Φεστιβάλ Ρεμπέτικου

bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ | Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου Κυκλάδων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων συνδιοργανώνουν στη Σύρο το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» προς τιμήν του μεγάλου Συριανού δημιουργού και θεμέλιου λίθου της λαϊκής μουσικής στην Ελλάδα, Μάρκου Βαμβακάρη. Η σχέση της Σύρου με την αστική λαϊκή μουσική, η οποία επικρατεί ως αναπόσπαστο χαρακτηριστικό πολιτιστικό στοιχείο από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. στα μουσικά δρώμενα του νησιού μας και ο σεβασμός και η αναγνώριση στο έργο του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος έχει καταστήσει τη ρεμπέτικη μουσική και το νησί μας γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελούν το εφαλτήριο για τη δημιουργία του Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει και στην επίσημη αναγνώριση της καλλιτεχνικής αξίας του ρεμπέτικου.Το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου φιλοδοξούμε ότι θα αποτελέσει το έρεισμα για μελλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε μια προσπάθεια αφενός να συμβάλουμε στην καλλιέργεια της μουσικής μας παιδείας, μυώντας σε αυτή τους νέους μας που αποτελούν την καλύτερη σπορά, και αφετέρου να προβάλλουμε τουριστικά το νησί μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, ντοκιμαντέρ, διαλέξεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις για παιδιά, προκειμένου να προβληθεί και να αναδειχθεί το ρεμπέτικο και η συμβολή του Μάρκου Βαμβακάρη μέσα από τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Σας προσκαλούμε όλους να ακολουθήσετε τα μουσικά μονοπάτια του ρεμπέτικου και του Μάρκου Βαμβακάρη και να μυηθείτε στον κόσμο μιας άλλης εποχής. Η στήριξη και η αποδοχή σας για το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, αποτελεί για εμάς την κινητήριο δύναμη για να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα.
Τετάρτη 31 Αυγούστου Έναρξη Φεστιβάλ  Παρουσίαση Μπάμπης Κουλούρας
1ο μέρος | Ήθελα να σ’ αντάμωνα Μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στον Μάρκο Βαμβακάρη από τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο “Η σοφία της παράδοσης” και τη Λαϊκή Ορχήστρα Σύρου

Χοροδιδάσκαλος Ηλίας Λασκαρίδης, Συντονισμός Σοφία Λούβαρη, Αφήγηση
Μαρία Κρόντη, Γιώργος Μιχαλάκης-  Σκηνοθεσία  Γιώργος Πάχος
2ο μέρος | Ρομαντικά τραγούδια του ΡεμπέτικουΗ Λαϊκή Ορχήστρα Σύρου σε παλιά λαϊκά τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου.
Συμμετέχουν
Ανδριωμένος Γιάννης, Βαρθαλίτης Πέτρος, Βέργου Ρένα, Θεοδωρόπουλος Ηλίας, Κεχαγιόγλου Χρυσούλα, Κοτσαρίνης Σάκης, Μαραγκός Αντώνης, Ρούσσος Ισίδωρος
Πλατεία Μιαούλη | Ώρα έναρξης 20.30
31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου
Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων
Οι κατασκευαστές Αναστασάκης Σταμάτης, Κατσιφής Τάσος, Παίσιος Νίκος, Στάμκος Παναγιώτης, Τσουλογιάννης Γιάννης και Φρονιμόπουλος Νίκος εκθέτουν τη δουλειά τους

