Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το 2002 από την αστική εταιρεία της Μονής Λαζαριστών τους μήνες Μάιο – Νοέμβριο, ενώ υφίστατο ως διοργάνωση από το 1992)
Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ πραγματοποιούνται στην εσωτερική αυλή του συγκροτήματος της Μονής Λαζαριστών, η οποία μετατρέπεται σε θέατρο χωρητικότητας έως 3.000 ατόμων. Η πλατεία καταλαμβάνει χώρο 1.090 m2  (διαστάσεις 35mx30m), στον οποίο τοποθετούνται 2.500 καθίσματα. Στο πίσω μέρος υπάρχει μόνιμη κερκίδα διαστάσεων 12m x 22m  με 500 καθίσματα. επίσης υπάρχει μόνιμη σκηνή διαστάσεων 11m x 26m.Εκδηλώσεις επίσης πργματοποιούνται σε άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους της μονής λαζαριστών όπως το κλειστό θέατρο, αίθουσα εκθέσεων, κλπ. Καμαρίνια καλλιτεχνών: υπάρχει χώρος 50 m2 δίπλα στη σκηνή ο οποίος χρησιμοποιείται ως γραφείο παραγωγής και καμαρίνι της σκηνής για τους καλλιτέχνες. διαθέτει βασικά έπιπλα, καθρέπτες και ντους.    ένας  Ακόμη χώρος 100 m2, στον 1ο όροφο πίσω από τη σκηνή μετατρέπεται κυρίως σε καμαρίνια για την εξυπηρέτηση των καλλιτεχνών και της παραγωγής. Διοικητικές υποδομές: τα γραφεία της εταιρείας της μονής λαζαριστών στεγάζονται στο νέο τμήμα του συγκροτήματος και καταλαμβάνουν 330 m2 μαζί με τους βοηθητικούς χώρους (σκάλα, κουζίνα, τουαλέτες κλπ).   Βοηθητικοί χώροι: ο χώρος των εκδηλώσεων διαθέτει 10 τουαλέτες για την εξυπηρέτηση του κοινού και κυλικείο που λειτουργεί κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. το συγκρότημα διαθέτει υπόγειο διώροφο χώρο στάθμευσης 150 ατόμων       
Το φμλ διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της μονής λαζαριστών. υπεύθυνος καλλιτεχνικού προαγραμματισμού είναι ο λάζαρος κωνσταντινίδης, την ευθύνη του προγράμματος έχει καλλιτεχνική επιτροπή που ορίζεται από το Δ.Σ της εταιρείας και τέλος όλη τη διοργάνωση υποστηρίζει τακτικό και έκτακτό προσωπικό και εξωτερικοί συνεργάτες.
Το φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών διοργανώνεται την καλοκαιρινή περίοδο (μάιος-νοέμβριος) με μια μεγάλη ποικιλία από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής παραγωγής, διατηρώντας υψηλή ποιότητα και αισθητική, έχοντας πάντα μια ζωντανή σχέση με το κοινό. το φεστιβάλ διαχωρίζεται σε ενότητες που διαφοροποιούνται και εξελίσσονται συνεχώς, ενώ προστίθενται κάθε φορά νέες, καθώς ένας από τους βασικούς στόχους του φεστιβάλ είναι η διαρκής βελτίωση του, με άξονα την εξέλιξη των καλλιτεχνικών και κοινωνικών τάσεων. 
Προσδοκώμενο αποτέλεσμα της διοργάνωσης του φεστιβάλ είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού στις εκδηλώσεις του και η αύξηση της επισκεψιμότητας στο συγκρότημα της μονής λαζαριστών, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο που μειώνεται ή και σταματά η επίσκεψη στους κλειστούς χώρους (θέατρο, μουσείο).
Το φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών είναι μια σημαντική δραστηριότητα από πολλές απόψεις: έχει σημείο αναφοράς (το ίδιο το κτίριο της μονής λαζαριστών), παρελθόν και δυναμική και μπορεί να αναπτυχθεί προσθέτοντας νέες δραστηριότητες και προγράμματα ή διευρύνοντας τα ήδη υπάρχοντα.
