Φεστιβάλ Culturescapes. Η σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή της Ελλάδας στην Ελβετία για δύο μήνες

Το CULTURESCAPES παρουσιάζει 73 παραγωγές από 180 καλλιτέχνες από την Ελλάδα
Σήμερα, Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017 αρχίζει το πολιτιστικό φεστιβάλ CULTURESCAPES Greece 2017 που για τους επόμενους δυο μήνες θα φιλοξενήσει τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή της Ελλάδας στην Ελβετία.
Το CULTURESCAPES παρουσιάζει 73 παραγωγές από 180 καλλιτέχνες από την Ελλάδα. Σχεδόν 200 εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε 15 Ελβετικές πόλεις, καθώς και στη Γερμανία και στο Λίχτενσταϊν. Το CULTURESCAPES ξεκίνησε το 2003 με βάση τη Βασιλεία και με στόχο την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, της συνεργασίας και της δικτύωσης. Το CULTURESCAPES προσκαλεί ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών παραγωγών: από τον διεθνώς αναγνωρισμένο χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου, ο οποίος θα κάνει την έναρξη του φεστιβάλ με την νέα του παραγωγή Ο μεγάλος Δαμαστής και παραστάσεις του θεάτρου-ντοκουμέντου από τους Rimini Protokoll, μέχρι τον street-artist WD από την Αθήνα και τη Χορωδία Μοναχών από το Όρος Άθως.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ένα αφιέρωμα στην ελληνική γαστρονομία και βραδιές οινογνωσίας. Το φεστιβάλ κλείνει με ένα φιλανθρωπικό συμπόσιο–δείπνο για την υποστήριξη των προσφύγων, στις αρχές Δεκεμβρίου.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το CULTURESCAPES επιχειρεί να ξεπεράσει τα πολιτιστικά στερεότυπα και να κάνει γνωστή τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική σκηνή στην Ελβετία. Για 8 εβδομάδες το φεστιβάλ παρουσιάζει σύγχρονες καλλιτεχνικές παραγωγές σε όλους τους τομείς: θέατρο, χορός, μουσική, εικαστικά, λογοτεχνία, κινηματογράφος -σε συνδυασμό με διαλέξεις, ομιλίες καλλιτεχνών και ένα πρόγραμμα ελληνικής γαστρονομίας.
Θέατρο
Για την έναρξη του φεστιβάλ ο σκηνοθέτης και χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου παρουσιάζει το νέο του έργο “Ο μεγάλος Δαμαστής“, μια συμπραγαγωγή του CULTURESCAPES. Σε ένα μοναδικό συνδυασμό σύγχρονου χορού, εικαστικής τέχνης και περφόρμανς, οι δέκα χορευτές ξεθάβουν, κρύβουν, παίζουν και αλληλεπιδρούν, με άξονα έννοιες όπως η ταυτότητα, η κληρονομιά και η ουσία της ανθρωπότητας.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται με την παράσταση “Καθαρή πόλη“, όπου οι δύο νέοι Έλληνες σκηνοθέτες Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης προσκαλούν επί σκηνής πέντε μετανάστριες γυναίκες που εργάζονται ως καθαρίστριες στην Ελλάδα για να αφηγηθούν τις ιστορίες τους.
Μια ακόμη συμπαραγωγή του CULTURESCAPES, το Ινστιτούτο της παγκόσμιας μοναξιάς των Blitz, είναι μια νέα θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από το Μαγικό βουνό του Thomas Mann. Η ελληνο-ελβετική συνεργασία Money Piece I (Comedy) σε σκηνοθεσία Marcel Schwald προέκυψε μέσα από την ομαδική δουλειά των συντελεστών, με πρόβες στην Αθήνα και τη Βασιλεία. Η παράσταση, με συμπραγαγωγό το CULTURESCAPES, εξερευνά το θέμα του χρήματος χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο το χιούμορ.
Καθαρή Πόλη
Εικαστικά
Το εικαστικό πρόγραμμα του CULTURESCAPES αποτελείται από 4 εκδηλώσεις σε 4 διαφορετικούς χώρους. Οι δύο εκθέσεις που διοργανώνει το CULTURESCAPES είναι: Η πτώση των ηρώων (Decline of Heroes), η οποία θα παρουσιαστεί στο Antikenmuseum Basel, επιμέλεια της Kateryna Botanova, είναι μια συλλογική έκθεση (Αντώνης Βολανάκης, Αλέξανδρος Βασμουλάκης, Depression Era, Γιώργος Ζαμπουλάκης και Ερευνητικό Θέατρο Θράκης) που φέρνει τα σύγχρονα εικαστικά οράματα για τους ρόλους των ηρώων σε συνδιαλλαγή με αυτά των αρχαίων.