Λίγα λόγια για τους οργανοποιούς
Ο κ. Σταμάτης Αναστασάκης, είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους οργανοποιούς, που ασχολείται αποκλειστικά με την κατασκευή μπουζουκιών, έχοντας ως «πρότυπο» τον περιβόητο Ζοζέφ, με μπουζούκια του οποίου ηχογράφησαν κάποιοι από τους σπουδαιότερους δημιουργούς μας, όπως Τσιτσάνης, Χιώτης, Ζαμπέτας κ.α. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, έχοντας μια μακρά εμπειρία και σαν επαγγελματίας μουσικός, «κάθε μπουζούκι γεννιέται με δική του προσωπικότητα» ενώ τονίζει ότι όταν ξεκινάς κάτι και το κάνεις απλά ως μια δουλειά που θα σου αποφέρει χρήματα, δε γίνεται να το δεις με αγάπη και μεράκι». Μπουζούκια του κ. Αναστασάκη έχουν καταξιωμένοι δεξιοτέχνες, μεταξύ των οποίων, οι Στεργίου, Δράμαλης και Τρίγκας.
Ο κ. Τάσος Κατσιφής είναι σήμερα ένας από τους πιο γνωστούς και καθιερωμένους οργανοποιούς στην Ελλάδα.
Η επαγγελματική του διαδρομή αρχίζει το 1981 όταν έρχεται στην Αθήνα. Δίπλα στον πολύ γνωστό κατασκευαστή μπουζουκιών Μπάμπη Κλεφτογιάννη, αρχίζει τότε να μαθαίνει την τέχνη του οργανοποιού κατασκευάζοντας, επισκευάζοντας και συντηρώντας έγχορδα όργανα.
Έχοντας σήμερα διανύσει ήδη μια μακρόχρονη πορεία με πολύ μεγάλη εμπειρία, έχει πλέον καταξιωθεί στον επαγγελματικό χώρο ως ένας από τους καλύτερους κατασκευαστές μπουζουκιών.
Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση όχι μόνο ως κατασκευαστής, αλλά και ως άνθρωπος. Στο πολύ περιποιημένο οργανοποιείο του με την ποικιλία των οργάνων που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις και απαιτήσεις, θα συναντήσει κανείς πολύ γνωστούς και αγαπητούς δεξιοτέχνες (Κώστας Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Τρίγκας, Νίκος Τατασόπουλος), οι οποίοι εκφράζονται με τον καλύτερο τρόπο για τον επαγγελματισμό, τη συνέπεια και την υψηλή ποιότητα της δουλειάς του.
Ο κ. Νίκος Παΐσιος από τους πιο νέους οργανοποιούς μεταξύ των εκθετών, πέραν των ιδιαίτερων προσωπικών του αισθητικών και ηχητικών αναζητήσεων στο χώρο των μουσικών οργάνων, είναι ο άνθρωπος που ο δεξιοτέχνης Παναγιώτης Στεργίου, του εμπιστεύθηκε την ανακατασκευή ενός ιστορικού μπουζουκιού κατασκευής του 1960, των γνωστών υπέροχων οργανοποιών αδελφών Παναγή. Τα όργανα του Νίκου Παΐσιου κατασκευάζονται εξολοκλήρου από τον ίδιο, από την επιλογή και επεξεργασία των ξύλων και των λοιπών υλικών και διακοσμητικών στοιχείων, έως το βερνίκι και φινίρισμα τους. Γνωστοί δεξιοτέχνες «κρατούν» όργανά του, μεταξύ των οποίων, οι Νίκος Τατασόπουλος και Παναγιώτης Στεργίου.
