Φεστιβάλ p_public

Η ομάδα p_public, από το 2010, διοργανώνει το πολυήμερο, ετήσιο φεστιβάλ p_public.
Στο πλαίσιο του ετήσιου φεστιβάλ, το p_public προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, οι οποίες εμπίπτουν σε δύο κύριες κατηγορίες: στα δρώμενα και στις διαλέξεις. Κάθε χρόνο, ένα συγκεκριμένο θεωρητικό πλαίσιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε καλλιτέχνες, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και άλλοι δημιουργοί να αναπτύξουν τις ιδέες και τις σκέψεις τους και να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους στην ενεργοποίηση του Δημόσιου Χώρου.
Διαλέξεις
Ο βασικός κορμός του φεστιβάλ p_public, αποτελείται από ένα διήμερο δημόσιων συζητήσεων και παρουσιάσεων, από νέους επιστήμονες, καλλιτέχνες και δημιουργικές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δρώμενα
Η θεωρία γίνεται πράξη και πραγματοποιούνται κάθε είδους καλλιτεχνικά δρώμενα και παρεμβάσεις σε επιλεγμένα σημεία της πόλης των Χανίων, με άξονα την αποκατάσταση της σχέσης των δημόσιων χώρων της με τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Έμφαση δίνεται στη χρήση των υπαίθριων αδιαμόρφωτων, δυσλειτουργικών, εγκαταλειμμένων χώρων και στην εναλλακτική χρήση των υφιστάμενων δημόσιων.
Τα δρώμενα συνδέονται μέσω “καλλιτεχνικών περιπάτων”, στους οποίους ο καλλιτέχνης έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει το έργο του/της, ενώ παράλληλα μέσω των καλλιτεχνικών αυτών διαδρομών, ο πολίτης/ επισκέπτης παρακολουθεί μια σειρά από εκδηλώσεις. Με τον τρόπο αυτό, έχει τη δυνατότητα να παρατηρεί κατά μήκος των διαδρομών, γνώριμα και μη μέρη, τα οποία αποκτούν νέες χρήσεις. Μέσω αυτής της διαδραστικής κίνησης, γίνεται αντιληπτή μια εναλλακτική άποψη των δημόσιων χώρων της πόλης που θα αποτελέσει έναυσμα για νέους προβληματισμούς και ιδέες για την συνέχιση της εξελικτικής πορείας του δημόσιου χώρου της πόλης.
Οι διαλέξεις και δράσεις του p_public λαμβάνουν χώρα στην πόλη των Χανίων, στην Κρήτη.
Τα προτεινόμενα μέρη για δράσεις είναι ενδεικτικά τα εξής:
Δημοτική Αγορά και Βόρεια σκαλάκια Αγοράς (οδός Τσουδερών), Πλατεία οδού Νικηφόρου Επισκόπου, Βενετσιάνικη Εκκλησία Αγίας Ειρήνης, Εκκλησία Αγ. Ρόκκου, Πλατεία 1821 (Σπλάντζιας), Υπόγεια Κρήνη Σπλάντζιας, Convento Αγίου Νικολάου, Πλατεία οδών Σήφακα και Ριανού, Πλατεία οδών Δαιδάλου και Γεράσιμου, Προμαχώνας Santa Lucia, Πύλη Sabbionara, Προμαχώνας Mocenigo, Προμαχώνας Αγίου Νικολάου του Μώλου, Προβλήτες Ενετικού Λιμανιού, Αστικό Κενό δίπλα από το Γιαλί Τζαμισί, Φρούριο Φιρκά, Προμαχώνας Lando, Παρεκκλήσι Renier, Κήπος Αρχαιολογικού Μουσείου, Καθολική Εκκλησία, Πλατεία Αθηναγόρα (Τριμάρτυρης) κ.λ.π.
Παράλληλη δράση Urban INJ
Μία από τις παράλληλες δράσεις που διοργανώνει η ομάδα, είναι και η “ένεση γειτονιάς”. Η δράση αποτελεί για την ομάδα διοργάνωσης του p_public, ίσως τη σημαντικότερη κίνηση για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. Αφορά στην επέμβαση μέσω της ανάπλασης ανοιχτών και παραμελημένων δημόσιων χώρων και βασίζεται στη συναίνεση και στη συμμετοχή των κατοίκων της κάθε γειτονιάς στη φάση του σχεδιασμού και των κατασκευών. Στόχος είναι η δημιουργία μόνιμου αποτυπώματος.

 

info@p-public.gr (γενικές πληροφορίες)

You may also like...