Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου

Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο από την Πέμπτη 16 μέχρι και το Σάββατο 18 Μαρτίου με στόχο την ελεύθερη έκφραση των μαθητών, την ανάδειξη της δημιουργικότητας τους, καθώς και τη γνωριμία τους με τα ΜΜΕ ως πηγή πληροφορίας.

Πρόκειται για το 4o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, όπου κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσουν η προβολή ιδεών και προβληματισμών των νέων μέσα από την ελεύθερη έκφραση στο σχολείο, η ανάδειξη δημιουργικότητας και πολιτιστικών προϊόντων που παράγονται από τη σχολική κοινότητα, ο γραμματισμός στα Μέσα και στην Πληροφορία με ταυτόχρονη κριτική προσέγγιση και αξιολόγηση των πηγών πληροφόρησης και ενημέρωσης, ενώ θα μοιραστούν εμπειρίες με συνομηλίκους τους απ’ όλη τη χώρα.

Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο και το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης, το τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΑΤΕΙ Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης με τη βοήθεια από την Επιστημονική Εταιρεία «Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας /European School Radio, θα βοηθήσουν τους μαθητές στο πλαίσιο του φεστιβάλ, να εκφραστούν δημιουργικά και να ψυχαγωγηθούν, παράγοντας από κοινού με μαθητές άλλων ραδιοφωνικών ομάδων ραδιοφωνικά αγαθά, να αναδείξουν το δυναμικό της σχολικής κοινότητας και την έμπρακτη εφαρμογή της Δημοκρατίας στο σχολικό πλαίσιο, παρουσιάζοντας την εργασία τους ως συν-δημιουργοί ενός κοινού ραδιοφωνικού προγράμματος το οποίο δημιουργείται από απόσταση, αξιοποιώντας τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ενώ παράλληλα θα δοθεί και η δυνατότητα να περιηγηθούν σε επιστημονικά εργαστήρια για την τεχνολογία του ήχου.

Μαθητές από Ελλάδα και Κύπρο, που είναι οι μικροί παραγωγοί ραδιοφωνικών εκπομπών, μαζί με τους καθηγητές θα βρεθούν στο Ρέθυμνο όπου μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική ημερίδα για την τέχνη της επικοινωνίας.

Στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν συνολικά 225 συμμετοχές από σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου, με 63 ραδιοφωνικά μηνύματα και 46 τραγούδια από την πρωτοβάθμια και και 69 ραδιοφωνικά μηνύματα και 47 τραγούδια από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η Κριτική Επιτροπή θα αξιολογήσει την πρωτοτυπία, το περιεχόμενο του μηνύματος, τον τρόπο και το ύφος εκφώνησης, τη μουσική/ηχητική επένδυση, την ποιότητα του ήχου, ενώ τα κριτήρια αξιολόγησης για το τραγούδι αφορούν σε στίχο, σύνθεση, ερμηνεία, ποιότητα του ήχου. – ΑΠΕ

You may also like...