Ο κ. Παναγιώτης Στάμκος, ιδιοκτήτης του εργαστηρίου κατασκευής μουσικών οργάνων «Νιαβέντ», αναφέρει ότι η πρώτη επαφή του με το μπουζούκι, έγινε στην ηλικία των 10 χρόνων στην Γερμανία σε ένα κέντρο διασκέδασης όπου ενθουσιάστηκε με τον ήχο του οργάνου. Από τότε, ο ήχος αυτός τον κέρδισε, και το πρώτο πράγμα που έκανε όταν γύρισε στην Ελλάδα ήταν να αγοράσει ένα μπουζούκι και να ασχοληθεί ως παίχτης. Η αίσθηση του ότι κάτι έλειπε στον ήχο και την αισθητική των οργάνων που έπαιζε, στάθηκε η αφορμή για να κατασκευάσει τα πρώτα δικά του μπουζούκια και αργότερα να δημιουργήσει το “Νιαβέντ”. Μετά από πολλές δυσκολίες και σκληρή δουλειά κατάφερε να φτάσει σε αυτό που αναζητούσε.
Ο εξαιρετικός κ. Γιάννης Τσουλόγιαννης από τη Σπάρτη, όπου ζει και εργάζεται, ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια να ασχολείται με την κατασκευή εγχόρδων όπως μπουζούκια τρίχορδα και τετράχορδα, λαούτα, λαϊκές και ακουστικές κιθάρες, τζουράδες, μπαγλαμάδες και ταμπουράδες. Η αγάπη για το ξύλο – την πρώτη ύλη – και τα όργανα καθόρισε την πορεία του στην οργανοποιεία.
Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του ο Γιάννης Τσουλόγιαννης ασχολείται με την ιστορία της οργανοποιίας καθώς και τη συντήρηση και αποκατάσταση παλαιών μουσικών οργάνων. Στην πορεία και στις επιλογές του σαν κατασκευαστής μουσικών οργάνων, ιδιαίτερο ρόλο έπαιξαν τα έργα παλαιών ονομαστών οργανοποιών, όπως του Α. Σταθόπουλου, του Δ.Μούρτζινου κ.α. για την δουλειά των οποίων μιλάει πάντα με θαυμασμό και εκτίμηση.
Τέλος, ο «θρυλικός» και πολύ αγαπητός μάστορας, ερευνητής και καλλιτέχνης κ. Νίκος Φρονιμόπουλος, ο οποίος έχει στήσει το εργαστήριό του στα Λεγραινά Αττικής. Η τέχνη του καλύπτει όλα τα είδη εγχόρδων τα οποία κατασκευάζει από την αρχή μέχρι την τελευταία «πινελιά» ο ίδιος.
Η πορεία του στο χώρο της οργανοποιίας είναι μεγάλη. Η γνώσεις του για το ιστορικό κομμάτι είναι σημαντικές και το αποτέλεσμα φαίνεται, στα διάφορα άρθρα που έχει δημοσιεύσει, στην επισκευή – αναπαλαίωση του ταμπουρά του Μακρυγιάννη, ακριβές αντίγραφο του οποίου θα εκτεθεί στη Σύρο αλλά και στην σημαντική ανακάλυψη του κατασκευαστή οργανοποιού του συγκεκριμένου ταμπουρά, του Λεωνίδα Γαΐλα. Ψάχνει, βρίσκει και μελετάει οποιοδήποτε «παλιό όργανο που έχει σχέση με την ελληνική οργανοποιία».
Είναι ο πρώτος που έχει περιγράψει τους τρόπους δόνησης των παραδοσιακών λαουτοειδών, χρησιμοποιώντας διαγράμματα Chladni (διαγράμματα σκόνης).
Τόσο η βιβλιογραφία όσο και η εμπλοκή του με την οργανοποιία των συμφωνικών οργάνων ορχήστρας, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οπτική του ως οργανοποιού. Η ενασχόληση του Νίκου Φρονιμόπουλου με την οργανοποιία είναι χρόνια, το ενδιαφέρον του και η μελέτες του για το ιστορικό της κομμάτι πολύ σημαντικό αλλά – πράγμα σπάνιο για Έλληνα οργανοποιό – όσο και η συγγραφική του δραστηριότητα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το βιβλίο του με τίτλο «Ο ταμπουράς του Μακρυγιάννη και η οργανοποιία του Λεωνίδα Γαΐλα», σε έκδοση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το οποία εμπλούτισε σημαντικά την φτωχή ελληνική βιβλιογραφία της οργανοποιίας.

Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη | Ώρες λειτουργίας 10.00 – 23.00
Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου
Διάλεξη και σεμινάριο με θέμα την Τεχνική του Μπουζουκιού από τον Βαγγέλη Τρίγκα
Α’ μέρος
Η τεχνική του μπουζουκιού και η εξέλιξή του στο πέρασμα των δεκαετιών που χαρακτηρίστηκαν από το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, από τον σημαντικό δεξιοτέχνη σολίστα και διδάσκαλο, Βαγγέλη Τρίγκα, με τη συνεργασία του πιανίστα Θοδωρή Μπρουτζάκη.
Θέατρο Απόλλων | Ώρα έναρξης 18.00
Ελεύθερη είσοδος
Ο ρεμπέτης Γιοβάν
Μια παράσταση κουκλοθεάτρου της Αννέτας Στεφανοπούλου.
Ο Γιοβάν ο ρεμπέτης, είναι μια κούκλα στην οποία η κουκλοπαίκτρια “δίνει ζωή” εμψυχώνοντάς την με τρόπο τόσο εκφραστικό που ξεχνάς που σταματά ο άνθρωπος και που αρχίζει η κούκλα.

Ο Γιοβάν είναι ένας μικροκαμωμένος ρεμπέτης 52 εκατοστών, με παχύ μουστάκι και καφέ καπέλο. Λατρεύει το μπουζούκι του, τον γλυκό καφέ, την Τιτή και το κρασί. Τον προβληματίζουν οι δύο μαυροντυμένες φιγούρες που τον ακολουθούν σε κάθε του κίνηση και το γεγονός πως όσα χρόνια και αν τις αγνοεί, εκείνες παραμένουν κοντά του. Ο Γιοβάν τραγουδάει και ξεσπάει για να διεκδικήσει την ελευθερία έκφρασής του.

Η παράσταση παίζεται από δύο άτομα και είναι φτιαγμένη για μικρούς και για μεγάλους.

Διάρκεια 30′
Πιάτσα Άνω Σύρου | Ώρα έναρξης 19.00

———————————————————————-
Η παράσταση “Ο ρεμπέτης Γιοβάν” θα παρουσιαστεί επίσης την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στην οδό Πρωτοπαπαδάκη, Ερμούπολη
Ώρα έναρξης 12.30
Μ’αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου
Ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέρβα για τον Μάρκο Βαμβακάρη, βασισμένο τόσο στην συνέντευξη που έδωσε στην Αγγελική Καλαμαρά, όσο και στις μαρτυρίες των συγγενών και των ανθρώπων που έζησαν κοντά του και δούλεψαν μαζί του.
Αφήγηση
Μιχάλης Μαραγκάκης, Στάθης Λιβαθηνός, Κάτια Γέρου, Αντώνης Πάλλης
Διεύθυνση φωτογραφίας
Ηλίας Κωνσταντακόπουλος
Σενάριο- Σκηνοθεσία
Γιώργος Ζέρβας
Ένα ντοκιμαντέρ που διαταράσσει την κοινή ησυχία…
Δεν πρόκειται απλώς για ένα ποιητικό πορτρέτο του Μάρκου Βαμβακάρη αλλά ένα ντοκουμέντο της ιδιαιτερότητας των ρεμπετών και της σχέσης τους με την υπόλοιπη κοινωνία, καθώς και του κοινωνικού και ιστορικού πλαισίου της Ελλάδας κατά τα πρώτα 70 χρόνια του 20ου αιώνα.

