Φεστιβάλ Πολιτισμού Ερυθροπόταμος

To 2007 η διοργάνωση παρουσίασε στο Δήμο Διδυμοτείχου μια οργανωμένη πρόταση για την υλοποίηση ενός νέου πολιτιστικού θεσμού που θα έδινε νέες προοπτικές δημιουργίας σε νέους της περιοχής και όχι μόνο. Την πρώτη χρονιά δεν στάθηκε εφικτή η πραγματοποίηση λόγο έλλειψης οικονομικής υποστήριξης κι έτσι η υλοποίηση του φεστιβάλ ξεκίνησε την επόμενη χρονιά

Το  φεστιβάλ πραγματοποιείται στον υπαίθριο χώρο Αγίας Μαρίνας, σε μια μοναδική περιοχή του Δήμου Διδυμοτείχου, όπου ο «πολιτισμός» έχει την δυνατότητα να αναδειχθεί στο φυσικό του χώρο. Βρίσκεται σε ένα όμορφο τοπίο εδώ και αιώνες δίπλα στο ποτάμι, τις γέφυρες, το βυζαντινό κάστρο, τους δασώδεις λόφους, τους αρχαιολογικούς οικισμούς , τους λαξευμένους βράχους με τα σπήλαια, το ναϊδριο της Αγίας Μαρίνας κ.α. Όλο αυτό το σύμπλεγμα των φυσικών και ιστορικών στοιχείων καθιστά την τοποθεσία ως ιδιαίτερη. Η ορατότητα ή η πρόσβαση των παραπάνω είναι εφικτή από τον χώρο των εκδηλώσεων. Πρόκειται για ένα χώρο πάνω από 8.000 τ.μ., που μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον  4.000 άτομα. Είναι δίπλα στην πόλη και ο επισκέπτης έχει εύκολη πρόσβαση (με τα πόδια & το ποδήλατο) σε λίγα λεπτά. Επίσης, διαθέτει και ελεύθερους χώρους στάθμευσης λόγω του βοηθητικού οδικού δικτύου. Είναι ένα πολυμορφικό φεστιβάλ με σκοπό την ψυχαγωγία των πολιτών και ανάδειξη του ιστορικού Διδυμοτείχου, στόχος η τουριστική προβολή της πόλης και η θεσμοθέτηση των εκδηλώσεων.

To 2007 η ιδιωτική  επιχείρηση με διακριτικό τίτλο Mobile Sound Factory, – Διεύθυνση διοργάνωσης και καλλιτεχνικών: Μάρκου Σωτήρης.- παρουσίασε στο Δήμο Διδυμοτείχου μια οργανωμένη πρόταση για την υλοποίηση ενός νέου πολιτιστικού θεσμού που θα έδινε νέες προοπτικές έκφρασης και δημιουργίας σε νέους της περιοχής και όχι μόνο. Την πρώτη χρονιά (2007) δεν στάθηκε εφικτή η πραγματοποίησηλόγω έλλειψης οικονομικής υποστήριξης κι έτσι η υλοποίηση του φεστιβάλ ξεκίνησε το 2008 με ιδιωτικές χορηγίες και μόνο. Απο τότε πραγματοποιείται κάθε χρόνο το καλοκαίρι:

1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού Ερυθροπόταμος 2008 (27-28 Ιουνίου)

2ο Φεστιβάλ Πολιτισμού Ερυθροπόταμος 2009 (27-28 Ιουνίου)

3ο Φεστιβάλ Πολιτισμού Ερυθροπόταμος 2010 (4-5 Σεπτεμβρίου)

4ο Φεστιβάλ Πολιτισμού Ερυθροπόταμος 2011 (3-4 Σεπτεμβρίου)

  H ονομασία του φεστιβάλ εκτός απο τον τίτλο ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ συμπεριλαμβάνει και το RED RIVER που είναι η μετάφραση του στην αγγλική διάλεκτο. Η διοργάνωση έχει δώσει μία διαφορετική σημασία στα αρχικά της αγγλικής λέξης RED = κόκκινο η οποία χαρακτηρίζεται από τα αρχικά R-E-D, όπως:

  • Refresh = Ανανέωση
  • Erythropotamos = Ερυθροπόταμος
  • Didymoteicho = Διδυμότειχο
  • Ηταν το κίνητρο και εκεί στηρίχθηκε η αρχική ιδέα. «Ανανέωσε τον Ερυθροπόταμο Διδυμοτείχου!» Αυτό ταυτίζεται και με όποιες άλλες θετικές ενέργειες μπορούν να πραγματοποιηθούν για την ανανέωση της πολιτιστικής δράσης σε όλη την περιοχή του Δήμου Διδυμοτείχου. Ο επισκέπτης συναντά εκδηλώσεις με ή χωρίς εισιτήριο μέσα κι έξω από το φεστιβάλ οι οποίες είναι χωρισμένες σε Θεματικές Σκηνές ανάλογα με τον χώρο που πραγματοποιούνται. Αθλητισμός, Επιστήμη, Ιστορία, Καλλιτεχνικά κ.α

Περισσότερες πληροφορίες:
Μάρκου  Σωτήρης-
Αθηνάς 8, ΤΚ 68300, Διδυμότειχο, Ν.ΕΒΡΟΥ
Τηλ./Fax 2553025742-Κιν. 6947954639
E-mail: markousotiris@gmail.com -Skype: mobilesoundfactory.gr
URL: www.mobilesoundfactory.gr- www.redriver.gr- www.erythropotamos.gr

You may also like...