Φεστιβάλ Dance Days Chania

unnamed1-wH πορεία ανάδειξης του σύγχρονου χορού στα Χανιά ξεκίνησε το 1990-1996 με τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Εκφραστικού Χορού (καλ. διεύθυνση: Έφη Καλούτση, Γ. Μαρκαντωνάκης). Συνεχίστηκε με την πραγματοποίηση της Μεσογειακής Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού το 2004.
Με το Dance Days Chania επιχειρήσαμε μία νέα αρχή με πολύ ψυχή, για να συνεχιστεί το όραμα. Προέκυψε από την ανάγκη της ομάδας μας Συν-Κίνηση να μοιραστεί το όνειρό της για συνεύρεση καλλιτεχνών χορευτών, χορογράφων, μουσικών, performers από διαφορετικές κουλτούρες, υπερβαίνοντας τα γεωγραφικά σύνορα. Μέσα από τα έργα τους θα δηλώνουν ενεργά ότι ο κόσμος του χορού αντιστέκεται, ο χορός ταξιδεύει, ανταλλάσει συνομιλίες και υπάρχει.
Ο δήμος Χανίων καλέστηκε να λειτουργήσει σαν συνδιοργανωτής προσφέροντας οικονομική ενίσχυση για την μεταφορά των συμμετεχόντων, όπως και το Βενιζέλειο Ωδείο που προσέφερε το θέατρό του για την υλοποίηση των παραστάσεων.
Η σκληρή δουλειά ξεκίνησε με τη δημιουργία ομάδων εθελοντών για το στήσιμο του φεστιβάλ και την οργανωτική του ομάδα να εργάζεται συστηματικά για αυτό 10 μήνες το χρόνο.
Η πόλη άρχισε να γνωρίζει το Dance Days και να το εμπιστεύεται. Οι εθελοντές χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και αυτοί είναι η κινητήρια δύναμή του. Άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους, διαφορετικές ηλικίες, αλλά με πολύ διάθεση και μεράκι ενισχύουν το φεστιβάλ με όσα μέσα διαθέτουν και γίνονται ο κορμός του συμβάλλοντας στην εδραίωση και εξέλιξή του.
Τοπικές και υπερτοπικές επιχειρήσεις που σταδιακά επεκτείνονται, αλλά και πολλοί που πιστεύουν στο εγχείρημα υποστηρίζουν με κάθε τρόπο την υλοποίησή του.
Οι χώροι πολιτισμού που διατίθενται για τις δράσεις του φεστιβάλ επεκτείνονται σε διαφορετικά σημεία της πόλης πλέον. Οι συμμετοχές πολλαπλασιάζονται κάθε χρόνο και φέτος είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε 60 ομάδες χορού από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το Dance Days, είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Για εμάς πλέον, είναι μονόδρομος. Το να ονειρευόμαστε, να δημιουργούμε και να συμπράττουμε μέσω της τέχνης μας είναι επένδυση σε μια ζωή με ποιότητα και χρώμα. Αυτό μας ορίζει την αισθητική , τη δυναμική, το ήθος και την τόλμη για να συνεχίσουμε.
Υλοποιείται φέτος για 5η χρονιά και μέσα σε αυτό το διάστημα εξελίσσεται σε ευρωπαϊκό φεστιβάλ σύγχρονου χορού, με διεθνείς προοπτικές και μεγάλη απήχηση στον χώρο της τέχνης. Σταδιακά οι φορείς που συνδράμουν στην διοργάνωση αυξάνονται (με πολύ κόπο από την πλευρά μας). Έτσι μαζί με την ομάδα μας Συν-Κίνηση, το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Χανίων και το Βενιζέλειο Ωδείο στηρίζουν το φεστιβάλ και η Δημοτική Πινακοθήκη καθώς και το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων στο οποίο είμαστε μέλη. Μέχρι και τη φετινή διοργάνωση θα φιλοξενηθούν 53 παραστάσεις σύγχρονου χορού από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Αγγλία, το Ισραήλ, την Ισπανία κ.ά.. Το φεστιβάλ ταινιών χορού Athens Video Dance Project, 19 σεμινάρια, 18 εργαστήρια από χορογράφους της Ελλάδας και του εξωτερικού, 8 Dance Video Projects και 6 διαλέξεις.
Φέτος για πρώτη φορά το Dance Days παρουσιάστηκε στο Palma amb la Dansa, στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, όπως και στην 1η Συνάντηση Παραστατικών Τεχνών στη Νησιωτική Ελλάδα, στη Λήμνο.
Η πόλη των Χανίων, η πόλη μας συνιστά ένα μεσογειακό σταυροδρόμι, μία σύζευξη πολυπολιτισμικότητας. Ήδη, ο τόπος αποτελεί μία αφορμή. Πηγαία και αβίαστα η τέχνη του χορού, αναπτύσσεται και προβάλλετε σε ένα περιβάλλον απλόχερα φιλόξενο, φωτεινό και ελπιδοφόρο. Η κρίση δεν μας εμπόδισε, ούτε μας απέτρεψε. Η ανάγκη για φως, διέξοδο, λύση, λύτρωση, ήταν πάντα εκεί. Η οικονομική δυσπραγία δεν λειτούργησε εις βάρος της ποιότητας, αντιθέτως εξισορροπίστηκε από την προσφορά των συνοδοιπόρων μας εθελοντών, βοηθών, υποστηρικτών στο εγχείρημα. Πέντε χρόνια μετράει ήδη. Η διαδρομή αυτή κατακτήθηκε με την αφιλοκερδή προσφορά και μοναδικό ζητούμενο την ανάδειξη της τέχνης. Κάθε φορά οι δυσκολίες μας ατσαλώνουν, μας ενθαρρύνουν να συνεχίζουμε. Τον Ιούλιο του 2015 το Dance Days 5 θα δηλώσει για ακόμη μία φορά παρών.
Tο Dance Days δεν είναι υπόθεση λίγων ανθρώπων, είναι ταξίδι που αφορά όλους μας. 20-27 Ιουλίου δεκάδες χορευτές, χορογράφοι, άνθρωποι που αγαπούν το χορό και την τέχνη θα συμπράξουμε όλοι μαζί στη μεγάλη γιορτή του Dance Days. Ας είμαστε όλοι μαζί.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Σοφία Φαλιέρου
Ομάδα Υποστήριξης Dance Days Chania
Για περισσότερες πληροφορίες:
dancedays.gr
https://www.facebook.com/DanceDaysChania

 

 

You may also like...