Διάρκεια 68′
Πιάτσα Άνω Σύρου | Ώρα έναρξης 20.15
Ο Μάρκος Βαμβακάρης στη γειτονιά που γεννήθηκε
Μουσικό σχήμα αποτελούμενο από Συριανούς μουσικούς, θα παρουσιάσει τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, αλλά και τραγούδια στα οποία συμμετείχε ως ερμηνευτής.
Συμμετέχουν
Ευτυχία Πανοπούλου, Μάρκος Βαρθαλίτης, Πάρης Ξηνταριανός, Κωνσταντίνος Καρακατσάνης
Πιάτσα Άνω Σύρου | Ώρα έναρξης 21.30
Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου
Διάλεξη και σεμινάριο με θέμα την Τεχνική του Μπουζουκιού από τον Βαγγέλη Τρίγκα
Β’ μέρος
Η τεχνική του μπουζουκιού και η εξέλιξή του στο πέρασμα των δεκαετιών που χαρακτηρίστηκαν από το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, από τον σημαντικό δεξιοτέχνη σολίστα και διδάσκαλο, Βαγγέλη Τρίγκα, με τη συνεργασία του πιανίστα Θοδωρή Μπρουτζάκη.
Θέατρο Απόλλων | Ώρα έναρξης 18.00
Ελεύθερη είσοδος
Markos Vamvakaris, the Man and the Bouzouki, Autobiography
Παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Μάρκου Βαμβακάρη για πρώτη φορά σε αγγλική μετάφραση, η οποία εκδόθηκε στο Λονδίνο.
Πρόκειται για τη μετάφραση της ήδη εκδοθείσας αυτοβιογραφίας της Αγγελικής Βέλλου Κάιλ.
Η επεξεργασία και μετάφραση του βιβλίου έγινε από τη Αγγλίδα συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνικών έργων Noonie Minogue, απόφοιτο του πανεπιστημίου του Cambridge σε συνεργασία με την ομάδα του Greeklines Publishing που έχει έδρα στο Λονδίνο.
Η έκδοση έρχεται να θεμελιώσει ένα σύγχρονο, ισχυρό ρεύμα για το ρεμπέτικο διεθνώς. Έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές και αγοράζεται ήδη σε χώρες όπως οι Αμερική, Αγγλία, Αυστραλία, Σουηδία, Βέλγιο, Καναδάς και Γαλλία.
Μέσα από τις εκτενείς διηγήσεις του ίδιου του Βαμβακάρη το βιβλίο παρέχει πλούσιο λαογραφικό υλικό και σημαντικές καταγραφές από την περίοδο του μεσοπολέμου, τη μετανάστευση και τη Γερμανική κατοχή. Ο Μάρκος ξεκινάει παιδί στη Σύρο ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, απασχολείται ως ανήλικος σε σκληρές δουλειές, μεταναστεύει στον Πειραιά, μαθαίνει μπουζούκι, γράφει τραγούδια, δισκογραφεί και δοξάζεται.
Η ιστορία του Μάρκου Βαμβακάρη ταυτίζεται με την ιστορία του ελληνικού αστικού, λαϊκού τραγουδιού. Το διεθνές κοινό που γνώρισε τη δεκαετία του 70′ το μπουζούκι του Ζορμπά βλέπει στο “Markos Vamvakaris Autobiography” να εξηγείται και να θεμελιώνεται ιστορικά και κοινωνικά το όργανο και το μουσικό είδος μέσα από τις περιγραφές του μεγαλύτερου ίσως εκπροσώπου του.
Πιάτσα Άνω Σύρου | Ώρα έναρξης 19.30
Η ορχήστρα Μυστικό Μπουζούκι σε τραγούδια του Τσιτσάνη
“Το Μυστικό Μπουζούκι” είναι μια παρέα μικρών παιδιών από την Σύρα, που μυστικά και αθόρυβα κάτω από τις οδηγίες του δασκάλου τους Αρίστου Βαμβακούση, ανακαλύπτουν τους δρόμους την καλής λαϊκής μας μουσικής.
Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι, στα σκαλιά της πιάτσας, στην γειτονιά του Μάρκου, θα σας περιμένουν για να σας ταξιδέψουν στον χρόνο πίσω…. ΣΕ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΕΣ ΔΕΙΛΙΝΑ
Να αναπολήσετε ξανά τα γλέντια ΣΤΑ ΠΕΡΙΞ, τα ξενύχτια καθώς ΣΕ ΠΕΙΡΕ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ…
Να θυμηθείτε τη ΖΗΜΙΑ στο ΜΠΑΞΕ ΤΣΙΦΛΙΚΙ εκείνη την ΣΥΝΕΦΙΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ…
Και καθώς το φθινόπωρο έρχεται ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΠΑΝΤΑ ΛΥΠΗΜΕΝΗ να μην είστε…. ΚΑΝΕ ΛΙΓΑΚΗ ΥΠΟΜΟΝΗ θα ξανάρθει καλοκαίρι. Μην είσαι ΑΧΑΡΙΣΤΗ!….

