Φεστιβάλ Τήνου

TINOSPrograma_Final_Festival2013[1]
Προπώληση εισιτηρίων (τις καθημερινές)
Δημαρχείο (10:00 – 15:00) / Xώρα
Φεστιβάλ Tήνου (10:00 – 15:00) / Ξινάρα
Eξώφυλλο βασισμένο στο υλικό του David Moore.
Eπιμέλεια κειμένων: Θέμης Ροδαμίτης
Ένας τόπος με μακρά παράδοση και πολιτισμό αιώνων οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή δράση, καλλιτεχνική ανησυχία κι αναζήτηση. Πιστοί στο ίδιο όραμα χρόνια τώρα, ότι η στερεή ανάπτυξη ενός τόπου είναι άρρηκτα και άμεσα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό και το σεβασμό της παράδοσης, τολμάμε κόντρα στη θύελλα της εποχής, να κάνουμε πράξη, για ακόμη μια χρονιά, το Φεστιβάλ Τήνου.
Με μια πετυχημένη πορεία 12 χρόνων πίσω του, που το εδραίωσε στα πολιτιστικά δρώμενα του Αιγαίου και όλης της Ελλάδας, το Φεστιβάλ Τήνου ανοίγει και φέτος τα πανιά του, για να διευρύνει τους ορίζοντές μας, να γεμίσει γόνιμα τις βραδιές μας, να προβάλει την τηνιακή δημιουργία, σε κάθε χωριό, σε κάθε γωνιά του νησιού, να φέρει τον επισκέπτη μας σε επαφή με μια άλλη Τήνο, να αντικαταστήσει την κατήφεια με το χαμόγελο και με ένα αίσθημα πληρότητας εσωτερικής. Το Φεστιβάλ Τήνου είναι εδώ και φέτος χάρη ασφαλώς και στην εθελοντική προσφορά των συνεργατών μας – πιστών φίλων του θεσμού. Η αγάπη και η αγνή διάθεσή τους για προσφορά στον τόπο, χαρίζει ένα μοναδικό πολιτιστικό καλοκαίρι στο νησί, προβάλλοντας την ιδιαιτερότητα και τη σημαντικότητά του. Κι όλα αυτά στις άχαρες μέρες που διανύουμε, αποκτούν ιδιαίτερο βάρος και αξία. Ευχαριστούμε λοιπόν θερμά κι από καρδιάς όλους τους εθελοντές, όπως και όλους τους υποστηρικτές του Φεστιβάλ, που συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην πραγματοποίησή του.
Καλό πολιτιστικό καλοκαίρι σε όλους!
Δήμαρχος Τήνου
Παναγιώτης Κροντηράς

Το Φεστιβάλ Τήνου για ακόμη μια χρονιά θα δώσει χρώμα και ρυθμό σε όλο το νησί.
Επιλεγμένες μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και διάφορα άλλα δρώμενα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμά του, με την ελπίδα να ικανοποιήσουν τους πολλούς και καλούς φίλους του θεσμού. Μοναδικός μας σκοπός να μοιραστούμε όμορφες βραδιές με υψηλής ποιότητας εκδηλώσεις που θα μας απομακρύνουν από τις αρνητικές σκέψεις της καθημερινότητας.
Ευχαριστώ θερμά τον κ. Θέμη Ροδαμίτη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή, που για άλλη μια χρονιά επιμελείται και οργανώνει το Φεστιβάλ Τήνου με πολύ αγάπη, ανιδιοτέλεια και μεράκι.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στους χορηγούς μας που με έμπρακτη αγάπη αγκαλιάζουν το Φεστιβάλ και μας στηρίζουν και στη φετινή καλλιτεχνική διαδρομή.
Να ευχαριστήσω τέλος από καρδιάς όλους εσάς που μας στηρίζετε όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και όλους τους καλλιτέχνες που με τη συμμετοχή τους συνέβαλλαν και συμβάλλουν στο να καταστεί το Φεστιβάλ Τήνου ένας πολύ αγαπημένος θεσμός.
Ο Πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Δήμου Τήνου
Αντώνης Βιδάλης

