Φεστιβάλ Όπερας: «Συνηχήσεις» Μια μεγάλη γιορτή για την όπερα από τον Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση έρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

logo_gr stegiτην Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, στις 19.30
με δωρεάν είσοδο για όλους
«Συνηχήσεις» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Κεντρική Σκηνή – 10 Δεκεμβρίου 2014
Μια μουσική γιορτή για την όπερα με τίτλο «Συνηχήσεις» υποδέχεται η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου. Μία πλειάδα υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση θα συναντηθεί επί σκηνής για να μας οδηγήσει, μέσα από τη δύναμη του ρυθμού και τη γοητεία της όπερας, σε μια μοναδική μουσική περιπλάνηση.
Το Φεστιβάλ «Συνηχήσεις» ξεκινά στις 19:30 με το Athens Percussion Group ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται δύο αριστουργηματικές όπερες σε μουσική διεύθυνση της Ζωής Ζενιώδη και σκηνοθεσία του Marco Pelle και Massimiliano Volpini.
19.30 : Στο πρώτο μέρος του φεστιβάλ, το Κουαρτέτο πληκτροφόρων κρουστών Athens Percussion Group παρουσιάζει δύο σημαντικά έργα, το Κουαρτέτο αρ.1 ενός από τους κορυφαίους ρομαντικούς συνθέτες, του Νορβηγού Edvard Grieg, του οποίου η μουσική αποτελεί μέρος του προτύπου κλασικού ρεπερτορίου σε όλο τον κόσμο, και το Κουαρτέτο αρ.12 του Antonín Dvořák.
Το μουσικό ύφος/στυλ του Antonín Dvořák έχει περιγραφεί ως «η πληρέστερη αναδημιουργία ενός εθνικού ιδιώματος με αυτό της συμφωνικής παράδοσης, απορροφώντας folk επιρροές και ταυτόχρονα βρίσκοντας αποτελεσματικούς τρόπους για τη χρήση τους».
Η διάρκεια της παράστασης είναι 60’.
21.00 : Στο δεύτερο μέρος του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί, σε πρώτη εκτέλεση, η όπερα του Κωστή Κριτσωτάκη «Raven» σε λιμπρέτο της Νίνας Ράπη, βασισμένο σε ποίηση του Edgar Allan Poe. Το γεμάτο μυστήριο και σκοτεινές αποχρώσεις έργο θα διαδεχθεί η φημισμένη τάνγκο όπερα του Astor Piazzolla, “Maria de Buenos Aires”, σε λιμπρέτο του Horacio Ferrer. Η μοναδική όπερα που συνέθεσε ο Αργεντίνος συνθέτης βασίζεται πάνω στις δομές της αρχαίας τραγωδίας και πραγματεύεται τον έρωτα, τη μοίρα, την τιμωρία, την αδικία, το θάνατο, την εξιλέωση και τελικά τη λύτρωση. Η γεμάτη πάθος μουσική περιγράφει τη ζωή της Maria, μιας τραγικής φιγούρας, μιας πόρνης που γεννιέται και πεθαίνει στους δρόμους της αισθησιακής πόλης.
Τα έργα θα παρουσιασθούν σε μουσική και καλλιτεχνική διεύθυνση της Ζωής Ζενιώδη και σκηνοθεσία του γνωστού χορογράφου Marco Pelle
Λίγα λόγια για το Athens Percussion Group
Το Athens Percussion Group ιδρύθηκε το 2014 από μια ομάδα διακεκριμένων σολίστ κρουστών με πολύχρονη πείρα τόσο στην ορχηστρική μουσική όσο και στην μουσική δωματίου. Βασικός στόχος τους είναι η διάδοση της κλασσικής μουσικής σ’ ένα ευρύτερο κοινό, διαμέσου των πληκτροφόρων κρουστών οργάνων αλλά και αντίστροφα, την διάδοση δηλαδή των οργάνων αυτών, μέσω της κλασσικής μουσικής.
Η ανάγκη για μια νέα αντιμετώπιση της κλασικής μουσικής, για μια θεώρηση έξω από τα συνηθισμένα, με όχημα τα ηχοχρώματα των κρουστών, ώθησε τα μέλη του Athens Percussion Group να δημιουργήσουν μια ομάδα μοναδική στο είδος, προσφέροντας στο κοινό μουσικές εκτελέσεις υψηλότατου επιπέδου αλλά και μια αξέχαστη εμπειρία.
H είσοδος για όλες τις παραστάσεις είναι δωρεάν με τη χρήση δελτίων εισόδου, τα οποία θα διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης στα ταμεία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Συγγρού 107, Αθήνα).
Συντελεστές:
Θεόδωρος Μιλκόβ
Κωνσταντίνος Μποτίνης
Ανδρέας Φαρμάκης
Κωνσταντίνος Σερεμέτης
http://athenspercussion.blogspot.gr/
http://www.youtube.com/user/AthensPercussion
https://www.facebook.com/athenspercussiongroup

You may also like...