Το φεστιβάλ έχει έναν αυτόνομο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά στόχος είναι η ενδυνάμωση του ρόλου της μονής λαζαριστών και η προβολή της. Η διοργάνωση του φεστιβάλ έχει κεντρικό και παράλληλο πρόγραμμα. θεματικές ενότητες και αυτόνομες εκδηλώσεις που διακρίνονται κυρίως από το μέγεθος και την απήχησή τους. με στόχο την αύξηση της συνέργιας, οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες :
• παραγωγές του φεστιβάλ (σχήματα και καλλιτέχνες που με ευθύνη του φεστιβάλ προσκαλούνται να συμμετάσχουν)
• συμπαραγωγές (διάφορες μορφές συνεργασίας με κοινή ευθύνη για το αποτέλεσμα)
• φιλοξενούμενες (εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στο χώρο, εντάσσονται στη λογική και τη φιλοσοφία του φεστιβάλ και στις οποίες παρέχεται τεχνική υποστήριξη)
Το κεντρικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλες σε όγκο και μέγεθος εκδηλώσεις που φέρνουν χιλιάδες θεατές στη μονή λαζαριστών. λόγω της απήχησής τους αποτελούν τα μεγάλα επικοινωνιακά γεγονότα του φεστιβάλ και χωρίζονται στις παρακάτω ενότητες :
• «διεθνής και ελληνική μουσική σκηνή» 
συναυλίες γνωστών και καταξιωμένων καλλιτεχνών, σχήματα έντεχνης ελληνικής μουσικής, μεγάλες ορχήστρες σοβαρής μουσικής, δημοφιλή σχήματα της σύγχρονης μουσικής. 
• θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις χορού ,παραστάσεις υψηλού επιπέδου, ελληνικών και ξένων θιάσων, σε συνεργασία με κρατικά και δημοτικά θέατρα, επαγγελματικούς θιάσους της ελλάδας και του εξωτερικού και άλλους οργανισμούς. 
Στο παράλληλο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ενότητες που έχουν ως στόχο την ανάδειξη της παράδοσης, τον πολιτιστικό διάλογο μεταξύ χωρών των βαλκανίων και των χωρών της νοτιοανατολικής ευρώπης, την ανάδειξη καλλιτεχνικών ρευμάτων και τάσεων, την επιμορφωτική απασχόληση και ψυχαγωγία των παιδιών, συνεργασίες για την ανάδειξη του ερασιτεχνικού πολιτισμού κ.α. Στοχεύοντας να κάνει τον πολιτισμό κτήμα όλων των κατοίκων της πόλης, οι εκδηλώσεις αυτές παρουσιάζονται με μηδενικό ή συμβολικό εισιτήριο, ώστε  να είναι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό. 
• «Παιδικό φεστιβάλ»Φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε παιδιά. οι χώροι διαμορφώνονται κατάλληλα και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά σε συνεργασία με παιδαγωγούς και εθελοντές να έχουν την ευκαιρία να παίξουν και να ψυχαγωγηθούν, αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους και αξιοποιώντας τη φαντασία και τις γνώσεις τους. παράλληλα, εξοικειώνονται με το δυναμικό πολιτιστικό χώρο που αποτελεί η μονή λαζαριστών, γεγονός που θα συντελέσει στην πνευματική, καλλιτεχνική και αισθητική τους καλλιέργεια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, μαριονέτες, κουκλοθέατρο, αφήγηση παραμυθιών, προβολές, καλλιτεχνικά εργαστήρια, θέατρο δρόμου κ.λ.π. 
• «Μικρή σκηνή» : παραστάσεις μικρής κλίμακας που γίνονται σε διάφορους χώρους του συγκροτήματος και δίνουν την ευκαιρία για την παρουσίαση διαφορετικών θεματικών μουσικών ενοτήτων από ένα ευρύ φάσμα. συναντήσεις και συνεργασίες καλλιτεχνών της πόλης μας, της ευρύτερης περιφέρειας, αλλά και του εξωτερικού. ευκαιρίες για ανάδειξη νέων δημιουργών.