Οι Κληρονόμοι της Φωτιάς (Heirs of Fire), μια ατομική έκθεση από το WD-Wild Drawing, street artist με βάση την Αθήνα, έρχεται στο Naturhistorisches Museum Basel. Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος, το CULTURESCAPES συμμετέχει στη Regionale, την ετήσια έκθεση καλλιτεχνών από την πολυεθνική περιοχή γύρω από τη Βασιλεία (Ελβετία, Γερμανία και Γαλλία). Δύο φημισμένοι Έλληνες επιμελητές επιμελούνται εκθέσεις της Regionale 18 σε δύο χώρους της Βασιλείας – ο εικαστικός και αρχιτέκτονας Ανδρέας
Αγγελιδάκης στην Kunsthalle Basel και ο συνιδρυτής της Μπιενάλε της Αθήνας Poka-Yio στο Kunsthaus Baselland.
Μουσική
Στο επίκεντρο του κλασικού μουσικού προγράμματος CULTURESCAPES είναι ο Έλληνας συνθέτης Νίκος Σκαλκώτας. Το φεστιβάλ, του αφιερώνει τρεις εκδηλώσεις: ένα ρεσιτάλ πιάνου, μια συναυλία από τη Sinfonietta Basel και την τελετή λήξης του CULTURESCAPES, μια συναυλία με την Sinfonieorchester Basel και τον πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο. Μετά από ανάθεση του CULTURESCAPES, η παιδική χορωδία της Rosarte από την Αθήνα κατέγραψε μια σειρά τραγουδιών στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, ζητώντας τους να μοιραστούν μελωδίες από την πατρίδα τους. Το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιαστεί στο Yehudi Menuhin Forum Bern και σε κοινή συναυλία με την χορωδία Madchenkantorei Basel. Η Χορωδία Μοναχών από το Όρος Άθως παρουσιάζει ένα πρόγραμμα ορθόδοξων ύμνων, καθώς και εκκλησιαστικά τραγούδια από τα τελευταία 1000 χρόνια του βυζαντινού χριστιανισμού κατά τη διάρκεια της ελβετικής τους περιοδείας, με 8 συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελβετίας. Τον Νοέμβριο, στο Bird’s Eye Jazz Club Basel, το CULTURESCAPES έχει ως επίκεντρο την ελληνική μουσική και παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τα κουαρτέτα του Σωκράτη Σινόπουλου και του Χάρη Λαμπράκη.
Σωκράτης Σινόπουλος
Λογοτεχνία
Στο πρόγραμμα της λογοτεχνίας, ο Πέτρος Μάρκαρης έρχεται σε συνομιλία με τον Ελβετό δημοσιογράφο Werner van Gent, ενώ καλεσμένοι του προγράμματος στη Ζυρίχη και τη Βασιλεία είναι και ο Χρήστος Αστερίου, η Ιωάννα Μπουραζοπούλου, ο Χρήστος Οικονόμου και ο Νίκος Ερηνάκης.
Ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου
Κινηματογράφος
Μια αναδρομή στα τελευταία 23 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στους κινηματογράφους Stadtkino Basel, Xenix Zurich και Kino Rex Bern. Στον κατάλογο των σκηνοθετών: Γιώργος Λάνθιμος, Φίλιππος Τσίτος, Πάνος Κούτρας, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Αλέξανδρος Αβρανάς, Ελίνα Ψύκου, Σύλλας Τζουμέρκας, Γιάννης Οικονομίδης, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Γιώργος Ζώης.
Focus
Το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και το Volkshochschule Zurich προετοιμάζουν ειδικές σειρές διαλέξεων, με επίκεντρο την ελληνική μυθολογία, την ιστορία και τις τρέχουσες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα.
CULTURESCAPES Book
Το CULTURESCAPES Greece 2017 και το ποικίλο και πολύπλοκο πολιτιστικό τοπίο της σημερινής Ελλάδας συνοψίζεται, αμφισβητείται, αναλύεται και συζητείται στο φεστιβάλ του βιβλίου Αρχαιολογία του Μέλλοντος (επιμελητές: Kateryna Botanova και Χρήστος Χρυσόπουλος), που εκδόθηκε από τον Christoph Merian Verlag Basel, ενώ όλος ο σχεδιασμός, παραγωγή και εκτύπωση έγινε εξολοκλήρου στην Ελλάδα.
Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Από το βιβλίο Αρχαιολογία του Μέλλοντος που εκδόθηκε από τον Christoph Merian Verlag Basel
tags / ephemera / ελcBlog / Φεστιβάλ / Around the Globe / Blitz / CULTURESCAPES / Rimini Protokoll / Αθηνά-Ραχήλ Τσαγγάρη / Αλέξανδρος Βασμουλάκης / Ανέστης Αζάς / Γιάννης Οικονομίδης / Γιώργος Ζώης / Γιώργος Λάνθιμος / Δημήτρης Παπαϊωάννου / Ελβετία / Καθαρή Πόλη / Ο Μεγάλος Δαμαστής / Πρόδρομος Τσινικόρης / Σύγχρονη ελληνική δημιουργία / Σύλλας Τζουμέρκας / Φεστιβάλ

You may also like...