Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας σε λίγες μέρες έχει γενέθλια: κλείνει τα σαράντα, και το γιορτάζει στις 18-23/9  με τον πλέον ουσιαστικό αλλά και νεανικό τρόπο, επιφυλάσσοντας στο κοινό του εκπλήξεις και βέβαια, τις καλύτερες ταινίες της φετινής παραγωγής.
Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής φέτος, το 40ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες. Αλλά και αυτούς που επιμένουν στην μικρή φόρμα αντιμετωπίζοντας την μικρού μήκους ταινία όπως της αξίζει: ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης.
Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 161 ταινίες από 54 χώρες (σε όλα τα προγράμματά της).
ΣΑΡΑΝΤΑ ΑΛΛΑ…ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Όταν η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας ξεκινούσε δειλά αλλά με πολλή όρεξη και μεράκι, χωρίς την βοήθεια κανενός, το Φεστιβάλ, το 1978, κανείς από τους πρωτεργάτες δεν μπορούσε να φανταστεί την πορεία και εξέλιξη που θα είχε η διοργάνωση αυτή. Το 1989 μια ομάδα νέων κινηματογραφιστών ζήτησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού τη θεσμοθέτηση Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην πόλη της Δράμας. Και τα κατάφεραν.
Πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι η Δράμα ήθελε και μπορούσε να κρατήσει το Φεστιβάλ. Σήμερα, το Επίσημο Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα του είδους του στην Ευρώπη.
Η πορεία μέσα στα χρόνια, έδειξε πως το Φεστιβάλ Δράμας έχει καταξιωθεί όχι μόνο στον κινηματογραφικό χώρο αλλά και στη συνείδηση του κοινού ως χώρος ανάδειξης και παραγωγής πολιτισμού. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τις ολοένα αυξανόμενες αιτήσεις συμμετοχής αλλά και από το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό του κοινού που παρακολουθεί τις προβολές. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως, τις προβολές παρακολουθούν κάθε χρόνο περισσότεροι από δέκα χιλιάδες θεατές.
Το υψηλό επίπεδο των επιλογών του σε καλλιτεχνικό έργο αλλά και το άριστο επίπεδο οργάνωσης του, συνέβαλαν στην αναγνώρισή του από την European Film Academy (EFA) ως ένα από τα σημαντικότερα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, με αποτέλεσμα να συγκαταλεγεί στο δίκτυο συνεργαζομένων Φεστιβάλ με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και να απονεμηθεί στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Αντώνη Παπαδόπουλο ο τιμητικός τίτλος μέλους με δικαίωμα ψήφου.
Και φέτος, η Fipresci (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου) και η Βουλή των Ελλήνων θα απονείμουν το δικό τους βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ, αναγνωρίζοντας και τιμώντας την προσφορά του φεστιβάλ. Φέτος δε, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.
Ο μεγαλύτερος βέβαια σύμμαχος του φεστιβάλ Δράμας είναι η ίδια η πόλη, και ο Δήμος, που το αγκαλιάζει τέσσερις δεκαετίες τώρα.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Από τις 223 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος (τις περισσότερες στην ιστορία του), επιλέχθηκαν 66 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους 4 ντοκιμαντέρ και 2 animation. Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι. Αξίζει να αναφέρουμε πως στην φετινή διοργάνωση το ένα τρίτο των σκηνοθετών είναι γένους θηλυκού ενώ μια γυναίκα, η Κατερίνα Μαραγκουδάκη προεδρεύει στην κριτική επιτροπή, που απαρτίζεται κατά πλειοψηφία από γυναίκες. Φέτος, επιστρέφουν μετά από χρόνια στον κινηματογράφο δημιουργοί που στο παρελθόν έχουν γυρίσει μεγάλου μήκους ταινία, ενώ το σκηνοθετικό τους ντεμπούτο κάνουν και κάποιοι νεαροί ηθοποιοί.
Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές. Στα ονόματα των παραγωγών που συμμετέχουν φέτος συναντάμε πολλούς που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την διεθνή πλέον απήχηση του ελληνικού σινεμά.
H οικονομική κρίση και το προσφυγικό συνεχίζουν να απασχολούν μια μερίδα των νεαρών δημιουργών: ανεργία, φτώχια, τοκογλυφία, επαγγελματική κατάρρευση, άστεγοι, τράπεζες, γιάπηδες σε κρίση. Όμως φέτος φαίνεται πως νέες θεματικές ενότητες έχουν έρθει στο προσκήνιο: τα γηρατειά, το αλτσχάϊμερ, η κακοποίηση των ζώων και τα κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με την έμφυλη ταυτότητα μοιάζουν να κυριαρχούν -χωρίς να λείπουν φέτος οι κωμωδίες, οι ταινίες φαντασίας, ακόμα και οι μετααποκαλυπτικές ιστορίες που αξιοποιούν με ευφάνταστο τρόπο την λαϊκή παράδοση. Το μετρό της Αθήνας είναι ένας προνομιακός χώρος για κάποιες από τις ταινίες. Σε αυτόν τον υποβλητικό, υπογειο χώρο του σιδηροδρόμου αναδεικνύονται πτυχές της καθημερινής δραματικότητας.
Οι ανθρώπινες σχέσεις, η διαχείριση της απώλειας και ο έρωτας (ακόμα και στην Τρίτη ηλικία) συνεχίζουν να εμπνέουν τους δημιουργούς, όπως και η γενικευμένη δυσανεξία απέναντι στη διαφορετικότητα. Η εικονική πραγματικότητα των μίντια και τα αδιέξοδα των νέων στην επαρχία βρίσκονται στον πυρήνα κάποιων άλλων ιστοριών.
Το λεγόμενο «weird cinema» επίσης δεν λείπει, αλλά οι νέοι κινηματογραφιστές το «υπηρετούν» με έναν φρέσκο, δημιουργικό και αστείο πολλές φορές τρόπο.
Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Είναι προφανές πως δεν επιθυμούν απλώς να βοηθήσουν τους νέους σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά αντιμετωπίζουν πλέον την μικρού μήκους ταινία ως ένα όχημα ανάδειξης της υποκριτικής τους δεινότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους:
Γ.Στάνκογλου, Μ.Παπαδημητρίου, Μ.Μαυροματάκη, Α.Καραζήση, Κ.Καρβούνη, Μ.Σκουλά, Β.Ανδρεαδάκη, Ε.Λίτση, Ξ.Καλογεροπούλου, Μ.Καλλιμάνη, Πρ.Αλειφερόπουλο, Υ.Μαλτέζου, Σ.Κόκκαλη, Γ.Σκαφιδά, Μ.Ζορμπά, Μ.Γιαννάτου, Μ.Κεχαγιόγλου, Γ.Κέντρο, Ν.Γεωργάκη, Α.Σακελλαροπούλου, Φ.Βαξεβάνη και Μ.Αλιφέρη..
Σε ρόλους έκπληξη εμφανίζονται: ο γνωστός σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος, ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης με αναπηρία, ακτιβιστής κι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, αλλά και η ηθοποιός και trans performer Εύα Κουμαριανού.
. Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής είναι κινηματογραφιστές που στο παρελθόν έχουν βραβευθεί στο Φεστιβάλ Δράμας.
