Το re:publica, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον κόσμο για τον ψηφιακό πολιτισμό, τα media και το internet, με έδρα το Βερολίνο, έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, το φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε το 2007 ως μία συνάντηση bloggers και έκτοτε επεκτείνεται και ενισχύεται συνεχώς, θα διοργανωθεί φέτος στο Δουβλίνο από τις 7 έως τις 8 Σεπτεμβρίου και στη Θεσσαλονίκη από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου (Μουσείο Κινηματογράφου, Αποθήκη 1).
Το νέο project με τίτλο «Let’s re:connect EUROPE» απηύθυνε πρόσκληση από τον Ιούνιο για τη δεύτερη διοργάνωση στο Δουβλίνο και την πρώτη στη Θεσσαλονίκη. Κατατέθηκαν περισσότερα από 90 projects, από τα οποία επελέγησαν αυτά που θα παρουσιαστούν στις δύο πόλεις. Μία βασική προσέγγιση του επερχόμενου φεστιβάλ του Σεπτεμβρίου είναι να παρουσιαστούν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες των νέων τεχνολογιών σε όλες τις πτυχές της ζωής, ώστε να συζητηθεί το όραμα για μία ψηφιακή Ευρώπη, να μελετηθούν οι σημερινές δυσκολίες και να αναπτυχθεί μία πλατφόρμα εγκαινίασης διασυνοριακών συνεργασιών για διάφορα project και ιδέες.
Στο re:publica συμμετέχουν πάνω από 8.000 ακτιβιστές, επιστήμονες, hackers, bloggers, επιχειρηματίες, ΜΚΟ, digital δημοσιογράφοι και καθένας που η εργασία ή το ενδιαφέρον του σχετίζεται με την ψηφιακή τεχνολογία. Στόχος του είναι να δοθεί η δυνατότητα στους δημιουργούς να συνδιοργανώσουν ενεργά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων με τις ιδέες και τα οράματά τους. Στο πλαίσιο κύκλων στρογγυλής τραπέζης, το φεστιβάλ θα συναντήσει τις κοινότητες από κοντά για να τις δικτυώσει με καλλιτέχνες, φορείς πρωτοβουλιών και ακτιβιστές.
Επιθυμία των εμπνευστών είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου η ψηφιακή κοινότητα θα μπορεί να συγκεντρώνεται, να συζητά, να ανταλλάσσει ιδέες και να διασκεδάζει, να καταστεί το φεστιβάλ που ο καθένας θα ήθελε να παρευρίσκεται.
Mερικές από τις θεματικές ενότητες κατά τη διάρκεια του re:publica στη Θεσσαλονίκη ua είναι:
– Sharing and shaping the future: European Societies in the digital age: Σχεδόν σε όλες τις κοινωνίες της Ευρώπης οι δημοκρατικές δομές γίνονται όλο και πιο ευάλωτες, ο λαϊκισμός και οι ακρότητες ενισχύονται και η μισαλλοδοξία κυριαρχεί, δημιουργώντας μία τοξική κατάσταση. Η ενότητα αναζητά απαντήσεις στα ερωτήματα: Σε ποια ψηφιακή κοινωνία θέλουμε να ζούμε; Τι είναι αυτό που μας συνδέει; Πώς μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο και να συνυπάρχουμε σε μία αρμονική ψηφιακή κοινότητα;
– How connected are the digitized cultural artworks with the real ancient culture and history? Ακόμη μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενότητα, που πραγματεύεται το πώς μπορούν τα ψηφιακά μέσα να συμβάλουν στη διατήρηση της ιστορικής αλήθειας. Πώς ένα virtual μουσείο μπορεί να διατηρήσει την εικόνα μίας κατεστραμμένης συριακής πόλης. Μπορούν, άραγε, οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την αξία των Γλυπτών του Παρθενώνα, όταν τα βλέπουν σε ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον;
– Τhessaloniki, Greece and Milano, Italy: Unsung gateways of migration. Πώς οι δύο πόλεις αντιμετώπισαν την προσφυγική κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη; Πώς αντιδρούν οι θεσμοί στην άφιξη των ανθρώπων που απέδρασαν από τον πόλεμο και τη φτώχεια; Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν η πόλη τους γίνεται η πύλη που εγκλωβίζονται μετανάστες;
– The great Wall: Media in Western and Eastern Europe. Ταξιδεύοντας στα Βαλκάνια μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι τα media βρίσκονται σε ένα πιο ανώριμο στάδιο από ό,τι στη βόρεια Ευρώπη και πολλά εξαιρετικά έντυπα καταλήγουν να «βάζουν λουκέτο». Αυτή η ενότητα πραγματεύεται ακριβώς πώς μπορεί η δουλειά των δημοσιογράφων στα Βαλκάνια να συνδεθεί με εκείνων στην υπόλοιπη Ευρώπη και να προστατευθεί, με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την ταχεία και άμεση μετάδοση της πληροφορίας και την επικαιροποίηση της επιμόρφωσης. Ένα session εξαιρετικά χρήσιμο για όλη τη δημοσιογραφική κοινότητα και όλους όσοι έχουν ενδιαφέρον για τη δημοσιογραφία.
Oι ομιλητές είναι δημοσιογράφοι, επιστήμονες, κινηματογραφιστές, σκηνοθέτες, προγραμματιστές, σχεδιαστές, καλλιτέχνες, και ανάμεσά τους οι Mushon Zer-Aviv, Jillian York, Vasilis Gkogkidis Andrei Dan Stangaciu, Marina-Anna Tanagia, Antonella Napolitano, Altug Yilmaz, Uros Krcadinac, Isidora Nikolic, Alp Toker, Dani Platsch.
Πληροφορίες για όλες τις ενότητες της διοργάνωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση re-publica.com/en/eu17/sessions?location=Thessaloniki. Εισιτήρια μπορεί κανείς να προμηθευτεί ηλεκτρονικά από τη διεύθυνση: re-publica.com/en/eu17/page/tickets-rpthe.