Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από το 1999 τον Μάρτιο κάθε έτους με δεκαήμερη διάρκεια στην Θεσσαλονικη στις  αίθουσες ολύμπιον, παύλος ζάννας, τζον κασαβέτης, σταύρος τορνές, φρίντα λιάππα, τώνια μαρκετάκη
Το φεστιβάλ  θεσσαλονίκης (στο οποίο ανήκει και το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ)είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου πολιτισμού. η νομική του μορφή είναι «νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου», και έχει συσταθεί με το άρθρο 4ο του ν. 2557/1987 (φεκ 271 α’). σήμερα διέπεται από τις διατάξεις  των άρθρων 21-33 και 49 του ν. 3905/2010 (φεκ 219). το διοικητικό συμβούλιο του φεστιβάλ (τριετής θητεία, αρχόμενη από αύγουστο 2011): 1. Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πρόεδρος 2. Γιάννης Σμαραγδής, σκηνοθέτης, αντιπρόεδρος 3. Βικτωρία Γεωργουβέλα, σύμβουλος πολιτιστικής διαχείρισης, μέλος 4. Φίλιος Στάγκος, δημοσιογράφος, μέλος 5. Νίκος Παναγιωτόπουλος, σεναριογράφος, μέλος 6. Σπύρος Πέγκας, αντιδήμαρχος πολιτισμού, παιδείας και τουρισμού του δήμου θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπος αυτού, μέλος
Ο Δημήτρης Εϊπίδης διορίστηκε διευθυντής του φεστιβάλ κινηματογράφου θεσσαλονίκης στις 19/10/2010 βάσει του νόμου 2557/1997 με τετραετή θητεία. οι μεταβατικές διατάξεις (άρθρο 49) του νέου ισχύοντος κινηματογραφικού νόμου 3905/2010 ορίζουν ότι τις αρμοδιότητες του γενικού διευθυντή ασκεί ο διευθυντής (που έχει διοριστεί με τον προηγούμενο νόμο).
Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ θεσσαλονίκης γιορτάζει κάθε μάρτιο την ανήσυχη, σε διαρκή αναμόρφωση και εγρήγορση, τέχνη του ντοκιμαντέρ. Στόχος του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ θεσσαλονίκης είναι να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές (ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνία και περιβάλλον, όψεις του κόσμου, καταγραφή της μνήμης, πορτρέτα – ανθρώπινες διαδρομές, μικρές αφηγήσεις) που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του. δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ. Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ θεσσαλονίκης, δίνει την ευκαιρία σε ελληνικά ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής να προβληθούν και να ξεκινήσουν την πορεία προβολής τους σε μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει, επιπλέον, παράλληλες δράσεις –ημερίδες,  masterclasses, ομιλίες, συνέδρια, εκθέσεις.
Τμηματα: Ελληνικο τμημα :το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ θεσσαλονίκης στηρίζοντας ενεργά τα ελληνικά ντοκιμαντέρ παρουσίασε τις πιο σημαντικές ταινίες ντοκιμαντέρ της σεζόν.  
Ανθρωπινα δικαιωματα  το τμήμα του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ θεσσαλονίκης με τίτλο ανθρώπινα δικαιώματα, (σε συνεργασία με την διεθνή αμνηστία), συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κοινωνια και περιβαλλον : στο πλαίσιο του τμήματος κοινωνία και περιβάλλον έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει επιτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης wwf ελλάς, στην Καλύτερη ταινία του τμήματος. 
Οψεις του kοσμου : ο βασικός κορμός του προγράμματος αποτελείται από ταινίες που αφορούν κυρίως σύγχρονα θέματα κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου – θέματα που ασχολούνται με την ανθρώπινη εμπειρία, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις συνθήκες του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι. κινηματογραφιστές από κάθε γωνιά του πλανήτη συνεισφέρουν τη δική τους οπτική πλευρά για την πραγματικότητα που τους περιβάλλει και επηρεάζει, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό ψηφιακό απόψεων, εμπειριών και καταγγελιών. 
