Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής από τη Χορωδία Χίου

Η Χορωδία Χίου είναι σωματείο (απόφ. Πρωτ. Χίου 45/1983) που ιδρύθηκε το 1982.
Από την ίδρυσή της λειτουργεί σαν μεικτή τετράφωνη χορωδία και αριθμεί περίπου 30 μέλη..
Επί 32 χρόνια έχει αδιάλειπτη παρουσία στα μουσικά και πολιτιστικά πράγματα της Χίου, αρθρώνοντας λόγο πρωτότυπο και πολλές φορές πρωτοποριακό.
Έλαβε μέρος σε πανελλήνια και διεθνή φεστιβάλ ελληνικών πόλεων, .Κεφαλονιάς, Κηφισιάς, Καρδίτσας, Θεσσαλονίκης, Δελφών, Αθηνών, Αγίας Παρασκευής, Τρίπολης και Ερμούπολης..
Έχει δώσει συναυλίες στη Γαλλία, Ουκρανία, Αυστρία, Κύπρο, Τουρκία, Γερμανία, Ιταλία.
Έχει φιλοξενήσει 19 χορωδίες από την υπόλοιπη Ελλάδα , την Κύπρο και το εξωτερικό στα πλαίσια πολιτιστικών ανταλλαγών.
Έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας ,στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Μυτιλήνη, στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική στο Βόλο, στην Πάτρα, στο Ναύπλιο, στον `Εβρο και στην Πάτμο.
΄Εχει συνεργαστεί με διαπρεπείς μαέστρους από την Ελλάδα, την Αυστρία, την Κύπρο και τη Γερμανία, με ανθρώπους του θεάτρου και της όπερας, με συνθέτες, τραγουδιστές και δεξιοτέχνες, με εξέχουσες πνευματικές προσωπικότητες, με πολλούς χιώτες μουσικούς, καλλιτέχνες, χορωδίες σχολείων, σωματεία και φορείς.
Επιμελήθηκε την επανέκδοση της ιστορικής συλλογής του Η. Pernot « Δημοτικές μελωδίες της νήσου Χίου».
Υπήρξε συνδιοργανώτρια του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χορωδιών, στο οποίο δίδαξαν εξέχοντες καθηγητές από τα ελληνικά πανεπιστήμια και μαέστροι.
Οργάνωσε σεμινάριο για μαέστρους και μουσικούς από τη Χίο, την Ελλάδα και την Κύπρο, με εισηγητές διαπρεπείς μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συνεργάζεται με τη Χορωδία Δήμου Οινουσσών.
Οι πόροι της Χορωδίας Χίου προέρχονται απόν τις συνδρομές των μελών της.
Το 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής πραγματοποιείται από τη Χορωδία Χίου από τις 24 μέχρι και τις 28 Ιουνίου 2017, με ξεχωριστές μουσικές εκδηλώσεις, συμμετοχή σημαντικών μουσικών από Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και με στόχο να γίνει θεσμός για το νησί.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ την έχει ο κυκλαδίτης στην καταγωγή, καθηγητής μουσικής Αλέξανδρος Καλογεράς που επισήμανε ότι το φεστιβάλ πρέπει να έχει και πνεύμα εκπαιδευτικό, άλλωστε για αυτό οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία αλλά και στο χώρο του Μουσικού Σχολείου.
Η μαέστρος της Χορωδίας Χίου Ελευθερία Λυκοπάντη, στην τελευταία παρουσία της από αυτή τη θέση αφού θα παραδώσει σκυτάλη, σημείωσε ότι αφορμή για την ιδέα αυτού του φεστιβάλ ήταν τα ακούσματα της μουσικής του Γιάννη Χρήστου· ενός νέου συνθέτη που έφυγε όμως και τόσο νωρίς.
Αναλυτικά το πρόγραμμα στην αφίσα του Φεστιβάλ, όπου μεταξύ των άλλων ξεχωρίζουν:
Την Κυριακή, στις 6.00 μ.μ. οι συμμετέχοντες θα… ανακαλύψουν τις παρτιτούρες, στο μουσικό καφενείο που θα στηθεί στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Τη Δευτέρα, στις 9.00 μ.μ., θα δοθεί συναυλία στο Μουσικό Σχολείο.
Την Τρίτη, στις 12.00 το μεσημέρι, επίσης στο μουσικό, θα γίνουν ατομικά ή ομαδικά μαθήματα και το απόγευμα 7.00 μ.μ. θα δοθεί διάλεξη με θέμα «Το Ελληνικό στοιχείο στα έργα για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα».
Οι εκδηλώσεις του 1ου φεστιβάλ κλείνουν την Τετάρτη, 28/6/2017 στις 9.00 μ.μ. με συναυλία στο Μουσικό Σχολείο. με θέμα “Ελληνική μουσική δημιουργία του καιρού μας”.

https://www.facebook.com/chios.choir/

You may also like...