Πρόεδρος: Kατερίνα Μαραγκουδάκη, διευθύντρια φωτογραφίας
Μέλη (με αλφαβητική σειρά):
Ιφιγένεια Κοτσώνη, σκηνοθέτις, σεναριογράφος
Θέλγια Πετράκη, σκηνοθέτις,
Γιάννης Σακαρίδης, σκηνοθέτης, παραγωγός
Σπύρος Ταραβήρας, σκηνοθέτης,παραγωγός, σεναριογράφος
Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin) έχει αναλάβει η ιστορικός κινηματογράφου Γιάννα Αθανασάτου.
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Πρόεδρος: Νίνος Φένεκ Μικελίδης, συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός και ιστορικός κινηματογράφου
Μέλη:
Katia Scarton Kim: σκηνοθέτης, ηθοποιός (Γαλλία)
Christie Huysmans: συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου (Βέλγιο)
Goran Radovanovic: συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός (Σερβία)
Filipe Pereira: διευθυντής Φεστιβάλ, επιμελητής προγράμματος (Πορτογαλία)
Grand Temoin του Διεθνούς προγράμματος θα είναι η Manuela Cernat (Ρουμανία), Συγγραφέας, Ιστορικός Κινηματογράφου, Δημοσιογράφος, Σεναριογράφος.
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΜΗΜΑ
Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 23 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει 54 ταινίες από 48 χώρες του κόσμου που περιλαμβάνουν μέχρι και το Περού. Αξίζει να αναφερθεί πως περισσότερες από τις μισές ταινίες που διαγωνίζονται είναι παραγωγής 2017.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εξής ταινίες από Ελλάδα:
«Play»του Β.Λυμπερόπουλου
«Φράγμα» του Γ.Τελτζίδη
«Ράγες» της Ε.Φέσσα
Και από την Κύπρο:
«Η ασήμαντη ζωή της Έλλης Παυλή» του Μ.Χαπέσιη
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
*η γερμανική ταινια «Chuckwall» καθώς και το αυστραλέζικο «Goat boy» καταπιάνονται με ελληνικά θέματα.
*Η ταινία «The Guilt, probably», πέρυσι βραβεύτηκε στις Κάννες στο τμήμα Cinefondation
* Το αντιναζιστικό τσέχικο animation «Shadow over Prague», βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία και ο υπερήρωας πρωταγωνιστής σε έναν πραγματικό Τσέχο ήρωα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου
*Στην ισπανική ταινία «Miss Wamba» πρωταγωνιστεί η Ρουθ Ντίαζ, γνωστή μας από την περσυνή ταινία μεγάλου μήκους «Η οργή ενός υπομονετικού ανθρώπου».
*Ο Στέφανο Παραντίζο, σκηνοθέτης της ιταλικής ταινίας «Papillon», έχει εργαστεί ως κάμεραμαν στο Χόλιγουντ, σε ταινίες όπως ο περσυνός «Μπεν Χούρ» αλλά και ο «Αμερικάνος» με τον Τζορτζ Κλούνι.
DRAMA PITCHING LAB
Το Φεστιβάλ Δράμας συνεχίζει να υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και να επιμορφώνει τους νέους σκηνοθέτες: Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας DRAMA MINI TALENT LAB, πραγματοποιεί και φέτος εργαστήριο παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το project τους σε σημαντικούς υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Pitching Forum).
To Drama Pitching lab υποστηρίζει οικονομικά την παραγωγή των καλύτερων σχεδίων μέσα από θεσμοθετημένα χρηματικά έπαθλα από τη Finos Film και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Το Εργαστήριο Pitching θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 22 Σεπτεμβρίου ενώ το Pitching Forum στις 22 Σεπτεμβρίου.
Εκπαιδευτές του Drama Pitching Lab: Βαρβάρα Δούκα (σκηνοθέτις), Τζωρτζίνα Κακουδάκη (δραματουργός) και John Stephens.
Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Pitching Lab ήταν φέτος πολύ μεγάλο: υποβλήθηκαν 130 σχέδια από τα οποία 12 επιλέχθηκαν τελικά να συμμετάσχουν στο εργαστήριο.
ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
-SHORT MATTERS! 2016 Ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016 (EFA awards).
-Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια 19-22/9), σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Συμμετέχουν: Ζυράννα Ζατέλη, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Βασίλης Βασιλικός, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Κάλλια Παπαδάκη και Γιούλη Αναστασοπούλου. Μεταξύ των φετινών καλεσμένων και οι Κύπριοι ποιητές Παναγιώτης Νικολαϊδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος. Μελέτες τους για τον κινηματογράφο θα παρουσιάσουν οι Μαρία Παραδείση και Σπύρος Σιάκας.
-Γνωριμία των διαγωνιζομένων σκηνοθετών με το κοινό. Καθημερινό Q&A στο αίθριο των γραφείων του Φεστιβάλ.
-Προβολές για παιδιά
-Εργαστήριο ραδιόφωνου για παιδιά «Παίζουμε ραδιόφωνο!» με την ραδιοφωνική παραγωγό Άννα Πασχαλίδου
-Εκθέσεις εικαστικών σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς.
-3ο Βαλκανικό Πανόραμα
Φιλοξενεί μια επιλογή σημαντικών ταινιών τελευταίας παραγωγής που διαγωνίσθηκαν σε Φεστιβάλ στις όμορες χώρες. Στο πλαίσιο του Σπουδαστικού Βαλκανικού Πανοράματος, για πρώτη φορά στην ιστορία του ο θεσμός του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα Νέοι και εργασία – Γυναίκες και εργασία.
Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:
*Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,
* Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,
* Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και
* Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).
Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Μια ευκαιρία για όλους εμάς»- «Νέοι και εργασία, Γυναίκες και εργασία» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
ΡΑΝΤΕΒΟΥ (ΚΑΙ) ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ραντεβού στην Δράμα, λοιπόν, αλλά και τον Οκτώβριο (5/10-11/10) στην Αθήνα, μια που και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς  και επιλεγμένα προγράμματα, θα προβληθούν στο «Τριανόν».
Το πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει», θα συνεχιστεί σε ακόμα περισσότερους προορισμούς. Πέρυσι οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ ταξίδεψαν σε 90 πόλεις αναδεικνύοντας την δυναμική του ελληνικού σινεμά σε 4 ηπείρους.
Το Φεστιβάλ Δράμας χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και το Δήμο Δράμας.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 40ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ:
Τότε και τώρα. Μια αναδίφηση με αφορμή τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ Δράμας
-H ταινία μικρού μήκους συμπληρώνει την απαραίτητη διάρκεια, αποτελεί την ‘τσόντα’ μπροστά από την προβολή της μεγάλου μήκους.
-Η μικρού μήκους δεν έχει ένα δικό της διακριτό φεστιβάλ, όπου μόνον αυτή είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος
-Η μικρού μήκους ταινία αποτελεί προνομιακό πεδίο μόνο για τους νέους κινηματογραφιστές, τους ‘μικρομηκάδες’.
-Η μικρού μήκους ταινία δεν είναι μια αυτάρκης κινηματογραφική κατηγορία με τους δικούς της κανόνες και ιδιαιτερότητες. Είναι ο ‘φτωχός συγγενής’ της κινηματογραφικής τέχνης.
