Φεστιβάλ Πολυγύρου

 Διεξάγεται από το 2009 στον Πολύγυρο  Χαλκιδικής στο Ανοιχτό Θέατρο Πολυγύρου από τις αρχές Ιουλίου έως αρχές Σεπτεμβρίου (εναλλακτικά Κλειστό Δημοτικό Θέατρο, πλατείες, πεζόδρομος)
 Το Φεστιβάλ Πολυγύρου αποτελεί πλαίσιο εκδηλώσεων για την καλοκαιρινή περίοδο στον Δήμο Πολυγύρου την  υλοποίηση – οργάνωση του οποίου εποπτεύει ο Δήμος Πολυγύρου με καλλιτεχνικό  Διευθυντή τον κο Γιώργο  Διαμαντουλάκη.
Το Φεστιβάλ Πολυγύρου είναι ένας θεσμός με τέσσερα χρόνια ζωής για το Δήμο Πολυγύρου. Ξεκίνησε με τη δημιουργία Ανοιχτού Θεάτρου Πολυγύρου, χωρητικότητας 1000 περίπου θεατών, πραγματοποιώντας παραστάσεις, μουσικές, χορευτικές και θεατρικές καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος της χώρας μας έχουν ήδη παρουσιάσει το έργο τους στο κοινό της περιοχής αλλά και στους πολυάριθμους επισκέπτες, που κατακλύζουν τη Χαλκιδική τους θερινούς μήνες. Τις συναυλίες και τις θεατρικές παραστάσεις του Φεστιβάλ Πολυγύρου έρχονται να συμπληρώσουν οι τοπικοί σύλλογοι και φορείς, που και αυτοί με τη σειρά τους συμμετέχουν σε μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων παρουσιάζοντας τη δουλειά τους. Χορωδίες, χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες κ.ά. δεν λείπουν κάθε χρόνο από τη διοργάνωση αυτή τόσο στον Πολύγυρο όσο και στα τοπικά διαμερίσματα, συμπληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις τοπικές γιορτές (Γιορτή Ελιάς, Γιορτή Μανιταριού, Γιορτή Κούμαρου κλπ). Το Φεστιβάλ Πολυγύρου αν και νεαρό σε ηλικία έχει ήδη καθιερωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα του Νομού Χαλκιδικής και ιδιαίτερα το 2011 κέρδισε κατά γενική ομολογία τις εντυπώσεις όχι μόνο παρουσιάζοντας πρόγραμμα πρώτο με την έναρξη του καλοκαιριού αλλά και με την ποιότητα των παραστάσεών του.
Παρόλο που το κεντρικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ αποτελείται από θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις παράλληλες εκδηλώσεις, που καλλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικής έκφρασης. Ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής, εμφανίσεις παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων και ορχηστρών, αφιερώματα και λογοτεχνικοί διαγωνισμοί φιλοδοξούν να καλύψουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο εύρος καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Πολυγύρου απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Λόγω του χρόνου στον οποίο πραγματοποιούνται απευθύνονται τόσο στους ντόπιους όσο και στους πολυάριθμους επισκέπτες, που δέχεται η περιοχή. Ο μέσος όρος θεατών στις παραστάσεις των προηγούμενων ετών ήταν περίπου 700. Σε όλα τα προηγούμενα όπως και στο φετινό Φεστιβάλ υπάρχει συνεργασία με το σύνολο των εθελοντικών οργανώσεων και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής για την από κοινού οργάνωση εκδηλώσεων. Τέλος διαδικτυακή ομάδα έχει συσταθεί για την έγκαιρη πληροφόρηση και ταχύτερη διάχυση της πληροφορίας μέσω του internet.
Η πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την πολιτιστική πολυμορφία αποτελούσε πάντα στόχο για τον δήμο Πολυγύρου. Παλαιότερες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ή και αυτόνομα πλαίσια εκδηλώσεων παρουσίαζαν την πολυπολιτισμικότητα, την αλληλεπίδραση πολιτισμών και τη δημιουργηκότητα. Παράδειγμα το “Παγκόσμιο Φεστιβάλ Λαογραφίας και Παράδοσης”, που πραγματοποιούσε ο Δήμος Πολυγύρου σε συνεργασία με τοπικούς φορείς με μουσικές, χορευτικά, γεύσεις και κουλτούρες από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Δυστυχώς όμως το υψηλό κόστος υλοποίησης τέτοιων εκδηλώσεων σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση της χώρας – δήμου ανάγκασαν την παύση υλοποίησης τέτοιων μεγάλων εκδηλώσεων. Παρόλα αυτά φέτος και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής θα φιλοξενηθούν στην πόλη μας νέοι από το Laval της Γαλλίας και σε συνεργασία με μαθητές του Γυμνασίου Πολυγύρου θα ετοιμάσουν από κοινού χορευτική παράσταση. Μέσα από τις πρόβες και τις συναντήσεις τους θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και κουλτούρας.
Μελλοντική επιδίωξη του Φεστιβάλ αποτελεί η παραγωγή θεατρικών και μουσικών παραστάσεων με ντόπιους καλλιτέχνες και με στόχο την παρουσίασή τους τόσο στο Φεστιβάλ Πολυγύρου όσο και σε άλλα Φεστιβάλ της Ελλάδας.

 Περισσότερες πληροφορίες:
Γιώργος Διαμαντουλάκης
Δημαρχείο Πολυγύρου, Πολυτεχνείου 50, 63100 Πολύγυρος, Χαλκιδική. Τηλ.: 2371021420, κιν.: 6977007729, fax: 2371350783 e-mail: info@poligiros.gr URL: www.polygyros.gr

You may also like...