Vox Clamantis
Arvo Pärt: Passio
Δευτέρα 3 Απριλίου | 20:30
Στη σύγχρονη θρησκευτική μουσική εστιάζει η δεύτερη συναυλία του Φεστιβάλ της Άνοιξης. Αυτή τη βραδιά ¬–στην οποία το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε έναν σπουδαίο εσθονό συνθέτη της εποχής μας και σε διεθνώς διακεκριμένους ερμηνευτές του έργου του, επίσης από την Εσθονία– το βραβευμένο με Grammy φωνητικό σύνολο Vox Clamantis παρουσιάζει τη συγκλονιστική σύνθεση Passio του Arvo Pärt.
Το έργο είναι γραμμένο για σολίστ, μεικτή χορωδία, οργανικό σύνολο και εκκλησιαστικό όργανο και βασίζεται στα «Κατά Ιωάννην Πάθη».
Τους Vox Clamantis διευθύνει ο Jaan-Eik Tulve, ο οποίος θεωρείται από τους πιο εμπνευσμένους μουσικούς στη φωνητική σκηνή της Σκανδιναβίας.
Τα μέρη του Ιησού ερμηνεύει ο βαθύφωνος Taniel Kirikal, και του Πιλάτου ο τενόρος Valter Soosalu. Ο ρόλος του Ευαγγελιστή αποδίδεται από τέσσερις μονωδούς: την υψίφωνο Jaanika Kuusik, την άλτο Susanna Paabumets, τον τενόρο Anto Õnnis και τον βαθύφωνο Tõnis Kaumann. Λαμβάνουν επίσης μέρος οι σολίστ: Robert Traksmann (βιολί), Riivo Kallasmaa (όμποε), Peeter Sarapuu (φαγκότο) και Johannes Sarapuu (βιολοντσέλο). Στο εκκλησιαστικό όργανο, η Ene Salumäe.
Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Joannem
Τα Πάθη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού κατά τον Ευαγγελιστή Ιωάννη
Από τις σπουδαιότερες θρησκευτικές δημιουργίες του Arvo Pärt (γενν. 1935).
Χαρακτηρίζεται από μια βαθιά πνευματικότητα που υπηρετεί με ευλάβεια το ευαγγελικό κείμενο ‒και όχι την αυταρέσκεια του συνθέτη ή των ερμηνευτών‒ αποφεύγοντας ταυτόχρονα τον μουσικό εντυπωσιασμό και τις δραματουργικές εξάρσεις.
O Arvo Pärt άρχισε να γράφει τα «Πάθη» το 1980, όταν μετοίκησε στο Βερολίνο, στρέφοντας την προσοχή του στα κεφάλαια 18 και 19 του Κατά Ιωάννην Ευαγγελίου.
Το αριστοτεχνικά γραμμένο έργο του ολοκληρώθηκε το 1982. Πρωτοπαρουσιάστηκε την ίδια χρονιά στο Μόναχο. Οι βιβλικές περικοπές τραγουδιούνται στα λατινικά, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον αριθμό τέσσερα που συμβολίζει τις τέσσερις άκρες του Σταυρού. Έτσι, ο ρόλος του Ευαγγελιστή δεν ερμηνεύεται από έναν σολίστ αλλά από τέσσερις, οι οποίοι πλαισιώνονται από τέσσερα όργανα (βιολί, όμποε, τσέλο και φαγκότο) και από τετράφωνη χορωδία.
Tο πολυβραβευμένο φωνητικό σύνολο Vox Clamantis χαρακτηρίζεται από το πάθος των μελών του για το γρηγοριανό μέλος, την πρώιμη πολυφωνία και τη σύγχρονη δημιουργία. Συστάθηκε το 1996 από τον μαέστρο Jaan-Eik Tulve και έχει αγαπηθεί από κοινό και κριτικούς για τον μοναδικό του ήχο και το βάθος της ερμηνείας του. Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη μουσική πράξη τα μέλη του έλκει από την παράδοση της πρώιμης ευρωπαϊκής μουσικής. Οι Vox Clamantis περιοδεύουν στην Ευρώπη, στο Ισραήλ, τον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Κολομβία, λαμβάνουν μέρος σε πολλά φεστιβάλ.
Στις ηχογραφήσεις τους συγκαταλέγονται επιτυχημένα άλμπουμ. Ανάμεσά τους, το Via crucis τιμήθηκε με το Diapason d’or. Το cd Adam’s Lament του Arvo Pärt με τον Tõnu Kaljuste και τη Χορωδία της Ραδιοφωνίας της Λετονίας πήρε βραβείο Grammy 2014. Έχουν επίσης ηχογραφήσει τη μουσική της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας La grande bellezza [Η τέλεια ομορφιά]. Φέτος κυκλοφορεί άλμπουμ τους με έργα Henrik Ødegaard.
Το 2011, οι Vox Clamantis και ο Jaan-Eik Tulve τιμήθηκαν από το Ίδρυμα Πολιτισμού της Εσθονίας.
Ο διακεκριμένος εσθονός μαέστρος Jaan-Eik Tulve αποφοίτησε από το Ωδείο του Ταλίν και στη συνέχεια σπούδασε γρηγοριανό μέλος στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού, από το οποίο αποφοίτησε το 1993. Εργάστηκε στο Κονσερβατουάρ ως βοηθός του Louis-Marie Vigne, που επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξή του στη μουσική. Έχει λάβει τον Μεγαλόσταυρο του Λευκού Αστέρα της Δημοκρατίας της Εσθονίας, τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Λεοπόλδου του Βελγίου και το Παράσημο Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το 2017 ανακηρύχθηκε Μουσικός της Χρονιάς από την Εσθονική Ραδιοφωνία.
εισιτήρια
περισσότερα