-Η προβολή της ταινίας μικρού μήκους ξεκινά και ολοκληρώνεται στο μικρό κύκλο συντελεστών και συγγενών.
-Μια μικρή παραμεθόρια πόλη δεν μπορεί να έχει την υποδομή και το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για να στηρίξει ένα κινηματογραφικό Φεστιβάλ.
-Η ελληνική ταινία μικρού μήκους είναι σχεδόν αδύνατο να εισέλθει στα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, πολλώ δε μάλλον να διακριθεί.
Την ανατροπή αυτών των διαπιστώσεων επιχειρήσαμε το 1989.Τότε ήταν που μια ομάδα πρωτοβουλίας Νέων Κινηματογραφιστών ζήτησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού τη θεσμοθέτηση Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην πόλη της Δράμας. Τα αιτήματά τους θα είχαν παραμείνει συνθήματα και όλα τα παραπάνω θα αποτελούσαν ακόμη θλιβερή πραγματικότητα αν το Φεστιβάλ Δράμας δεν είχε αυτήν την εξέλιξη.
Το Φεστιβάλ Δράμας άλλαξε το κινηματογραφικό τοπίο: τις συνθήκες παραγωγής, διαχείρισης και προώθησης της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους.
Η δημιουργική αποδοχή από την τότε Υπουργό Μελίνα Μερκούρη και το Σύμβουλο Κινηματογραφίας κ. Μάνο Ζαχαρία απετέλεσε το ουσιαστικό εφαλτήριο για την ομαλοποίηση, ανέλιξη και καταξίωση αυτού του θεσμού. Η συνεισφορά του τότε Δημάρχου Σωκράτη Δημητριάδη υπήρξε σημαντικότατη.
Η αναγκαία συνέχεια ήρθε ως απότοκος της ωρίμανσης του θεσμού: Η Διεθνοποίηση το 1995 δημιούργησε τις κατάλληλες διεθνείς συνθήκες για την απογείωση του Φεστιβάλ. Η επί πολλά έτη προεδρία του Δημάρχου κ. Μαργαρίτη Τζίμα συνέβαλε καθοριστικά στη θεσμική και τη συνεπαγόμενη τεχνολογική αναβάθμιση του μηχανισμού.
Το 2001 το Φεστιβάλ εισέρχεται στα σαλόνια των μεγάλων Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ. Αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ως συνεργαζόμενο Φεστιβάλ – εταίρος. Σε αυτά τα χρόνια, δύο φορές το Ευρωπαϊκό Βραβείο της Δράμας ψηφίζεται ως η καλύτερη ταινία μικρού μήκους της Ευρώπης! Η συνεισφορά των Δημάρχων κ. Θωμά Μαργαρίτη και κ. Κυριάκου Χαρακίδη υπήρξε σταθερά υποστηρικτική και ενισχυτική του θεσμού, εκφράζοντας βεβαίως το δημόσιο αίσθημα.
Πρόσφατος σταθμός στην εξέλιξη του Φεστιβάλ υπήρξε η αναγνώρισή του από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. (FIPRESCI)
To Φεστιβάλ, διερχόμενο μέσα από αλλεπάλληλες οργανωτικές ανακατατάξεις και ευρισκόμενο στη δίνη της μεγαλύτερης 40ο Εθνικό Φεστιβάλ – Διαγωνιστικό
40th National Festival – Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου
Monday 18 September
22:00 – 00:30
&
Δημοτικό Ωδείο – Municipal Conservatory
Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου
Tuesday 19 September
16:30 – 18:30
“Καληνύχτα” 35’ “Kalinixta”
Θάνος Κερμίτσης Thanos Kermitsis
“Ροζαλία” 17’ “Rosalia ”
Κατερίνα Γιαννακοπούλου Katerina Yiannakopoulou“Ωραίες πεταλούδες” 15’ “Splendid butterflies”
Έλενα Δεμέστιχα Elena Demesticha“All of me” 14’ “All of me”
Daphne Schmon Daphne Schmon“Humphrey” 29’ “Humphrey”
Στέφανος Γκέκας Steven Gekas“Mr. Null” 12’ “Mr. Null”
Δαρείος Χαλίλι Dareos Khalili“Το μαύρο κουτί ” 12’ “ Black box”
Ανθή Τσιρούκη Anthi Tsirouki
40ο Εθνικό Φεστιβάλ – Διαγωνιστικό
40th National Festival – Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema»
Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου
Tuesday 19 September
18:00 – 20:00
&
Δημοτικό Ωδείο – Municipal Conservatory
Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου
Tuesday 19 September
18:30 – 20:30
“Η Χάρις του Θεού” 28’ “The Grace of God”
Παρίσης Πάνου Parissis Panou
“The best of everything, always” 12’ “The best of everything, always”
Aλέξιος Κουκιάς-Παντελής Alexios Koukias-Pantelis
“Κρεατομηχανή ” 15’ “Meatmachine ”
Κυριάκος Αναστασίου Kiriakos Anastasiou
“Στάση” 17’ “Still”
Μαύρα Πεπονή Mavra Peponi
“Hominid” 19’ “Hominid”
Αλέξανδρος Σαλίμης Alexandros Salimis
“Bourbon με γάλα ” 19’ “Bourbon with milk”
Πάρης Πατσουρίδης Paris Patsouridis
40ο Εθνικό Φεστιβάλ – Διαγωνιστικό
40th National Festival – Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου
Tuesday 19 September
22:00 – 00:30
&
Δημοτικό Ωδείο – Municipal Conservatory
Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου
Tuesday 19 September
22:30 – 01:00
“Χριστουγεννιάτικο Αντιπαραμύθι” 26’ “Christmas Anti-Fable”
Ευθύμιος Χατζής Efthimios Hatzis
“Ουρανία” 16’ “Ourania”
Δέσποινα Κούρτη Despoina Kourti
“Προφιτερόλ” 13’ “Profiterole”
Χρυσάνθη Καρφή Κώη Chrysanthi Karfi Koi
“Το Μανάβικο” 14’ “The grocery store”
Μιχάλης Μαθιουδάκης Michalis Mathioudakis
“Maniera Greca” 13’ “Maniera Greca”
Κυρηναίος Παπαδημάτος Kirineos Papadimatos
“No Root” 5’ “No Root”
Δημήτρης Μανιώρος Dimitris Manioros
“Προετοιμασία” 15’ “Preparation”
Σοφία Γεωργοβασίλη Sofia Georgovassili
“112-Pizza” 7’ “911-Pizza”
Ελευθέριος Ζαχαρόπουλος Elefterios Zacharopoulos
“Ιφιγένεια” 7’ “Ififenia”
Αλίκη Τσακούμη Aliki Tsakoumi
40ο Εθνικό Φεστιβάλ – Διαγωνιστικό
40th National Festival – Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
Τέταρτη 20 Σεπτεμβρίου
Wednesday 20 September
18:00 – 20:0
&
Δημοτικό Ωδείο – Municipal Conservatory
Τέταρτη 20 Σεπτεμβρίου
Wednesday 20 September
18:30 – 20:30
“Με ανοιχτά φτερά” 22’ “With open wings”
Βίβιαν Παπαγεωργίου Vivian Papageorgiou
“2×3 Ασύμμετρο” 19’ “2×3 In Asymmetry”
Άγγελος Χαραλάμπους Aggelos Charalambous
“Χορεύοντας το όνειρο” 12’ “Dancing through the dream”
Γιώργος Μαντάς George Mantas
“Η τομή” 15’ “The cut”
Βαγγελιώ Σουμέλη Vaggelio Soumeli
