Φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών «ΣΦΙΓΓΑ 2015»

sfiggaΤο πρόγραμμα του πρώτου διεθνούς φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών «ΣΦΙΓΓΑ 2015» παρουσιάσθηκε το πρωί της Πέμπτης στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» του Πολυτεχνείου.
Το φεστιβάλ «ΣΦΙΓΓΑ 2015 – Διεθνές φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών», αποτελεί μια φιλόδοξη καλλιτεχνική πρόταση για την θεμελίωση της ταυτότητας μιας νέας πόλης. Είναι ένα διεθνές θεματικό καλλιτεχνικό project, στον αστικό και κοινωνικό χώρο της Θήβας, μιας νεοελληνικής παραμελημένης πόλης, η οποία διαθέτει μια μακρά ιστορία και ένα μεγάλο διαχρονικό πολιτισμικό απόθεμα: ιστορία, μύθους, πολιτισμός.
Με κεντρικό θέμα του φεστιβάλ το αίνιγμα που έθετε η αρχαία Σφίγγα στον Οιδίποδα, στην σύγχρονη εκδοχή του, δημιουργοί από όλο το φάσμα των τεχνών, θα επιχειρήσουν μια κάθετη βουτιά στον τόπο και το χρόνο προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν το νόημα του σημερινού ανθρώπου.
Θέμα του πειράματος της Θήβας, είναι η αναζήτηση τρόπων μέσα από τους οποίους μια ολόκληρη πόλη, μπορεί να γίνει τόπος πειραματισμού, διατυπώνοντας ουσιαστικές θέσεις, απαντώντας αληθινά στα προβλήματα των καιρών της παγκόσμιας οικονομικής – πολιτικής – κοινωνικής – ηθικής και γνωστικής κρίσης. Ετσι η πατρίδα του Κάδμου αποδεικνύεται ο ιδανικός χώρος για την πραγματοποίηση ενός πειράματος που θα οδηγήσει σε έναν επαναπροσδιορισμό της σύγχρονης πόλης κινητοποιώντας το μύθο και την ιστορία που την ακολουθούν προς όφελος της δημιουργίας και της ανάδειξης μιας νέας ταυτότητας.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο φιλόλογος και επιμελητής του Φεστιβάλ, κ. Κωνσταντίνος Αγγέλου, ανέπτυξε τους άξονες των πράξεων – δράσεων του φεστιβάλ και υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση με τον διεθνή χαρακτήρα έχει στόχο την ποιοτική ανάπτυξη της περιοχής με πρόσημο τον πολιτισμό. Με την επίσης επιμελήτρια του φεστιβάλ και θεατρολόγο κυρία Μαρία Φραγκή να κάνει αναφορά στο θέμα του πειράματος.
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει πολλαπλές δράσεις εικαστικών, θεάτρου, μουσικής, αρχιτεκτονικής και χορού οι οποίες πραγματοποιούνται σε διάσπαρτους και ειδικά επιλεγμένους, χώρους της πόλης.
Καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο, επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές και κοινό θα συνδιαλλαγούν μέσα από την «ΣΦΙΓΓΑ 2015», με τα μνημειακά και μνημονικά στοιχεία της πόλης, αναζητώντας μέσα από τις δημιουργίες και τις δράσεις τους, την αθέατη Θήβα, ως λύση πολιτισμού η οποία θα οδηγήσει σε μια νέα ταυτότητα του χώρου και των ανθρώπων που την κατοικούν.
Από την πλευρά της η κυρία Κωνσταντίνα Πισχιτζή, Διευθύντρια της Δ/νσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού σημείωσε ότι στηρίζει το φεστιβάλ με την θεσμική της ιδιότητα προκειμένου να επικροτήσει αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια «που επιχειρείται από μια πολύ εμπνευσμένη ομάδα καλλιτεχνών με σκοπό την ισχυρή πολιτιστική εισβολή σε μια ιστορική πόλη όπως η Θήβα. Σε μια στιγμή τόσο κρίσιμη για τη χώρα μας, είναι αξιοθαύμαστες οι ενέργειες που ωθούν τις κοινωνίες μπροστά».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία του Πρύτανη της ΑΣΚΤ κ. Παναγιώτη Χαραλάμπους, ενώ από την πλευρά της η κυρία Αλεξάνδρα Χαραμή Διευθύντρια του Μουσείου Θήβας, υπογράμμισε ότι ο λόγος που συμφώνησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας στην συνεργασία με το Φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ 2015, «ήταν ότι όλες αυτές οι δράσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν προάγγελο του ανοίγματος του Διαχρονικού Μουσείου της Βοιωτίας στην πόλη της Θήβας, τα εγκαίνια του οποίου αναμένεται να γίνουν το Φθινόπωρο του 2015».
Λίγα λόγια για την οργάνωση «Σφίγγα 2015»
Η Σφίγγα είναι μία νέα οργάνωση αποτελούμενη από εκπροσώπους των εικαστικών, της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου και της μουσικής, οι οποίοι ερευνούν διαρκώς την πολυεπίπεδη και ιδιόμορφη περίπτωση της πόλης της Θήβας.
Για το 2015, η οργάνωση δημιουργεί, οργανώνει και προτείνει το Διεθνές Φεστιβάλ Σφίγγα 2015 με στόχο την ανάδειξη όλων εκείνων των στοιχείων της κρυμμένης Θήβας, τα οποία θα συνεισφέρουν στην δημιουργία, αλλά και στην επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της πόλης.
Το φεστιβάλ που ξεκίνησε τον Μάιο και θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο του 2015 τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων και με τη συνεργασία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και με τη συνεργασία της Θ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και του Δήμου Θηβαίων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα http://www.sphinx2015gr.com/

You may also like...