Με τη φαντασία ελεύθερη, ήχοι και εικόνες σε ταξιδεύουν στις εποχές…
Παίζουν και τραγουδούν
Θεολόγος Ζερβός
Φραγκίσκος Παλαιολόγος
Γιώργος Παχής
Παντελής Ρούσσος
Λαυρέντης Στρατής
Γιάννης Φρέρης
Συμμετέχουν τα νέα μυστικά μπουζούκια
Νικήτας Δαλέζιος
Ηλίας Παπαμακαρίου
Θανάσης Σταχτάς

Ρεμπέτικα της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου
από το σχήμα των Βασίλη Αντωνίου και Γιώργου Βαμβακούση
Πιάτσα Άνω Σύρου | Ώρα έναρξης 21.30
Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου
Μάρκος Βαμβακάρης | Από τον Μύθο στην Ιστορία 1600- 2015
Το βιβλίο περιλαμβάνει μοναδικές μαρτυρίες για διάφορα γεγονότα, τόπους και καταστάσεις με αναφορά στον Μάρκο Βαμβακάρη, το έργο του, την ιστορία της οικογένειάς του, τα μέρη που έζησε, τους ανθρώπους που γνώρισε και συναναστράφηκε.Μέσα από τις 1.280 σελίδες και σε δύο τόμους ξαναζωντανεύουν μαγικές στιγμές του παρελθόντος με πρωταγωνιστή αυτή την ιερή μορφή της ρεμπέτικης μουσικής.

Αναδεικνύεται επίσης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η εικόνα του Μάρκου ως ατίθασου γιου στις γειτονιές της Σύρας, ερωτευμένου νέου στους δρόμους του Πειραιά, του Μάρκου οικογενειάρχη και στοργικού πατέρα που φροντίζει για την εκπαίδευση των αγοριών του και προετοιμάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μέλλον τους.

Παρουσίαση βιβλίου
Δημήτρης Β. Βαρθαλίτης
Αχιλλέας Δημητρόπουλος
Πιάτσα Άνω Σύρου | Ώρα έναρξης 19.30
* Η παρουσίαση του βιβλίου “Μάρκος ο Συριανός” αναβάλλεται για λόγους ανωτέρας βίας. Ευχαριστούμε για την κατανόηση
Μπουζούκι και Λαϊκό τραγούδι, μια παράλληλη διαδρομή…

Συναυλία του Βαγγέλη Τρίγκα με το μουσικό του σύνολο
Έτσι τιτλοφορεί ο Βαγγέλης Τρίγκας τη μουσική παράσταση που παρουσιάζει με το μουσικό του σύνολο, αναδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση που είχαν μεταξύ τους το μπουζούκι και το λαϊκό τραγούδι, καθώς και την παράλληλη εξέλιξή τους στις πρώτες δεκαετίες.
Είναι μια αναδρομή, από τις αρχές της δεκαετίας 1930 μέχρι και το 1970, με τραγούδια και οργανικά κομμάτια των σημαντικότερων λαϊκών συνθετών οι οποίοι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του λαϊκού τραγουδιού και της ελληνικής λαϊκής μουσικής γενικότερα.
Τα τραγούδια παίζονται με ιστορική σειρά δίνοντας έτσι το στίγμα κάθε περιόδου, ενώ τα σχόλια που κάνει εμβόλιμα ο Βαγγέλης Τρίγκας βοηθούν το κοινό να κατανοήσει πώς συντελέστηκε αυτή η μετάβαση από το ρεμπέτικο στο λαϊκό και από το λαϊκό στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι.
Οι ενορχηστροτικές παρεμβάσεις καθώς και τα κλασσικά όργανα, πιάνο, κλασσική κιθάρα και βιολοντσέλο που είναι ενταγμένα στην ορχήστρα του Βαγγέλη Τρίγκα, αποτελούν πρόταση για ένα νέο, διαφορετικό τρόπο απόδοσης και ακρόασης της Λαϊκής μας Μουσικής.
Η παράσταση έχει επίσης παρουσιαστεί και εξακολουθεί να παρουσιάζεται σε πολιτιστικούς χώρους του εξωτερικού.