“Harvest in new life” 11’ “Harvest in new life”
Αντώνης Κιτσίκης Antonis Kitsikis
“Symbiotic” 6’ “Symbiotic”
Στεφανία Γιαννίκου Stefania Giannikou
“Brazuca” 19’ “Brazuca”
Φαίδων Γκρέτσικος Faidon Gkretsikos
40ο Εθνικό Φεστιβάλ – Διαγωνιστικό
40th National Festival – Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
Τέταρτη 20 Σεπτεμβρίου
Wednesday 20 September
22:00 – 00:30
&
Δημοτικό Ωδείο – Municipal Conservatory
Τέταρτη 20 Σεπτεμβρίου
Wednesday 20 September
22:30 – 01:00
“Δύο ζωές ” 34’ “ Two lives”
Αντώνης Σαμουράκης Antonios Samourakis
“Memento mori” 26’ “Memento mori”
Ανδρέας Σαμαράς Andreas Samaras
“Χάππυ Βαλεντάινς” 9’ “Happy Valentines”
Παντελής Χαπέσιης Pantelis Hapeshis
“Η πτώση ” 2’ “ The fall”
Γιάννης Στεφανάκις Yannis Stefanakis
“ Ιππόκαμπος ” 10’ “ Hippocampus”
Θέμης Κατσιμίχας Themis Katsimihas
“ La Soupe” 11’ “ The Soup”
Νίκος Σύννος Nicos Synnos
“Μαμά, γύρισα” 5’ “Mum, I’m back”
Δημήτρης Κατσιμίρης Dimitris Katsimiris
“View master” 7’ “View master”
Βασίλης Γουδέλης Vassilis Goudelis
“Μάνεκι Νέκο ” 19’ “Maneki Neko”
Μανώλης Μαυρής Manolis Mavris
40ο Εθνικό Φεστιβάλ – Διαγωνιστικό
40th National Festival – Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου
Thursday 21 September
18:00 – 20:00
&
Δημοτικό Ωδείο – Municipal Conservatory
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου
Thursday 21 September
18:30 – 20:30
“Ενδεχόμενα απογεύματος” 18’ “Afternoon possibilities ”
Δημήτρης Σταυρόπουλος Dimitris Stavropoulos
Ορέστης Σταυρόπουλος Orestis Stavropoulos
“Eλλη” 9’ “Ellie”
Μιλτιάδης Χρηστίδης Miltiades Christides
“Rebirthday” 13’ “Rebirthday”
Κωστής Λεβέντης Κostis Leventis
“Sis” 10’ “Sis”
Δημήτρης Τούλιας Dimitris Toulias
“ΤΟ ΤΕΡΑΣ κοιμάται” 31’ “THE BEAST asleep”
Κωστής Χαραμουντάνης Kostis Charamountanis
“Έρφοι” 28’ “Erfi”
Ελβίνα Μποτονάκη Elvina Botonaki
40ο Εθνικό Φεστιβάλ – Διαγωνιστικό
40th National Festival – Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου
Thursday 21 September
22:00 – 00:30
&
Δημοτικό Ωδείο – Municipal Conservatory
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου
Thursday 21 September
22:30 – 01:00
“Το εισιτήριο” 17’ “The ticket”
Χάρης Σταθόπουλος Haris Stathopoulos
“ Η ζωή μετά” 17’ “The afterlife”
Χρήστος Σαγιάς Christos Sagias
“Mad Dogs” 12’ “Mad Dogs ”
Δανάη Παπαϊωάννου Danae Papaioannou
“Η μέθοδος” 13’ “The method: captured”
Χάρης Γιουλάτος Charis Gioulatos
“Heimlich” 19’ “Heimlich”
Κώστας Μπακούρης Kostas Bakouris
“Testing Greta” 11’ “Testing Greta”
Abbie Lucas Abbie Lucas
“Στιγμή” 5’ “Instance”
Κωνσταντίνος Ξενάκης Konstantinos Xenakis
“Σουτζουκάκια” 14’ “Meatballs”
Χρυσόστομος Μπάρμπας Chrys Barmpas
“Pink” 14’ “Pink”
Μέμη Κούπα Memi Koupa
40ο Εθνικό Φεστιβάλ – Διαγωνιστικό
40th National Festival – Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
Friday 22 September
18:00 – 20:00
&
Δημοτικό Ωδείο – Municipal Conservatory
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
Friday 22 September
18:30 – 20:30
“Μελτέμι ” 18’ “ Meltemi”
Ζέτα Σπυράκη Zeta Spyraki
“9 με 5” 12’ “9 to 5”
Φίλιππος Τσαπέκης Filippos Tsapekis
“Η απαγορευμένη επίσκεψη ” 35’ “ Prohibited visit”
Νίκος Θεοδοσίου Nikos Theodosiou
“Αυστραλία” 9’ “Australia”
Δημήτρης Ζάχος Dimitris Zahos
“Πίσω απ’ το βουνό” 8’ “ Behind the mountain”
Βασιλική Τσαβαλιά Vasiliki Tsavalias
“Καρδιές για φάγωμα ” 20’ “Hearts for dinner”
Ειρήνη Κούτουλα Renee Koutoula40ο Εθνικό Φεστιβάλ – Διαγωνιστικό
40th National Festival – Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
Friday 22 September
22:00 – 00:30
&
Δημοτικό Ωδείο – Municipal Conservatory
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
Friday 22 September
22:30 – 01:00
“Play” 32’ “Play”
Βαγγέλης Λυμπερόπουλος Vangelis Liberopoulos
“Επίσκεψη” 6’ “Visit”
Γιάννης Ζαφείρης Yannis Zafiris
“Η ασήμαντη ζωή της Ελένης Παυλή” 16’ “The insignificant life of Helen Pavli ”
Μιχάλης Χαπέσιης Michael Hapeshis
“Ράγες” 12’ “Tracks”
Ελίνα Φέσσα Elina Fessa
“Καουμπόης ” 22’ “Cowboy”
Γιάννης Χαριτίδης Giannis Haritidis
“Κατάψυξη” 16’ “Freezer”
Δημήτρης Νάκος Dimitris Nakos
“Φράγμα ” 17’ “Dam”
Γιώργος Τελτζίδης Giorgos Teltzidis
40ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
23o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
18- 23 Σεπτεμβρίου 2017
ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
22:00-00:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
19:00 Τελετή Έναρξης- Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
Χαιρετισμοί
Παρουσίαση Προγράμματος
Παρουσίαση Κριτικών Επιτροπών
ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
16:00-18:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
18:00-20:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
20:00-22:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
22:00-00:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
13:00-15:00 3ο Βαλκανικό Πανόραμα – Σπουδαστικές ταινίες
16:30-18:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
18:30-20:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
20:30-22:30 Βραβευμένες Ευρωπαϊκές Ταινίες EFA 2016
22:30-01:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
«ΑΙΘΡΙΟ» Γραφεία Φεστιβάλ Δράμας
11:00 Παρουσίαση Σκηνοθετών
13:00 Παρουσίαση Βιβλίων
ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
15:00-18:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
18:00-20:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
20:00-22:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
