινία “Lost Crime-Senko.”
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Hikaru εργάζεται ως σχεδιαστής σε ένα διαφημιστικό γραφείο στο Tokyo. Όταν πεθαίνει ο πατέρας του, Noburo, αναγκάζεται να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του, την πόλη Kurume στο νησί Kyushu, για να αναλάβει το εστιατόριο του. Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια της περιοχής που ειδικεύεται στα ramen.
Κι έτσι τώρα ο Hikaru αντιμετωπίζει την πρόκληση να διατηρήσει την υψηλή ποιότητα, προσδίδοντας στην παραδοσιακή συνταγή του πατέρα του την προσωπική του ταυτότητα…

4. Drops of Heaven / Ten no Shizuku (2012/ 113’)
©2012TENNOSHIZUKU FILM PARTNERS
Σκηνοθεσία: Atsunori Kawamura
Ερμηνεία: Yoshiko Tatsumi
Απαγγελία: Mitsuko Kusabue Αφήγηση : Shōsuke Tanihara

Ντοκιμαντέρ γύρω από την προέλευση μιας σούπας που εξακολουθεί να φτιάχνει η 88χρονη σεφ-συγγραφέας Yoshiko Tatsumi, που έχει γράψει πάνω από 40 βιβλία και έχει βραβευθεί το 2010 με το βραβείο Κουλτούρας του NHK (Ραδιοτηλεόραση Ιαπωνίας). Η ταινία αυτή μοιάζει με μια και μοναδική δροσοσταλίδα που μπορεί να απαλύνει τη στεγνή και άδεια καρδιά του σύγχρονου ανθρώπου. Όπως λέει η Yoshiko Tatsumi «η τροφή είναι αγάπη και η αγάπη είναι ζωή». Ο σκηνοθέτης Atsunori Kawamura (1948-) ξεκίνησε την καριέρα του ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ το 1971 στο ΝΗΚ (Ραδιοτηλεόραση Ιαπωνίας). Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης και παραγωγός σε πολλά βραβευμένα ντοκιμαντέρ με κοινωνική επιρροή σε τομείς όπως εσωτερική ψυχολογία, περιβάλλον, σύγχρονη ιστορία, θρησκεία, τέχνη και επιστήμη. Το 2012 η ταινία αυτή συστήθηκε επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας.

ΥΠΟΘΕΣΗ
Στο ντοκιμαντέρ προβάλλεται η σούπα που η Tatsumi δημιούργησε με δική της έμπνευση και συνέχισε να φτιάχνει για τον κλινήρη πατέρα της, και έγινε γνωστή ως μια καταπραϋντική «σούπα ζωής». Επίσης, η πανέμορφη και εύθραυστη ιαπωνική γη που φιλοξενεί τις εποχικές καλλιέργειες και οι παραγωγοί που διαθέτουν τα προϊόντα τους. Η Τatsumi αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη μοναδική γεύση των υλικών μαγειρεύοντας με ιδιαίτερη φροντίδα, για να προσφέρει χαρά. Οι άνθρωποι κάθε ηλικίας, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι, που δοκιμάζουν τη σούπα αυτή, νιώθουν την αρμονία της ζωής σα να απολ&al&a
< ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ >

Tετάρτη, 22 Φεβρουαρίου
19:30 A Tale of Samurai Cooking – A True Love Story / Bushi no Kondate (2013 / 121’)

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου
20:00 Mourning Recipe / Shijuku nichi no Recipe (2013 / 129’)

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου
19:30 Ramen Samurai (2011 /115’)

21:30 Drops of Heaven / Ten no Shizuku (2012/ 113’)

You may also like...