• «Ανοιχτή σκηνή» :η «ανοιχτή σκηνή» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2010 με μεγάλη απήχηση στο κοινό, ικανή να αποτελέσει μια σημαντική πτυχή του προγράμματός του φεστιβάλ. στόχος είναι να δώσει την ευκαιρία σε μουσικά, θεατρικά και χορευτικά σχήματα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. περιλαμβάνουν δύο με τρία σχήματα κάθε βράδυ και έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπροσώπους απ’ όλα τα είδη της μουσικής σκηνής (έντεχνη ελληνική και ξένη, ροκ, ποπ, έθνικ, παραδοσιακή, βραδιές αφιερωμένες σε συγκεκριμένα είδη χορού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές προβολές, εκθέσεις κ.λ.π.). 
• Συναντήσεις χορού ενα φεστιβάλ χορού στο οποίο συμμετέχουν ομάδες χορού πανελλήνιας εμβέλειας, αλλά και σχολές χορού και ομάδες της πόλης. 
• Εκθέσεις, εικαστικά γεγονότα, προβολές, παράλληλες δράσεις λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ στον αύλειο χώρο της μονής λαζαριστών, αλλά συνεχίζονται και στους κλειστούς χώρους (μικρή αίθουσα, θέατρο, καφέ κ.λ.π.). περιοδικές εκθέσεις με έργα νέων καλλιτεχνών, προβολές στους τοίχους, καθώς και μόνιμες εγκαταστάσεις έργων τέχνης στον χώρο του φεστιβάλ. 
Το φεστιβάλ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες λόγω της ποικιλίας των εκδηλώσεών του. υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται το φεστιβάλ τουλάχιστον 30.000 θεατές. συνεργασία με εθελοντικές ομάδες όπως το σώμα καλών σαμαρειτών του ερυθρού σταυρού, το σύλλογο αλμα ζωης, τους γιατρούς χωρίς σύνορα, την διεθνή αμνηστία κ.λ.π.
Η πραγματοποίηση του φεστιβάλ της μονής λαζαριστών εντάσσεται στην πολιτική προβολής και ανάδειξης του σημαντικού από άποψη μεγέθους και προσφοράς, συγκροτήματος της μονής λαζαριστών και των δυνατοτήτων που αυτή παρέχει. Επιδιώκει τη συνεργασία με φορείς και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού (τοπική αυτοδιοίκηση, κρατικοί πολιτιστικοί οργανισμοί, διδιώτες και εταιρείες) για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων του.  παράλληλα επιδιώκει την ανάδειξη της τοπικής, όσο και εθνικής καλλιτεχνικής παραγωγής αλλά και της επαφής του τοπικού κοινού με ξένους πολιτισμούς και σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα. Η επιλογή των συνεργασιών και των ανταλλαγών στο πλαίσιο κοινών προαγραμμάτων και πρωτοβουλιών αποτελεί  κεντρική επιλογή και κατεύθυνση, με εκδηλώσεις όπως η ανάδειξη του κοινού πολιτιστικού πλούτου, η παρουσίαση νέων καλλιτεχνών και αισθητικών ρευμάτων, ανάδειξη της πολυμορφίας και του πλουραλισμού.
Μελλοντικές επιδιώξεις του φεστιβάλ είναι η  ένταξή του   σε δίκτυα, η συμετοχή σε εκθέσεις και διοργανώσεις όπως και η επιδίωξη μόνιμων και σταθερών δεσμών με αντίστοιχες διοργανώσεις του εξωτερικού και του εσωτερικού αποτελεί προτεραιότητα. η διεύρυνση επίσης των θεματικών ενοτήτων, της χρονικής διάρκειας, όπως και η ανάληψη νέων πρωτοβουλιών σε κοινωνικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο.
Η δυσκολία αποφυγής της επανάληψης, το ομογενοποιημένο πολλές φορές πολιτιστικό προϊόν, η αδυναμία διάκρισης μεταξύ εμπορικού και καλλιτεχνικού και η ταύτιση πολλές φορές της επιτυχίας με την οικονομική διάσταση του αποτέλεσματος οδηγούν πολλές φορές σε ασφαλείς εκδηλώσεις, χωρίς να λαμαβάνεται υπόψη η καλλιτεχνική απήχηση.

 Περισσότερες πληροφορίες;
Λάζαρος Κωνσταντινίδης
Κολοκοτρώνη 21, τηλ. 2310 589184 & 2310 589200, e-mail: lkon@monilazariston.gr & festival@monilazariston.gr

You may also like...