22:00-00:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
13:00-15:00 3ο Βαλκανικό Πανόραμα – Σπουδαστικές ταινίες
16:30-18:30 Βραβευμένες Ευρωπαϊκές Ταινίες EFA 2016
18:30-20:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
20:30-22:30 3ο Βαλκανικό Πανόραμα – Αφιέρωμα στην Κροατία
22:30-01:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
«ΑΙΘΡΙΟ» Γραφεία Φεστιβάλ Δράμας
11:00 Παρουσίαση Σκηνοθετών
13:00 Παρουσίαση Βιβλίων
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
16:00- 18:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
18:00-20:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
20:00-22:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
22:00-00:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
13:00-15:00 3ο Βαλκανικό Πανόραμα – Σπουδαστικές ταινίες «Μια ευκαιρία για όλους εμάς»
15:00-17:00 3ο Βαλκανικό Πανόραμα – Σπουδαστικές ταινίες
18:30-20:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
20:30-22:30 3ο Βαλκανικό Πανόραμα – Αφιέρωμα στην Κροατία
22:30-01:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)«ΑΙΘΡΙΟ» Γραφεία Φεστιβάλ Δράμας
10:00 Παρουσίαση Σκηνοθετών
13:00 Παρουσίαση Βιβλίων
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
16:00-18:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
18:00-20:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
20:00-22:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
22:00-00:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
13:00 – 16:00 Drama Pitching Forum
16:30-18:30 Βραβευμένες Ευρωπαϊκές Ταινίες EFA 2016
18:30-20:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
20:30-22:30 3ο Βαλκανικό Πανόραμα – Αφιέρωμα στην Κροατία
22:30-01:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
«ΑΙΘΡΙΟ» Γραφεία Φεστιβάλ Δράμας
10:00 Παρουσίαση Σκηνοθετών
13:00 Παρουσίαση Βιβλίων
ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
13:00-15:00 Βραβευμένες Ευρωπαϊκές Ταινίες EFA 2016 (επανάληψη)
15:00-17:00 Βραβευμένες Ευρωπαϊκές Ταινίες EFA 2016 (επανάληψη)
17:00-19:00 Βραβευμένες Ευρωπαϊκές Ταινίες EFA 2016 (επανάληψη)
Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
20:00 Τελετή λήξης«ΑΙΘΡΙΟ» Γραφεία Φεστιβάλ Δράμας
11:00 Grand Temoin Διεθνούς Φεστιβάλ
12:00 Grand Temoin Εθνικού Φεστιβάλ
ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
19:00 Οι Βραβευμένες Ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας 2017
23ο Διεθνές Φεστιβάλ-Διαγωνιστικό
23rd International Festival- Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου
Tuesday 19 September
16:00-18:00
I1
“Wanuy” 20’ “Wanuy”
Alejandro Roca Rey Alejandro Roca Rey
Περού Peru
“Ο θάνατος ενός βαρκάρη” 14’ “Of the death of a boatman”
Carlos Alberto Diaz Carlos Alberto Diaz,
Αργεντινή Argentina
“Η πεταλούδα” 15’ “Imago”
Raymund Ribay Gutierrez Raymund Ribay Gutierrez
Φιλιππίνες Philippines
“Ωραία!” 15’ “Fine”
Marta Hernaiz Pidal Marta Hernaiz Pidal
Βοσνία Ερζεγοβίνη-Μεξικό Bosnia and Herzegovina- Mexico
“Στην εξορία” 11’ “In exile”
Alexander Kurilov Alexander Kurilov
Μολδαβία Moldova
“Το αντίο σε ένα καρπούζι” 8’ “Watermelon greeting”
Silvana Didonet Silvana Didonet
Βραζιλία Brazil
“Και το φεγγάρι στέκεται ακίνητο” 11’ “And the moon stands still”
Yulia Ruditskaya Yulia Ruditskaya
Λευκορωσία-ΗΠΑ-Γερμανία Belarus-USA-Germany
23ο Διεθνές Φεστιβάλ-Διαγωνιστικό
23rd International Festival- Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου
Tuesday 19 September
20:00-22:00
I2“Οι ορειβάτες” 18’ “Mountaineers”
Romy Tatiana Graullera Espinoza Romy Tatiana Graullera Espinoza
Μεξικό Mexico
“Υποβρύχιο” 21’ “Submarine”
Mounia Akl Mounia Akl
Λίβανος-Η.Π.Α. Lebanon-U.S.A.
“Στο γαλάζιο” 22’ “Into the blue”
Antoneta Alamat Kusijanovic Antoneta Alamat Kusijanovic
Κροατία-Σλοβενία Croatia-Slovenia
“Η σειρά μου” 15’ “My turn”
Na-kyung Kim Na-kyung Kim
Νότια Κορέα South Korea
“Όταν οι μοίρες μαλώνουν” 12’ “The Sibyl’s brawl”
Anna Haralampieva Anna Haralampieva
Βουλγαρία Bulgaria
“Ο βασιλιάς βάτραχος ” 17’ “The frog king”
Arek Biedrzycki Arek Biedrzycki
Πολωνία Poland
23ο Διεθνές Φεστιβάλ-Διαγωνιστικό
23rd International Festival- Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου
Wednesday 20 September
15:00-18:00
I3“Genaro” 18’ “Genaro”
Andres Porras Andres Porras
Jesus Reyes Jesus Reyes
Κολομβία Colombia
“Το αγόρι με την κατσίκα” 15’ “Goat boy”
Thomas Dan Thomas Dan
Αυστραλία Australia“Αναζητώντας τις ρίζες μας” 15’ “Wandering roots”
Marianne Blicher Marianne Blicher
Εσθονία Estonia
“Για πάντα πιστός” 13’ “Semper-fi”
Iain Forbes Iain Forbes
Νορβηγία Norway
“Το αγόρι δίπλα στη θάλασσα” 7’ “The boy by the sea”
Vasily Chuprina Vasily Chuprina
Λετονία-Ολλανδία Latvia-The Netherlands
“Κατοικία αβάφτιστων ψυχών” 14’ “Limbo”
Ghasideh Golmakani Ghasideh Golmakani
Ιράν Iran
“Πνευμοθώρακας” 27’ “Collapsed lung”
Ambrus Fater Ambrus Fater
Ουγγαρία Hungary
“Ο τελευταίος γύρος” 19’ “Last round”
Ziv Mamon Ziv Mamon
Ισραήλ Israel
“Μετά τη συνάντηση” 14’ “After the reunion”
Kirsikka Saari Kirsikka Saari
Φινλανδία Finland
23ο Διεθνές Φεστιβάλ-Διαγωνιστικό
23rd International Festival- Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου
Wednesday 20 September
20:00-22:00
I4“Τα χείλη σου, ο παράδεισος μου” 29’ “Heaven is your mouth”
Emilie Aussel Emilie Aussel
Γαλλία France
“Ο φύλακας” 13’ “Guard”
Jonathan Harden Jonathan Harden
Ιρλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο Ireland-U.K.