Η παράσταση αρχίζει..
Με φέρνει εδώ η αίσθηση ελευθερίας που νιώθω, η ανάγκη να συναντηθούμε σε μια πραγματικότητα «που σχεδιάζουμε σιωπηλά μαζί» σαν σε αληθινό παραμύθι.
Το Φεστιβάλ έχει αγαπηθεί, το νιώθω κάθε στιγμή στο νησί. Είναι η γιορτή των Τηνιακών και των φίλων του νησιού που είναι πολλοί και εκλεκτοί. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε χαράξει ένα προσανατολισμό, τονίζοντας μέσα από τις προτάσεις μας ότι ο πολιτισμός είναι η μεγάλη διαδρομή προς τις διαχρονικές ανθρώπινες αξίες. Ανανεωμένοι φέτος, προτείνουμε νέες θεματικές με προοπτική, κρατάμε σταθερή την σχέση μας με τις πολιτισμικές αξίες και παραδόσεις, προτείνουμε εκδηλώσεις που μπορούν να προσφέρουν ψυχαγωγία και ελπίδα για έναν πιο όμορφο και δίκαιο κόσμο. Έννοιες όπως πολιτική, συλλογικότητα, αλληλεγγύη, μνήμη, διαλογικότητα και κυρίως ελευθερία είναι ορατές στο ταξίδι αυτό. Η αρμονική συνεργασία μπορεί να ανοίξει ακόμη τα πανιά. Το νιώθουμε όλοι, με τα ελάχιστα, κυρίως με τα άυλα γίναμε μια μεγάλη παρέα που συναντιέται σε ένα τόπο μαγικό, που κρατά όμως μια ψυχική επαφή που πάει πολύ πιο μακριά. Σε αντίθεση με ένα μεγάλο κομμάτι ενός πολιτιστικού χάρτη που θέλει μέσα στην ησυχία του να επαναλαμβάνεται, η μικρή αγαπημένη Τήνος παλεύει μέσα στους αέρηδες να κρατήσει τα φαναράκια της ανάμενα.
Νέοι δρόμοι από φέτος: Διανοητές του κόσμου μιλούν ελεύθερα στην Τήνο, Ο μακρύς δρόμος ενός οργάνου, Όλος ο κόσμος μια γειτονιά, Η συμβολή των Τηνίων στις λαμπρές δημιουργίες του Ελληνισμού, Έρωτας και ποίηση + Πάθος και μουσική, Μεγάλες ορχήστρες, Ανοικτή Μπουάτ. Επίσης συνεχίζονται το καλοκαίρι αυτό οι θεματικές ενότητες:
Όλοι μαζί τραγουδάμε, Επαγγέλματα που χάνονται, Ατενίζοντας στο Αιγαίο. Οι συλλογικές προσπάθειες των Τηνίων καλλιτεχνών εντάσσονται στον κύκλο «Τηνιακή Δημιουργία». Το καλοκαίρι αυτό τα αθάνατα ποιητικά πλάνα του Θόδωρου Αγγελόπουλου θα κεντράρουν στις καρδιές μας. Οι αγελούδες ανιχνεύουν το φως προς τους ονειρόμυλους. Οι ποιητές μας θυμίζουν ότι οφείλουμε ακόμα πολλά στο Αιγαίο. Οι Κινηματογραφιστές του κόσμου αποτυπώνουν την στιγμή για να την ταξιδέψουν μακριά. Η λαϊκή μουσική συνομιλεί με την κλασική. Το καλό θέατρο είναι εδώ, όπως και το ελληνικό τραγούδι που αγαπά ο κόσμος. Τα εικαστικά μας είναι πολύχρωμα και ουσιώδη. Η σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη μας εμπνέει ζωντανεύοντας το μήνυμα ότι ο πολίτης δεμένος με τη φύση μπορεί και πρέπει να αποφασίζει για το μέλλον του.
«Οι Ποιητές στη Ζωή» φέρουν τον ρυθμό.
Θα είμαστε παρόντες στις γιορτές, στα χωριά, στους χώρους πολιτισμού. Θα φτιάξουμε παρέες, θα απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα, θα ερωτευτούμε…
Ευχαριστώ τους φίλους και τους συνεργάτες για την πολύτιμη βοήθειά τους και τους πιστούς συνοδοιπόρους του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια.
Θέμης Ροδαμίτης
Καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Τήνου

You may also like...