«Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Ελλάδα»

Στην Αρχαία Μεσσήνη το «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Ελλάδα»
Τη συνεργασία του με το πολιτιστικό σωματείο της Ιταλίας «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα» (Festival della Filosofia in Magna Grecia) ανακοίνωσε το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».
«Η συνεργασία αυτή», όπως αναφέρεται σχετικά, «έχει στόχο να αναδείξει την κουλτούρα των δύο λαών και να ενδυναμώσει το στοιχείο της ταυτότητας και τις πολιτιστικές ανταλλαγές, έχοντας ως σημείο αναφοράς το “genius loci” (το πνεύμα του τόπου) που κληροδότησε η αρχαιότητα».
Να σημειωθεί πως το Σωματείο «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα» ιδρύθηκε από την κα Giuseppina Russo, την πρόεδρο του Φεστιβάλ και βρίσκεται στην αρχαία Ελέα της Κάτω Ιταλίας, τη γενέτειρα του φιλόσοφου Παρμενίδη (6ος-5ος π.Χ.). Το 2011 βραβεύτηκε με το Μετάλλιο της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στη διάδοση της Φιλοσοφίας στη νέα γενιά και για τη συμβολή του στην προβολή και ανάδειξη των περιοχών που συνδέονται συμβολικά με τη Δυτική Φιλοσοφία.
Κάθε χρόνο διοργανώνει το ομώνυμο «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα». Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που συνδέονται συμβολικά με τη δυτική φιλοσοφία και τη Μεγάλη Ελλάδα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές λυκείων κλασσικών σπουδών από όλη την Ιταλία, διαρκεί από τέσσερις έως πέντε ημέρες και περιλαμβάνει δραστηριότητες φιλοσοφικής πρακτικής, όπως ο Φιλοσοφικός Διάλογος, ο Φιλοσοφικός Περίπατος, ο Διαγωνισμός Φιλοσοφίας (Anima la Filosofia), εργαστήρια και συναντήσεις. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες βασίζονται στη μεθοδολογία της βιωματικής μάθησης.
Το 2015, δε, γεννήθηκε το «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Ελλάδα», το οποίο πραγματοποιείται σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας (Αθήνα, Ερέτρια, Επίδαυρος, Μυκήνες, Δελφοί, Κόρινθος).
Η φετινή διοργάνωση θα έχει τον τίτλο «Αθήνα, Επίδαυρος, Μυκήνες και Μεσσήνη», καθώς έπειτα από πρόταση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» το φεστιβάλ ενέταξε στο πρόγραμμά του και τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης.
Στις 13 και 18 Μαρτίου 2018, λοιπόν, χίλιοι πεντακόσιοι μαθητές, αριθμός διπλάσιος από τα προηγούμενα χρόνια, θα μυηθούν στον «κόσμο της φιλοσοφίας» μέσα από δυο εκπαιδευτικές δράσεις:
-το «Φιλοσοφικό-Θεατρικό Περίπατο» στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης
-το «Φιλοσοφικό Διάλογο» στο Εκκλησιαστήριο, τον τόπο συνέλευσης των πολιτών της Αρχαίας Μεσσήνης.

You may also like...