Φεστιβάλ Aegean Docs

AegeanDocs-logo-sqΤο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs ανοίγει τις 20 αίθουσές του σε 11 νησιά του Αιγαίου στις 24 Σεπτεμβρίου. Για 5 ημέρες σκηνοθέτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Βαλκάνια την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, την Λατινική Αμερική, την Τουρκία και την Κίνα θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους στο ελληνικό κοινό και θα συζητήσουν με τους θεατές τα προβλήματα της εποχής, που αναδεικνύουν τα ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ.

Στην 4η διοργάνωσή του το AegeanDocs είναι υπερήφανο για τις 470 προτάσεις, που δέχθηκε από το εξωτερικό και τις 38 από την Ελλάδα. Αυτό το αριθμητικό στοιχείο είναι, ασφαλώς, ένας δείκτης καθιέρωσης του Φεστιβάλ στη διεθνή κοινότητα παραγωγής ντοκιμαντέρ. Ένας δεύτερος δείκτης είναι το γεγονός ότι Κέντρα Κινηματογράφου, Μορφωτικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα, εταιρείες διανομής, αλλά και NGO από το εξωτερικό αναγνωρίζουν την αξία του AegeanDocs χρηματοδοτώντας την έλευση σκηνοθετών από τις χώρες τους στη Μυτιλήνη, την καρδιά του Φεστιβάλ.

Φέτος το Φεστιβάλ του Αιγαίου κάνει τρία νέα βήματα.

Πρώτον, καθιερώνει ένα βασικό θεματικό αφιέρωμα, αντί για πολλά και μικρά. Για το 4ο AegeanDocs 2016 το κεντρικό αφιέρωμα είναι οι ταινίες για το Προσφυγικό, τα Δικαιώματα Μειονοτήτων και τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση .

Δεύτερον, εισάγεται ο Θεσμός της Τιμώμενης Χώρας. Για το 2016 Τιμώμενη Χώρα είναι η Κίνα με τρείς ταινίες που προβάλλονται για πρώτη φορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τρίτον, το Φεστιβάλ ανοίγεται και σε υπαίθριες αίθουσες και συναντά τον παλμό τοπικών πρωτοβουλιών, αλλά και προβλημάτων. Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι θα γίνουν προβολές του Φεστιβάλ στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων από τη Συρία, στο ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ. Επίσης στο Αρχοντικό Γεωργιάδη το AegeanDocs αγκαλιάζει το νεανικό Μουσικό Φεστιβάλ συνδυάζοντας σε υπαίθρια προβολή Μουσικό Ντοκιμαντέρ και Συναυλία.

You may also like...