Ενα πολύχρωμο ποτάμι ανθρώπων απ’ όλη τη Γη πλημμύρισε χθες το απόγευμα την Καλαμάτα. Ενα ποτάμι τόσο μακρύ, που ενώ η αρχή του ξεχυνόταν στην κεντρική πλατεία, ο κύριος όγκος του αργοσάλευε ακόμα στον πεζόδρομο της Αριστομένους, στην οδό Υπαπαντής… κι ακόμα πιο πίσω.
Ηταν η παρέλαση των εκτελεστών που για λίγες μέρες θα ενώσουν τις φωνές τους εδώ στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, με αφορμή τον Διεθνή Διαγωνισμό και το Φεστιβάλ Χορωδιών της Interkultur: μια διοργάνωση η οποία τοποθετεί και πάλι τη μικρή ψηφίδα της Καλαμάτας σε περίοπτη θέση μέσα στο παγκόσμιο πολιτιστικό παζλ.
Το ραντεβού για την παρέλαση των χορωδιών είχε δοθεί στις 5 μ.μ., στο ναό της Υπαπαντής. Οι γύρω δρόμοι από νωρίς είχαν αποκλειστεί από την Τροχαία, ενώ οι χώροι γύρω από την εκκλησία είχαν γεμίσει τρεχαλητά και πολύβουες συνεννοήσεις σε όλες τις γλώσσες… καθώς οι ομάδες κάθε χώρας, σε συνεργασία με τους διοργανωτές, προσπαθούσαν να βρουν τη θέση τους ώστε να είναι έτοιμες όταν θα δινόταν το σήμα της εκκίνησης.
Οι συμμετέχουσες ομάδες προέρχονται από την Καλαμάτα και την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς επίσης από Αυστρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Ελβετία, Εσθονία, Ισραήλ, Κίνα, Κογκό, Λιθουανία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ρωσία και Τσεχία. Κατά τη διάρκεια της αναμονής τους, τα γέλια και τα χαμόγελα έδιναν κι έπαιρναν σ’ όλο το μήκος του ανθρώπινου αυτού ποταμού. Το ίδιο και οι… φωτογραφίες. Ολοι φωτογράφιζαν όλους. Χορωδοί, συνοδοί, δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, κοινό, περαστικοί, ένα κουβάρι κάθε ηλικίας και εθνικότητας, μες στο οποίο καθένας πάσχιζε να απαθανατίσει ετούτες τις χαρούμενες κοινές στιγμές και τον περίγυρό του.
Πολλές από τις χορωδίες φορούσαν εθνικές ή τοπικές παραδοσιακές τους φορεσιές. Αλλοι φορούσαν κοστούμια, άλλοι απλά προσεγμένα ρούχα και άλλοι σορτσάκια… Κάποιοι τραγουδούσαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης, άλλοι απλώς χαμογελούσαν, κοιτούσαν γύρω κι απολάμβαναν τη βόλτα. Μερικές χορωδίες ήταν κοντύτερα στις φιλαρμονικές που συνόδευαν την παρέλαση, ενώ οι υπόλοιπες ακολουθούσαν τον δικό τους ρυθμό. Υπήρχαν χορωδίες ανδρικές, γυναικείες και μικτές. Παιδιά, νέοι, μεσήλικες, ηλικιωμένοι. Ανάλογος μάλιστα ήταν κι ο κόσμος που έσπευσε να περάσει το απόγευμα μαζί τους, να τους δει, να τους ακούσει, να τους χειροκροτήσει και να τους εμψυχώσει. Και φυσικά να τους φωτογραφίσει.
Την πολυπολιτισμική αυτή πομπή την οδηγούσε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας – η οποία έφτασε πρώτη στην κεντρική πλατεία και πήρε τη θέση της κάτω από την εξέδρα, απ’ όπου γινόταν η υποδοχή των χορωδιών. Κάθε ομάδα που κατέφτανε με τη σειρά στην πλατεία άκουγε το όνομα και τη χώρα προέλευσής της, καθώς οι διοργανωτές τη σύστηναν στο κοινό. Επειτα έκανε καθεμιά τον κύκλο της πριν λάβει θέση για το υπόλοιπο πρόγραμμα του επίσημου αυτού καλωσορίσματος. Στο πλαίσιο του οποίου τονίστηκε φυσικά με έμφαση ότι η Καλαμάτα διεκδικεί την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2015…
«ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ 2017 ΣΤΟ 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ»
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και οι υπόλοιποι επίσημοι -δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και καλλιτεχνικοί διευθυντές εκπρόσωποι της διοργανώτριας Interkultur- δεν έκαναν δηλώσεις στην πλατεία, παρά μόνο απόλαυσαν, μαζί με τους συμμετέχοντες και τον κόσμο που είχε πυκνώσει γύρω από την εξέδρα, το πραγματικά όμορφο μουσικό πρόγραμμα που πρόσφεραν η Μαντολινάτα της Καλαμάτας, η “Αρμονία”, ο “Ορφέας” και η Φιλαρμονική του δήμου.
Σειρά, άλλωστε, είχε στις 9 χθες το βράδυ η επίσημη εκδήλωση για την έναρξη του Φεστιβάλ Χορωδιών, στην Τέντα. Εκεί, ο Π. Νίκας στον σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε καταρχάς τους φίλους της χορωδιακής μουσικής στην Καλαμάτα: «μια πόλη με μακρά παράδοση στις καλές τέχνες, μεταξύ των οποίων η μουσική και μάλιστα η χορωδιακή μουσική – την οποία οι κάτοικοι της Καλαμάτας καλλιεργούν με μεγάλη επιτυχία και επί πολλές δεκαετίες».
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον πολιτιστικό οργανισμό Interkultur, τον πρόεδρο Γκίντερ Τιτς και τα στελέχη του, η συνεργασία με τους οποίους ήταν αρμονική και δημιουργική για τη διοργάνωση του Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, όπως είπε, δηλώνοντας βέβαιος και για μελλοντική συνεργασία.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στις χορωδίες που ήρθαν εδώ από άλλες χώρες, καθώς επίσης τους δεκάδες εθελοντές της διοργάνωσης, αλλά και τον κόσμο της πόλης για τη φιλόξενη διάθεσή του.
Ο κ. Νίκας ευχαρίστησε ακόμη τον μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, το υπουργείο Πολιτισμού και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη για τη συμβολή τους, καθώς επίσης όλους τους χορηγούς, «με πρώτο το Ιδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, για τη συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης». Και συνέχισε μιλώντας για το στόχο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας – ενώ κλείνοντας θεώρησε δεδομένη την καθιέρωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών στην Καλαμάτα, κάθε 2 χρόνια:
«Η πόλη μας, η ιστορική Καλαμάτα, ανοίγεται στον κόσμο όχι μόνο τουριστικά, αλλά κυρίως πολιτιστικά, και αγωνίζεται να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Σ’ αυτόν τον αγώνα είμαστε βέβαιοι για τη συμπόρευση και τη βοήθεια όλων σας. Αυτή η μεγάλη διεθνής εκδήλωση αποτελεί έκφραση αυτής της βοήθειας.
Εύχομαι και ευχόμαστε όλοι καλή επιτυχία στο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών. Καλή διαμονή στην πάντοτε όμορφη και φιλόξενη Καλαμάτα! Ραντεβού το 2017, στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας!».