“Σε δύο κομμάτια” 21’ “Two pieces”
Murat Ugurlu Murat Ugurlu
Τουρκία Turkey
“Το χρονοδιάγραμμα” 8’ “Timeline”
Mikhail Romanovskiy Mikhail Romanovskiy
Ρωσία-Η.Π.Α. Russia-U.S.A.
“Στίχοι που θα κρατήσουν 5’ “Couplets for an everlasting
για πάντα” eve”
Ageda Kopla Taldea Ageda Kopla Taldea
Ισπανία Spain
“Τα λόγια του πατέρα μου” 15’ “In my father’s words”
Cristina Juks Cristina Juks
Ρουμανία Romania
23ο Διεθνές Φεστιβάλ-Διαγωνιστικό
23rd International Festival- Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου
Thursday 21 September
16:00-18:00
I5
“ Το αφεντικό” 25’ “The boss”
Evan Wu Evan Wu
Ταϊβαν Taiwan
“Οι ρίζες είναι πικρές” 17’ “The roots are bitter”
Domas Petronis Domas Petronis
Λιθουανία Lithuania
“Ένοχος, μάλλον” 14’ “The guilt, probably”
Michael Labarca Michael Labarca
Βενεζουέλα Venezuela
“Ημερομηνία θανάτου” 13’ “Date of death”
Kateryna Demska Kateryna Demska
Ουκρανία Ukraine
“Ο σεναριογράφος” 27’ “The screenwriter”
Francois Paquay Francois Paquay
Βέλγιο Belgiu 23ο Διεθνές Φεστιβάλ-Διαγωνιστικό
23rd International Festival- Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου
Thursday 21 September
20:00-22:00
I6
“Η έρημος πίσω μας” 29’ “The desert left behind”
Jan Buttler Jan Buttler
Γερμανία Germany
“Παπιγιόν” 10’ “Papillon”
Stefano Paradiso Stefano Paradiso
Ιταλία Italy
“Kaini” 7’ “Kaini”
Shaqir Veseli Shaqir Veseli
Αλβανία Albania
“Chuckwalla” 23’ “Chuckwalla”
Korinna Krauss Korinna Krauss
Γερμανία Germany
“Ο κύκλος” 14’ “The circle”
Ruken Tekes Ruken Tekes
Τουρκία Turkey
“Miss Wamba” 17’ “Miss Wamba”
Estefanía Cortés Estefanía Cortés
Ισπανία Spain
23ο Διεθνές Φεστιβάλ-Διαγωνιστικό
23rd International Festival- Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
Friday 22 September
16:00-18:00
I7
“Το σκοινί” 32’ “The rope”
Boris Dobrovolskiy Boris Dobrovolskiy
Ρωσία Russia
“Sleepaway” 9’ “Sleepaway”
Christina Ruloff Christina Ruloff
Ελβετία-Ηνωμένο Βασίλειο Switzerland- U.K.
“Οι τελευταίες καμπάνες” 13’ “The last church bells ”
Nikolce Popovski Nikolce Popovski
Π.Γ.Δ.Μ. F.Y.R.O.M.
“Δέκα εις την μείον 14’ “Ten to the minus forty
σαραντατρία δευτερόλεπτα” three seconds”
Francis Francis
Γαλλία France
“Σιωπή” 27’ “Silence”
Liu Menjiao Liu Menjiao
Κίνα China
23ο Διεθνές Φεστιβάλ-Διαγωνιστικό
23rd International Festival- Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
Friday 22 September
20:00-22:00
I8“Fugazi” 29’ “Fugazi”
Laurent Michelet Laurent Michelet
Βέλγιο – Γαλλία Belgium – France
“Καυγάς σε μια σουηδική παραλία!!” 15’ “Fight on a swedish beach!!”
Simon Vahlne Simon Vahlne
Σουηδία Sweden
“Μια σκιά πάνω από την Πράγα” 13’ “The shadow over Prague”
Marek Berger Marek Berger
Τσεχία Czech Republic
“Isla” 14’ “Isla”
Elin Martinsen Elin Martinsen
Ηνωμένο Βασίλειο U.K.
“Μία σύντομη ιστορία 7’ “A brief history of princess X”
για την πριγκίπισσα X”
Gabriel Abrantes Gabriel Abrantes
Πορτογαλία-Γαλλία-Ηνωμένο Βασίλειο Portugal-France-U.K.
“Μια περίεργη δουλειά” 22’ “Odd job man”
Marianne Blicher Marianne Blicher
Δανία Denmark
Κινηματογραφικά Αφιερώματα – Special Screenings
European Film Academy
Βραβευμένες Eυρωπαϊκές ταινίες
EFA Awards – Short Matters 2016
Δημοτικό Ωδείο – Municipal Conservatory
Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου
Tuesday 19 September
20:30 – 22:30
EFA 1
“90 Μοίρες Βόρεια” 21’ “90 Degrees north”
Detsky Graffam Detsky Graffam
Γερμανία Germany
“Edmond ” 9’ “Edmond ”
Nina Gantz Nina Gantz
Ηνωμένο Βασίλειο U.K
“ Από μακριά ” 7’ “ In the distance” Florian Grolig Florian Grolig
Γερμανία Germany
“ Όλοι αγαπούμε την ακτή ” 17’ “ We all love the sea shore ”
Keina Espiñeira Keina Espiñeira
Ισπανία Spain
“Ο τοίχος” 30’ “The wall ”
Samuel Lampaert Samuel Lampaert
Βέλγιο Belgium
“H επιστροφή ενός άντρα” 30’ “A man returned”
Mahdi Fleifel Mahdi Fleifel
Ηνωμένο Βασίλειο, Λίβανος, U.K, Lebanon
Δανία, Ολλανδία/ Denmark, the Netherlands
Κινηματογραφικά Αφιερώματα – Special Screenings
European Film Academy
Βραβευμένες Eυρωπαϊκές ταινίες
EFA Awards – Short Matters 2016
Δημοτικό Ωδείο – Municipal Conservatory
Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου
Wednesday 20 September
16:00 – 18:00
EFA 2
“Μια μικρή συνομιλία” 21’ “Small talk”
Even Hafnor Even Hafnor
Lisa Brooke Hansen Lisa Brooke Hansen
Νορβηγία Norway
“Δεν είμαι από δω” 26’ “I’m not from here”
Giedrė Žickytė Giedrė Žickytė
Maite Alberdi Maite Alberdi
Χιλή, Δανία, Λιθουανία Chile, Denmark, Lithuania
“Η μεγάλη επιστροφή” 14’ “The fullness of time (Romance)”
Manon Coubia Manon Coubia
Βέλγιο, Γαλλία Belgium, France
“Amalimbo” 15’ “Amalimbo”
Juan Pablo Libossar Juan Pablo Libossart
Σουηδία,Εσθονία Sweden,Estonia
“Το αντίο” 15’ “The Goodbye”
Clara Roquet Clara Roquet
Ισπανία Spain
Κινηματογραφικά Αφιερώματα – Special Screenings
European Film Academy
Βραβευμένες Eυρωπαϊκές ταινίες
EFA Awards – Short Matters 2016