Παίρνουν μέρος οι
Βαγγέλης Τρίγκας, μπουζούκι – τραγούδι
Θοδωρής Μπρουτζάκης, πιάνο
Αλέξανδρος Κασαρτζής, Βιολοντσέλο
Μαργαρίτα Καραμολέγκου, τραγούδι
Αντώνης Τζίκας, κόντρα μπάσο
Βασίλης Κατσαρός, κλασσική κιθάρα – τραγούδι
Λάμπρος Κουκουβής, μπουζούκι – μαντολίνο

Θέατρο Απόλλων | Ώρα έναρξης 21.30
Τιμή εισιτηρίου 9€
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου
Λήξη Φεστιβάλ

Γιώργος Νταλάρας
Rembetiko Unplugged
Τον Απρίλιο του 2014, ο Γιώργος Νταλάρας ξεκίνησε από τη Σουηδία, την περιοδεία του στην Ευρώπη. Rembetiko “Unplugged” ήταν ο τίτλος του μεγάλου αυτού μουσικού ταξιδιού και το περιεχόμενο του αφιέρωμα στο ρεμπέτικο. Ένα είδος που ο Γιώργος Νταλάρας έχει προσεγγίσει όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια. Γνώστης βαθύς της παράδοσης αυτού του τραγουδιού, έδωσε στο ρεμπέτικο μια καινούργια ώθηση, κάνοντας γνωστά τα διαχρονικά στοιχεία αυτού του τραγουδιού.
Τραγούδια του Βαμβακάρη και του Τσιτσάνη, αλλά και μεγάλων Σμυρνιών συνθετών όπως ο Βαγγέλης Παπάζογλου και άλλων συνθετών όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Απόστολος Χατζηχρήστος, τραγούδια κοσμήματα της μουσικής μας.
Ο Γιώργος Νταλάρας στη σκηνή, τραγουδιστής και μουσικός, με μια εξαιρετική ορχήστρα και δύο πολύ καλές τραγουδίστριες. Την Ασπασία Στρατηγού και την Αθηνά Λαμπίρη, η οποία έχει εντρυφήσει στο ρεμπέτικο όχι μόνο ως ερμηνεύτρια, αλλά και ως μουσικός, ερμηνεύοντας αυτά τα τραγούδια με έναν πολύ γοητευτικό δικό της τρόπο.
Μαζί τους και ο Βασίλης Κορακάκης, τραγουδιστής και μουσικός, γιος του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη Βαγγέλη Κορακάκη.

Μουσική επιμέλεια
Γιώργος Νταλάρας
Ενορχηστρώσεις
Γιώργος Νταλάρας
Γιώργος Παπαχριστούδης

Μαζί τους στη σκηνή θα βρίσκονται οχτώ εξαιρετικοί σολίστες μουσικοί που “ντύνουν” τα τραγούδια με τη δεξιοτεχνία και το μεράκι τους:
Γιώργος Παπαχριστούδης, Θανάσης Σοφράς, Χρήστος Ζέρβας, Λουκία Βαλάση, Ντάσσο Κούρτι, Γιώργος Ματσίκας, Κωνσταντίνος Γεδίκης, Βασίλης Κορακάκης

Πλατεία Μιαούλη | Ώρα έναρξης 21.00

Παρακαλούμε πατήστε ΕΔΩ για το έντυπο πρόγραμμα
Διαφημιστικό spot
1ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ” Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη”
Facebook
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2016 Γραφείο Πολιτισμού, All rights reserved.
ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Our mailing address is:
Γραφείο Πολιτισμού
Ερμούπολη
Σύρος, Αιγαίο 841 00
Greece

 

You may also like...