Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α) και η μη κυβερνητική οργάνωση Food Sweet Food ανακοινώνουν σήμερα ότι το Refugee Food Festival (Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων), μια πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών που γεννήθηκε την περασμένη χρονιά με σκοπό να επιδείξει τα μαγειρικά ταλέντα των προσφύγων και να διευκολύνει την ένταξή τους, επεκτείνεται το 2017 σε δεκατρείς μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις.
Η φετινή εκδοχή του Refugee Food Festival για το 2017 θα πραγματοποιηθεί σε Παρίσι, Βρυξέλλες, Μαδρίτη, Αθήνα, Άμστερνταμ, Φλωρεντία, Ρώμη, Μιλάνο, Μπάρι, Μασσαλία, Μπορντό, Λυόν και Λιλ στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων. Από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου, περισσότερα από 50 εστιατόρια θα ανοίξουν την κουζίνα τους σε πρόσφυγες σεφ από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, το Ιράν, τη Σομαλία, τη Συρία και την Ουκρανία, μεταξύ άλλων. Και άλλες πόλεις έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους και ενδέχεται να ακολουθήσουν.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη Γαλλία την περασμένη χρονιά μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ της οργάνωσης Food Sweet Food και της Υ.Α., με τη στήριξη εταίρων, πολιτών, τοπικών αρχών, εστιατορίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Η πρώτη εκδοχή πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2016. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι απόλαυσαν το φαγητό που ετοίμασαν πρόσφυγες σεφ από την Ινδία, το Ιράν, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Ρωσία, τη Σρι Λάνκα και τη Συρία σε έντεκα εστιατόρια, τα οποία άνοιξαν την κουζίνα τους και άλλαξαν το μενού τους για τη συγκεκριμένη περίσταση.
“Το Refugee Food Festival σημείωσε τεράστια επιτυχία. Μας καλούν άνθρωποι από όλες τις χώρες του κόσμου για να το αναπαράγουν”, λέει η Marine Mandrila, μία από τις εμπνεύστριες της πρωτοβουλίας.
“Η επέκτασή του σε αρκετές Ευρωπαϊκές πόλεις προκύπτει από την επιθυμία πολλών πολιτών σε όλη την Ευρώπη να αναλάβουν δράση και να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες στη χώρα τους. Οι πρόσφυγες έχουν την ευκαιρία να δείξουν τα ταλέντα τους και να προωθήσουν τις μαγειρικές παραδόσεις της χώρας τους, αλλά και οι πολίτες να ανακαλύψουν έναν νέο πολιτισμό μέσω της κουζίνας του”, προσθέτει.
“Το Refugee Food Festival είναι ένα θαυμάσιο εγχείρημα που φέρνει μαζί κατοίκους και πρόσφυγες σε μια θετική πολιτισμική εμπειρία, την απλή χαρά του να προετοιμάσουν ένα ωραίο γεύμα και να απολαύσουν καλό φαγητό”, αναφέρει ο Vincent Cochetel, Διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α. “Βοηθάει επίσης στην ευαισθητοποίηση του κόσμου στο θέμα των προσφύγων και δημιουργεί ευκαιρίες για τους πρόσφυγες σεφ, προωθώντας τα ταλέντα τους και την ένταξή τους”, προσθέτει.
“Το Festival με βοήθησε να κάνω φίλους”, βεβαιώνει ο Emad, ένας σεφ από τη Συρία που μαγείρεψε κατά τη διάρκεια του πρώτου Refugee Food Festival. “Ήταν πολύ σημαντικό για μένα, καθώς ανακάλυπτα μια νέα κουλτούρα, μια νέα χώρα και μια νέα γλώσσα. Το φαγητό σε κάνει να χαμογελάς και να μαθαίνεις περισσότερα πράγματα. Όταν μαγειρεύω, νιώθω ότι με βοηθάει να βρω τον εαυτό μου”, λέει.
Η εκδήλωση αυτή έχει επιταχύνει την μαγειρική σταδιοδρομία των προσφύγων στη Γαλλία, επιδεικνύοντας τις μαγειρικές τους δεξιότητες και έχει δημιουργήσει επαγγελματικές ευκαιρίες για τους συμμετέχοντες πρόσφυγες σεφ.
Εν όψει της επιτυχίας του αυτής, η Food Sweet Food και η Υ.Α. δημιούργησαν έναν οδηγό για όσους επιθυμούν να υλοποιήσουν το Refugee Food Festival στην πόλη τους. Συγκεντρώνει στοιχεία από σεφ, πελάτες, εταίρους και πρόσφυγες.
Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων (Refugee Food Festival) φιλοξενείται  στην Αθήνα, από τις 18 έως τις 22 Ιουνίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων (20 Ιουνίου). Μετά την επιτυχία των δύο προηγούμενων εκδοχών του στη Γαλλία, το 2016, επεκτείνεται φέτος σε 13 ευρωπαϊκές πόλεις.
Οι σεφ που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων είναι επαγγελματίες, οι οποίοι βλέπουν τη μαγειρική ως μέσο ένταξης στη νέα πατρίδα τους.
Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, εστιατόρια θα εντάξουν στο μενού τους καινούρια γευστικά πιάτα, εμπνευσμένα από δύο σεφ.
Οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν συριακή, ιρανική, σομαλική, κουρδική και αφγανική κουζίνα στα εξής εστιατόρια της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας:
Κυριακή 18 Ιουνίου ιρανική κουζίνα από τη Mahboubeh Tavakoli, εστιατόριο Γη, Γλυφάδα (δείπνο)
Δευτέρα 19 Ιουνίου συριακή-κουρδική κουζίνα από τον Barshank Haj Younes, εστιατόριο Σεϋχέλλες Κεραμεικός (δείπνο),
Τρίτη 20 Ιουνίου-Τετάρτη 21 Ιουνίου σομαλική κουζίνα από τον Hassan Hassan, εστιατόριο Βασίλαινας, περιοχή Χίλτον (δείπνο)
Τετάρτη 21 Ιουνίου συριακή κουζίνα από τον Abdulrahman Al Hallak, εστιατόριο 7 Food Sins, Πλάκα (δείπνο)
Πέμπτη 22 Ιουνίου αφγανική κουζίνα από τον Reza Golami, εστιατόριο ΙΤ, Κολωνάκι (δείπνο)

You may also like...