Δημοτικό Ωδείο – Municipal Conservatory
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
Friday 22 September
16:30 – 18:30
EFA 3
“Το Σπίτι” 20’ “Home”
Daniel Mulloy Daniel Mulloy
Κόσσοβο, Ηνωμένο Βασίλειο Kosovo, U.K
“ 9 μέρες- Aπό το παράθυρό μου 13’ “9 Days – From my window
στο Χαλέπι” in Aleppo”
Thomas Vroege Thomas Vroege
Floor van der Meulen Floor van der Meulen
Issa Touma Issa Touma
Ολλανδία, Συρία The Netherlands,Syria
“Πεφταστέρι” 28’ “ Shooting star ”
Lyubo Yonchev Lyubo Yonchev
Βουλγαρία, Ιταλία Bulgaria,Italy
“Κατοικία αβάφτιστων ψυχών” 30’ “Limbo”
Konstantina Kotzamani Konstantina Kotzamani
Γαλλία,Ελλάδα France. Greece
Κινηματογραφικά Αφιερώματα – Special Screenings
European Film Academy
Βραβευμένες Eυρωπαϊκές ταινίες
EFA Awards – Short Matters 2016
Κινηματογράφος «Ολύμπια» – “Olympia” Cinema
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου
Saturday 23 September
13:00 – 15:00“90 Μοίρες Βόρεια” 21’ “90 Degrees north”
Detsky Graffam Detsky Graffam
Γερμανία Germany“Edmond ” 9’ “Edmond ”
Nina Gantz Nina Gantz
Ηνωμένο Βασίλειο U.K
“ Από μακριά ” 7’ “ In the distance” Florian Grolig Florian Grolig
Γερμανία Germany
“ Όλοι αγαπούμε την ακτή ” 17’ “ We all love the sea shore ”
Keina Espiñeira Keina Espiñeira
Ισπανία Spain
“Ο τοίχος” 30’ “The wall ”
Samuel Lampaert Samuel Lampaert
Βέλγιο Belgium
“H επιστροφή ενός άντρα” 30’ “A man returned”
Mahdi Fleifel Mahdi Fleifel
Ηνωμένο Βασίλειο, Λίβανος, U.K, Lebanon
Δανία, Ολλανδία/ Denmark, the Netherlands
Κινηματογραφικά Αφιερώματα – Special Screenings
European Film Academy
Βραβευμένες Eυρωπαϊκές ταινίες
EFA Awards – Short Matters 2016
Κινηματογράφος «Ολύμπια» – “Olympia” Cinema
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου
Saturday 23 September
15:00 – 17:00
“Μια μικρή συνομιλία” 21’ “Small talk ”
Even Hafnor Even Hafnor
Lisa Brooke Hansen Lisa Brooke Hansen
Νορβηγία Norway
“Δεν είμαι από δω” 26’ “ I’m not from here ”
Giedrė Žickytė Giedrė Žickytė
Maite Alberdi Maite Alberdi
Χιλή, Δανία, Λιθουανία Chile, Denmark, Lithuania
“ Η μεγάλη επιστροφή ” 14’ “ The fullness of time (Romance) ”
Manon Coubia Manon Coubia
Βέλγιο, Γαλλία Belgium, France
“Amalimbo” 15’ “Amalimbo”
Juan Pablo Libossar Juan Pablo Libossart
Σουηδία,Εσθονία Sweden,Estonia
“Το αντίο” 15’ “The Goodbye”
Clara Roquet Clara Roquet
Ισπανία Spain
Κινηματογραφικά Αφιερώματα – Special Screenings
European Film Academy
Βραβευμένες Eυρωπαϊκές ταινίες
EFA Awards – Short Matters 2016
Κινηματογράφος «Ολύμπια» – “Olympia” Cinema
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου
Saturday 23 September
17:00 – 19:00“Το Σπίτι” 20’ “Home”
Daniel Mulloy Daniel Mulloy
Κόσσοβο, Ηνωμένο Βασίλειο Kosovo, U.K
“ 9 μέρες- Aπό το παράθυρό μου 13’ “9 Days – From my window
στο Χαλέπι” in Aleppo”
Thomas Vroege Thomas Vroege
Floor van der Meulen Floor van der Meulen
Issa Touma Issa Touma
Ολλανδία, Συρία The Netherlands,Syria
“Πεφταστέρι” 28’ “ Shooting star ”
Lyubo Yonchev Lyubo Yonchev
Βουλγαρία, Ιταλία Bulgaria,Italy
“Κατοικία αβάφτιστων ψυχών” 30’ “Limbo”
Konstantina Kotzamani Konstantina Kotzamani
Γαλλία,Ελλάδα France. Greece
Κινηματογραφικά Αφιερώματα – Special Screenings
3o Βαλκανικό Πανόραμα –3nd Balkan Panorama
Focus in Croatian short films -Αφιέρωμα στις Κροατικές Ταινίες Μικρού Μήκους
Δημοτικό Ωδείο – Municipal Conservatory
Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου
Wednesday 20 September
20:00 – 22:00
“ Fabijan” 16’ “ Fabijan”
Lovro Mrđen Lovro Mrđen
Κροατία Croatia
“Παίζοντας με την τίγρη” 23’ “ Playing the tiger”
Jasna Nanut Jasna Nanut
Κροατία Croatia
“ Διαδικασία” 5’ “ Process”
Lucija Bužančić Lucija Bužančić
Κροατία Croatia
“Πρόσφατα μέρη” 20’ “Recent places”
Mate Ugrin Mate Ugrin
Κροατία Croatia
“ Γιατί” 7’ “ Why”
Iva Božić Iva Božić
Κροατία Croatia
“Ο αφρός της θάλασσας” 30’ “Sea foam”
Igor Jelinović Igor Jelinović
Κροατία Croatia
Κινηματογραφικά Αφιερώματα – Special Screenings
3o Βαλκανικό Πανόραμα –3nd Balkan Panorama
Focus in Croatian short films -Αφιέρωμα στις Κροατικές Ταινίες Μικρού Μήκους
Δημοτικό Ωδείο – Municipal Conservatory
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου
Thursday 21 September
20:00 – 22:00
“Κανένας λύκος δεν έχει σπίτι” 25’ “No wolf has a house”
Hana Jušić Hana Jušić
Κροατία Croatia
“Ταξίδι” 24’ “Trip”
Boris Vuković Boris Vuković
Κροατία Croatia
“Η κότα” 15’ “ The chicken”
Una Gunjak Una Gunjak
Γερμανία-Κροατία Germany-Croatia
“Παιχνίδια λύκων” 5’ “Wolf games”
Jelena Oroz Jelena Oroz
Κροατία Croatia“ Πικνίκ” 13’ “ Picnic”
Jure Pavlović Jure Pavlović
Κροατία Croatia
Κινηματογραφικά Αφιερώματα – Special Screenings
3o Βαλκανικό Πανόραμα –3nd Balkan Panorama
Focus in Croatian short films -Αφιέρωμα στις Κροατικές Ταινίες Μικρού Μήκους
Δημοτικό Ωδείο – Municipal Conservatory
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
Friday 22 September
20:00 – 22:00
