Φεστιβάλ RE-culture 4

1Το Σκαγιοπούλειο Κέντρο, η Αγορά Αργύρη και τα πρώην Δημοτικά Λουτρά υποδέχονται από την 21η Οκτωβρίου (ημέρα εγκαινίων) το φεστιβάλ RΕ-culture 4. Υποστηριζόμενοι από την εθελοντική βοήθεια πολλών ενεργών πολιτών οι χώροι αυτοί θα μετατραπούν από τον Οκτώβριο μέχρι και το Δεκέμβριο σε κοιτίδες τέχνης και πολιτισμού μουσειακών διαστάσεων.

Η Art in Progress στην Πάτρα, παρόλο που έχει εκτεταμένη πανελλήνια εμβέλεια και πενιχρές οικονομικές δυνατότητες δίχως καμία ουσιαστική στήριξη από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς πολιτισμού της χώρας, διαθέτει την εντυπωσιακότερη κινητοποίηση νέων ανθρώπων της πόλης και την συσπείρωση της τοπικής κοινωνίας.

Το RE-culture 4 φέτος επιχειρεί κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι βλέπουμε στον συνήθη ελλαδικό και διεθνή καλλιτεχνικό χώρο: να διερευνήσει ουσιαστικά την περιφέρεια της τέχνης.
Έργα τέχνης που είναι όχι ακριβώς ταμπού – πως θα ήταν κάτι τέτοιο δυνατόν; – αλλά για μια σειρά σοβαρών φιλοσοφικών και κοινωνικών προσκομμάτων, παραμένουν λίγο ή πολύ εκτός διαλόγου.
Έτσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα δούμε ταυτόχρονα και εκτεταμένα εκθέσεις όπως: ανώνυμη τέχνη, τέχνη των ψυχικά ασθενών, προπαγανδιστική τέχνη, τέχνη σε σχέση με το σεξ, την ψυχεδέλεια ή την μαζική κουλτούρα καθώς και μια σειρά αφιερωμάτων από πραγματικά Έλληνες underground καλλιτέχνες.

Παράλληλα, το RE-culture 4 αντί να αναζητά αδυσώπητα το καινούργιο, το
φρέσκο, όπως κάνουν οι κατά τόπους μπιενάλε ή οι κυνηγοί ταλέντων και οι συλλέκτες, καταδύεται σε μια ενδοσκόπηση περιφερειακών στιγμών της καλλιτεχνικής δραστηριότητας σ’ αυτήν τη χώρα τα τελευταία πενήντα χρόνια. Πράγματα που περάσανε (αδίκως) απαρατήρητα, πράγματα που ενοχλήσανε υπερβολικά στην εποχή τους, πράγματα που αξίζουν μια (πολύ) μεγαλύτερη προβολή…

You may also like...