Η Καταγραφη της μνημης  : οι ταινίες της ενότητας αυτής αφορούν γεγονότα και πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης πραγματικότητας και αποτελούν ζωντανό κομμάτι της ιστορίας. πρόκειται για μια επιλογή από τολμηρές και διαφορετικές κινηματογραφικές προσεγγίσεις στην πάντα ριψοκίνδυνη και απαιτητική διαδικασία που εμπεριέχει η δημιουργία του ιστορικού κινηματογραφικού ντοκουμέντου, προσφέροντας έτσι ένα Πολύπλευρο πορτρέτο της ιστορίας. 
Πορτρετα: ανθρώπινες διαδρομες : o ανθρώπινος παράγοντας είναι το κυρίαρχο στοιχείο αυτής της θεματικής ενότητας όπου η ζωή, η καθημερινότητα, αλλά και οι πολλαπλές ιστορικές και πολιτισμικές διακυμάνσεις επηρεάζουν καθοριστικά την αφήγηση. ιδιαίτερες προσωπικές ιστορίες που είτε ξεχωρίζουν από το σύνολο ως μονάδες είτε χρησιμοποιούν μεμονωμένα παραδείγματα ως όχημα για μια διείσδυση στον άγνωστο κόσμο μικρότερων κοινοτήτων ή μειονοτήτων. 
Μικρες αφηγήσεις: μικρές προσωπικές ιστορίες που ξεχωρίζουν από την ιδιαιτερότητα των θεμάτων και τους τρόπους καταγραφής τους. η ανθρωπιά που ξεπροβάλλει μέσα από αντίξοες ή ασυνήθιστες συνθήκες αγκαλιάζει σαν ομπρέλα τις ταινίες του τμήματος μικρές αφηγήσεις.
Μουσικη : ένα ιδιαίτερα αγαπημένο και δημοφιλές τμήμα του προγράμματος του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ θεσσαλονίκης-εικόνες του 21ου αιώνα είναι τα μουσικά ντοκιμαντέρ. νέες μουσικές τάσεις, βιογραφίες μεγάλων δημιουργών, γνωστών και αφανών καλλιτεχνών, ανασκοπήσεις και αναλύσεις ξεχωριστών ειδών μουσικής, αλλά και συναυλίες, χαρτογραφούν την παγκόσμια μουσική σκηνή και προσκαλούν το κοινό κάθε χρόνο να την ανακαλύψει.
Ντοκιμαντερ για παιδια ειδικές προβολές για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθημερινά από τη δευτέρα 25 έως την παρασκευή 29 μαρτίου 2013. η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη. η ζώνη εκπαιδευτικών προβολών του 15ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ θεσσαλονίκης – εικόνες του 21ου αιώνα φιλοδοξεί να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για το ντοκιμαντέρ και να τους εξοικειώσει με το συγκεκριμένο αφηγηματικό είδος.
Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 14-16 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο που θα διεκδικήσουν το χρυσό, τον αργυρό και τον χάλκινο αλέξανδρο, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία που θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή.  .
 masterclasses – workshops
• εργαστήρι με τον eγιάλ σιβάν (15 μαρτίου 2012, 11:00-13:00, αίθουσα τζον κασσαβέτης) δημιουργό με έργο που αναζητά μια βιώσιμη λύση που θα εξασφαλίσει την ύπαρξη ισραηλινών και παλαιστινίων.
• εργαστήρι με τον αυστριακό ντοκιμαντερίστα μίχαελ γκλάβογκερ (16 μαρτίου 2012, 11:00-13:00, αίθουσα τζον κασσαβέτης) με τίτλο «πώς μπορείς να χάσεις την επαφή με την πραγματικότητα ενώ κάνεις γυρίσματα που διαπραγματεύονται την πραγματικότητα».
• masterclass edn  με τίτλο «ιστορίες ντοκιμαντέρ στα νέα μέσα / documentary stories in new media»(15 μαρτίου 2012, 10:00 – 11:30, ιεκ ακμη).  στο πλαίσιο του docs in thessaloniki pitching forum 2012 του 14ου φνθ, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ θεσσαλονίκης και το ευρωπαϊκό δίκτυο ντοκιμαντέρ edn διοργάνωσαν το masterclass με εισηγήτρια την παραγωγό transmedia asta wellejus, πρώην διευθύνουσα σύμβουλο της zentropa interaction και νυν διευθύντρια της εταιρίας die asta experience, με ειδίκευση στα νέα μέσα. 