“Το τέρας” 21’ “The beast ”
Daina O. Pusić Daina O. Pusić
Κροατία Croatia
“Η ετυμηγορία” 11’ “The verdict”
Đuro Gavran Đuro Gavran
Κροατία Croatia
“Η ζωή με τον Herman H. Rott” 11’ “Life with Herman H. Rott”
Chintis Lundgren Chintis Lundgren
Κροατία Croatia
“ Belladona” 18’ “ Belladona”
Dubravka Turić Dubravka Turić
Κροατία Croatia
“Ανύψωση” 8’ “ Levitation”
Marko Meštrović Marko Meštrović
Κροατία Croatia
“Σε τρεμάμενο έδαφος” 29’ “On shaky ground”
Sonja Tarokić Sonja Tarokić
Κροατία Croatia
Κινηματογραφικά Αφιερώματα – Special Screenings
Βαλκανικό Σπουδαστικό Πανόραμα- Balkan Student Panorama
Δημοτικό Ωδείο – Municipal Conservatory
Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου
Tuesday 19 September
13:00 – 15:00
“Σεξ, πίπα και ομελέτα” 23’ “Sex, pipe and omelette”
Ana-Maria Comănescu Ana-Maria Comănescu
Ρουμανία Romania
“Πορτραίτο” 8’ “Portrait”
Alexandra Elezova Alexandra Elezova
Βουλγαρία Bulgaria
“Το πλυσταριό” 11’ “The washroom”
Adina Diana Savin Adina Diana Savin
Ρουμανία Romania
“Δεν θα επιστρέψω αύριο” 10’ “ I won’t come tomorrow”
Vedat Gökalp Vedat Gökalp
Τουρκία Turkey“Maestro” 16’ “Maestro”
Nemanja Mladenovic Nemanja Mladenovic
Σερβία Serbia
“Η Σιωπή” 7’ “The silence”
Artur Boruzs Artur Boruzs
Ρουμανία Romania
“Ιφιγένεια” 7’ “Ifigenia”
Αλίκη Τσακούμη Aliki Tsakoumi
Ελλάδα Greece
“Ο αφρός της θάλασσας” 30’ “Sea foam”
Igor Jelinović Igor Jelinović
Κροατία Croatia
Κινηματογραφικά Αφιερώματα – Special Screenings
Βαλκανικό Σπουδαστικό Πανόραμα- Balkan Student Panorama
Δημοτικό Ωδείο – Municipal Conservatory
Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου
Wednesday 20 September
13:00 – 15:00
“Esmeralda” 15’ “Esmeralda”
Andrei Tache Codreanu Andrei Tache Codreanu
Ρουμανία Romania
“Το Σκιάχτρο” 12’ “Scarecrow”
Melisa Nil Yeşil Melisa Nil Yeşil
Τουρκία Turkey
“Η δέσμευση” 20’ “Block”
Elena Toncheva Elena Toncheva
Βουλγαρία Bulgaria
“Bernard ή τα όρια της κατασκευής” 8’ “ Bernard or the limits of construction ”
Cristian Drăgan Cristian Drăgan
Ρουμανία Romania“Άνθρωπος στο φεγγάρι” 18’ “Man on the moon”
Mihnea Aliciu Mihnea Aliciu
Ρουμανία Romania
“Το μαύρο κουτί” 12’ “Black box”
Ανθή Τσιρούκη Anthi Tsirouki
Ελλάδα Greece“Σαν να είμαστε μόνοι” 18’ “ Looks like we are alone ”
Katarina Koljević Katarina Koljević
Σερβία Serbia
“ Η ζωή μετά ” 17’ “The afterlife”
Χρήστος Σαγιάς Christos Sagias
Ελλάδα Greece
Κινηματογραφικά Αφιερώματα – Special Screenings
Βαλκανικό Σπουδαστικό Πανόραμα- Balkan Student Panorama
Μια ευκαιρία για όλους εμάς
A chance for all of us
Νέοι και εργασία, γυναίκες και εργασία
Young people and work, women and work
Δημοτικό Ωδείο – Municipal Conservatory
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου
Thursday 21 September
13:00 – 15:00“Πόλη” 12’ “ City”
Maša Šarović Maša Šarović
Σερβία Serbia
“ Dobry” 27’ “Dobry”
Orlin Milchev Orlin Milchev
Βουλγαρία Bulgaria
“Πίσω κάθισμα, NΥ” 12’ “Rear seat , NY ”
Berk Kusbeygi Berk Kusbeygi
Τουρκία Turkey
“Δωμάτιο θανάτου” 15’ “In the deathroom”
Nemanja Ćeranić Nemanja Ćeranić
Σερβία Serbia“Ίχνη χρώματος” 10’ “The trail of the color”
Dušan Djoković Dušan Djoković
Σερβία Serbia
“Το σπίτι” 18’ “The house”
Aldo Marku Aldo Marku
Αλβανία Albania
Κινηματογραφικά Αφιερώματα – Special Screenings
Βαλκανικό Σπουδαστικό Πανόραμα- Balkan Student Panorama
Δημοτικό Ωδείο – Municipal Conservatory
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου
Thursday 21 September
15:00 – 17:00“Μια νύχτα στο Τοκορίκι” 18’ “ A night in Τokoriki ”
Roxana Stroe Roxana Stroe
Ρουμανία Romania“Σαν να περιμένει τον Godot” 15’ “ As if waiting for Godot”
Sezer Ağgez Sezer Ağgez
Τουρκία Turkey
“ Τρόμος-Λάθος” 13’ “ Terror – Error”
Alexander Nachev     Alexander Nachev
Βουλγαρία Bulgaria
“Το κύκνειο άσμα” 15’ “Swans song”
Serban Racoviteanu Serban Racoviteanu
Ρουμανία Romania
“ Παράλυση” 21’ Paralysis”“
Dušan Zorić   Dušan Zorić
Σερβία Serbia
“Από τη δύση στην ανατολή” 14’ “From west to east”
Cem Öğüt  Cem Öğüt
Τουρκία Turkey
“ Μελτέμι ” 18’ “ Meltemi”
Ζέτα Σπυράκη Zeta Spyraki
Ελλάδα Greece
Κινηματογραφικά Αφιερώματα – Special Screenings
Παιδικό Πρόγραμμα
Kids’ Programme
Κινηματογράφος «Ολύμπια» & Δημοτικό Ωδείο
«Olympia» Cinema» & Municipal Conservatory
09:00-10:00 Δευτέρα-Παρασκευή Monday-Friday
“Τραγούδα!” 25’ “Sing”
Kristóf Deák Kristóf Deák
Ουγγαρία Hungary
“ Σκύλοι και γάτες” 6’ “Cats & Dogs ”
Jesús Pérez Jesús Pérez
Gerd Gockell Gerd Gockell
Ελβετία-Γερμανία Switzerland-Germany“Μπα” 14’ “ Ba”
Leandro Tadashi Leandro Tadashi
Βραζιλία Brazil
“To φεγγάρι κι εγώ” 8’ “The moon and I”
Νάνσυ Μπινιαδάκη Nancy Biniadaki
Γερμανία Germany“Κυρία Black” 12’ “Madam Black”
Ivan Barge Ivan Barge
Νέα Ζηλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο New Zealand-U.K
“Ανυπόφορος ” 6’ “Unbearable”
Margarita Stamenova Margarita Stamenova
Βουλγαρία Bulgaria

 

You may also like...