Φεστιβάλ Bookpoints

BookpointsΤο Φεστιβάλ αυτό έχει στόχο να καθιερωθεί στην πόλη ως ένας βασικός θεσμός στήριξης του παιδικού βιβλίου, που αποτελεί βασικό σκαλοπάτι στην πορεία διαμόρφωσης αναγνωστών. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις, με σκοπό να συμπαρασύρουν μικρούς και μεγάλους στην απόλαυση της ανάγνωσης ενός βιβλίου. Στο επίκεντρο των δράσεων βρίσκονται οι μικροί αναγνώστες. Μπροστά τους ανοίγεται ένας ολόκληρος κόσμος, ο κόσμος των βιβλίων, κι αυτοί καλούνται να περιπλανηθούν μέσα του και να τον εξερευνήσουν.
Επτά δημιουργικά βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης, τα Bookpoints, συνεργάζονται και διοργανώνουν πρώτη φορά στην πόλη ένα διαφορετικό ετήσιο φεστιβάλ για το παιδικό βιβλίο και τους αναγνώστες του. Παρουσιάσεις, δρώμενα και εργαστήρια για παιδιά θα πραγματοποιούνται στον χώρο ενός από τα Bookpoints, ένα Σάββατο κάθε μήνα, από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.
Μια τέτοια περιπέτεια θα ζήσουν στο Φεστιβάλ Bookpoints: θα γνωρίσουν βιβλία, θα ανακαλύψουν συνδέσεις ανάμεσά τους, θα διαβάσουν κείμενα που θα μείνουν χαραγμένα για πάντα στη μνήμη τους, θα δουν, θα ακούσουν, θα κρίνουν και θα επιλέξουν βιβλία, μέσα από μια διαδικασία δημιουργική και διαδραστική, πλαισιωμένη από ανθρώπους που γνωρίζουν και αγαπούν τον κόσμο του βιβλίου.
Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτών των βιβλιοπωλείων, που ήδη αποτελούν σημεία αναφοράς για το βιβλιόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης, θα δώσει την ευκαιρία σε δημιουργικές ομάδες και επαγγελματίες, συγγραφείς και εκδότες να αναδείξουν τη δουλειά τους και να συνομιλήσουν με τους αναγνώστες.
Η θεματική του φετινού Φεστιβάλ είναι τα ταξίδια μέσα από τα βιβλία. Τα Bookpoints που θα περιμένουν κάθε μήνα τους φίλους του παιδικού βιβλίου για να τους ταξιδέψουν είναι:
Οκτώβριος 2015: «Ταξίδι στην ελπίδα», Books and Toys (25ης Μαρτίου 93)
Νοέμβριος 2015: «Ταξίδι στα σύννεφα», Χαρτί και καλαμάρι (Αναλήψεως 47)
Ιανουάριος 2016: «Ταξίδι στο κέντρο της Γης», Πράσινο σύννεφο (Πασαλίδη 21, Καλαμαριά)
Φεβρουάριος 2016: «Ταξίδι στα συναισθήματα», Ονειροπαγίδα (Βασ. Γεωργίου 33, Ωραιόκαστρο)
Μάρτιος 2016: «Ταξίδι στις χώρες», Νους και γνώση (Λαζάρου Τσάμη 70)
Απρίλιος 2016: «Ταξίδι με καράβια», Παραμυθούπολη (Καβάφη 12, Ευκαρπία)
Μάιος 2016: «Ταξίδι στις νότες», Κάτι γίνεται (Γεωργίου Παπανδρέου 27)
Εκτός όμως από τους αναγνώστες, στο Φεστιβάλ αυτό θα ταξιδέψουν και τα ίδια τα βιβλία! Σημαντικό κομμάτι της φιλοσοφίας των Bookpoints αποτελεί και η κοινωνική ευαισθητοποίηση, της οποίας αποδέκτες φέτος θα είναι οι μικροί αναγνώστες-μέλη σε δανειστικές βιβλιοθήκες του σχολείου ή της γειτονιάς τους. Έτσι, στο Bookpoint του κάθε μήνα θα συγκεντρώνονται βιβλία που θα προσφέρουν οι επισκέπτες (είτε αγοράζοντάς τα από το βιβλιοπωλείο είτε φέρνοντάς τα από το σπίτι τους), τα οποία στη συνέχεια θα δωρίζονται σε μια βιβλιοθήκη ή σχολείο της περιοχής του.

You may also like...