4ο διεθνες συνεδριο ντοκιμαντερ      (τρίτη 13 μαρτίου 2012 (15.00-17.30), ιεκ ακμη)
Στο πλαίσιο της αγοράς ντοκιμαντέρ του 14ου φνθ, πραγματοποιήθηκε το  4ο διεθνές συνέδριο ντοκιμαντέρ στη θεσσαλονίκη, το οποίο διοργανώνεται από το ευρωπαϊκό δίκτυο ντοκιμαντέρ (edn) και το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ θεσσαλονίκης. το συνέδριο έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς που θα παρευρίσκονται στη θεσσαλονίκη. 
Εβδομαδα γαλλοφωνιας 
στο πλαίσιο της εβδομάδας γαλλοφωνίας, το 14ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ θεσσαλονίκης, φιλοξένησε την κυριακή 11 μαρτίου 2012 την καθιερωμένη ημέρα γαλλοφωνίας, σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία στην ελλάδα και το γαλλικό ινστιτούτο θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του γαλλόφωνου καναλιού tv5monde. προβολή ταινιών και υποστήριξη της συναυλίας της λίντα τάλι / lynda thalie (διοργάνωση της πρεσβείας του καναδά)
Εκθεση φωτογραφιας 
πραγματοποιήθηκε  η φωτογραφική έκθεση «urban survivors – επιβιώνοντας στις παραγκουπόλεις του κόσμου» με συγκλονιστικά στιγμιότυπα ανθρώπων που ζουν σε παραγκουπόλεις στο μπαγκλαντές, το πακιστάν, την αϊτή, τη νότιο αφρική και την κένυα, τα οποία υπογράφουν βραβευμένοι φωτογράφοι του πρακτορείου noor. συνδιοργάνωση του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ θεσσαλονίκης και των γιατρών χωρίς σύνορα, με την υποστήριξη του κρατικού μουσείου σύγχρονης τέχνης και του κέντρου σύγχρονης τέχνης θεσσαλονίκης. στο κέντρο σύγχρονης τέχνης θεσσαλονίκης, αποθήκη β1, λιμάνι. διάρκεια: 11 – 18 μαρτίου 2012. 
Αγορα ντοκιμαντερ 
η αγορά ντοκιμαντέρ / doc market του 14ου φνθ πραγματοποιήθηκε από 12 έως 17 μαρτίου 2012, καθημερινά 10:00-20:00, στο ξενoδοχείο electra palace (αίθουσα bυζάντιον). ακέραιο και πολύτιμο κομμάτι του φεστιβάλ, η αγορά ντοκιμαντέρ έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας τόπος όπου δημιουργοί από όλον τον κόσμο συναντούν εκπροσώπους τηλεοπτικών σταθμών (ευρωπαϊκών ως επί το πλείστον, αλλά και αμερικανικών και ασιατικών), με απώτερο σκοπό την προώθηση και πώληση των ταινιών τους.
Ρεκορ συμμετοχων Το 2011 η αγορά συγκέντρωσε ρεκόρ συμμετοχών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς συμμετείχαν πάνω από 470 ντοκιμαντέρ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ξεπέρασαν τους 60. συμμετείχαν αγοραστές από 55 κανάλια και εταιρείες, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι των rai (ιταλία), tv catalunya (ισπανία), films transit (καναδάς), al jazeera (μεγάλη βρετανία), avro (ολλανδία), zdf (γερμανία), arte (γαλλία), canal+(γαλλία), yle (φινλανδία), 03 productions (ηνωμένα αραβικά εμιράτα), link tv (ηπα), tg4 (ιρλανδία), estonian tv (εσθονία), κ.ά. η αγορά ντοκιμαντέρ χρησιμοποιεί πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα σε κλειστό κύκλωμα για τη θέαση των ντοκιμαντέρ. 
Απευθύνεται σε κοινό από 6-80 ετών, έχει απήχηση 50.000 θεατές ανά διοργάνωση και συμμετοχή από 200 εθελοντες

Περισσότερες πληροφορίες:
Ελένη Ράμμου
διον. αρεοπαγίτου 7, 11742 αθήνα, 210-8706000, rammou@filmfestival.gr

You may also like...