Φεστιβάλ “Μίκης Θεοδωράκης” στα Χανιά

Ο κινηματογραφικός και παράλληλα μουσικός Μίκης Θεοδωράκης αναδεικνύεται στις φετινές εκδηλώσεις του “Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης”. Εκδηλώσεις που συνδυάζουν προβολές, συναυλίες αλλά και την ενεργητική συμμετοχή του κοινού και που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

«Το πρόσωπο Μ. Θεοδωράκης για τη χώρα μας είναι πολύ σημαντικό, για τα Χανιά όμως ακόμα πιο σημαντικό γιατί είναι ο τόπος καταγωγής και ο τόπος που ο ίδιος ο Μίκης έχει αποφασίσει να φιλοξενήσει στο διηνεκές την ιστορία του ίδιου και της οικογένειας του» ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας επισημαίνοντας πως πέρα από το σπίτι της οικογένειας Θεοδωράκη, ο Δήμος αισιοδοξεί ότι θα τον υποδεχθεί στις αρχές του 2018 στα εγκαίνια του Παλιού Τελωνείου που θα φέρει το όνομα “Μίκης Θεοδωράκης”.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, η περιφερ. Σύμβουλος Μαίρη Τζανακάκη επισήμανε πως το φεστιβάλ πάει να γίνει θεσμός για την πόλη, κάτι για το οποίο εργάζονται όλοι οι φορείς. «Για τον Μ. Θεοδωράκη έχει να πει κανείς πάρα πολλά. Για τον αγωνιστή, τον άνθρωπο, το μουσικό που έκανε όλη την ανθρωπότητα να χορεύει στους ρυθμούς του. Καλούμε όλους τους Χανιώτες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις αυτές» είπε μεταξύ άλλων.
Για την απόφαση οι φετινές εκδηλώσεις να είναι αφιερωμένες στον κινηματογραφικό Θεοδωράκη, μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων “Μίκη Θεοδωράκη” Γιώργος Αγοραστάκης. « Ο Μίκης έχει μια πολύ σημαντική πλευρά στη δημιουργία του την κινηματογραφική μουσική. Έχει γράψει μουσική για 30 ταινίες όλων των ειδών και η μουσική αυτή είναι όλων των κατηγοριών από σκληρό ροκ, μπαλάντες, συμφωνική μουσική, λαϊκά τραγούδια. Είναι ενδιαφέρουσα αυτή η δημιουργική πλευρά και αυτήν την πλευρά θέλουμε να παρουσιάσουμε στις φετινές εκδηλώσεις» σημείωσε μεταξύ άλλων συμπληρώνοντας πως για τη νέα χρονιά θα παρουσιαστεί η θεατρική πλευρά του μεγάλου Μουσουργού. Η γραμματέας του συλλόγου κ. Ελισάβετ Βερούλη τόνισε το ελεύθερο της εισόδου σε όλες τις εκδηλώσεις.
«Κάθε χρόνο θα βρίσκουμε μια διαφορετική πλευρά του Μίκη. Φέτος μελετάμε το Μίκη του κινηματογράφου. Με τη συνεργασία όλων των πολιτιστικών, ζωντανών δυνάμεων του τόπου μας προχωράμε σε αυτές τις εκδηλώσεις και είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα τους» είπε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Βαρβάρα Περράκη. Τέλος για την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ ο πρόεδρος της Όθωνας Χαραλαμπάκης σημείωσε πως «για την προσωπικότητα, την προσφορά σε αυτόν τον τόπο ότι και να ειπωθεί είναι λίγο! Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ ως πολιτιστική επιχείριση του Δήμου συμμετέχει με μεγάλη χαρά στη συνδιοργάνωση του φεστιβάλ».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
• ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ, Στο πατρικό των Θεοδωράκηδων, Γαλατάς, Ώρα έναρξης: 20.30. Στο πατρικό των Θεοδωράκηδων στο Γαλατά, ο πιανίστας Γιώργος Σαλτάρης θα ταξιδέψει μουσικά τον κόσμο με τις μελωδίες του Μίκη. Θα προβληθούν επίσης οι μικρού μήκους ταινίες: «Το σπίτι είχε τη δική του ιστορία» και «Μια γρήγορη ματιά» – Οι ταινίες με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Γιώργος Σαλτάρης μιλώντας στη συνέντευξη τύπου δήλωσε τη μεγάλη ευθύνη και τιμή για τον ίδιο να ανοίξει το φεστιβάλ. «Θα παρουσιάσω ένα πρόγραμμα πάνω σε έργα του Μίκη διασκευασμένα από μένα για πιάνο. Στόχος να γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα και να τραγουδήσουμε τα αγαπημένα μας τραγούδια» ανάφερε.
•ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ, Συναυλία: Ο Μίκης στον κινηματογράφο
Θέατρο Ανατολικής Τάφρου Χανιών «Vamos Ensemble» Ώρα έναρξης: 21.30. Τη γενέθλια ημέρα του Μίκη το μουσικό σύνολο «Vamos Ensemble» συμπράττει με την Ιωάννα Φόρτη στο τραγούδι σε μια βραδιά αφιερωμένη σε τραγούδια και μελωδίες που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης για τον κινηματογράφο. « Ο Μίκης έχει γράψει μουσική για πολλές ταινίες. Στα πλαίσια της συναυλίας θα παίξουμε πολλά κομμάτια και θα έχουμε τη βοήθεια οπτικού υλικού που θα συνυπάρχει με τη μουσική» είπε ο μουσικός Κώστας Κεχράκος, μέλος των «Vamos Ensemble» επισημαίνοντας πως από τα πιο δύσκολα κομμάτια που θα αποδώσει το σχήμα είναι από την ταινία “Κατάσταση Πολιορκίας”.
•ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ – Είμαστε 1013. Ενετικό Λιμάνι Χανιών, Ώρα έναρξης: 19.30. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί συγκεντρώνο­νται και τραγουδάνε για πρώτη φορά μαζί ένα σύντομο πρόγραμμα διάρκειας 30′, με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας και με τα πλέον αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Ο συντονιστής της εκδήλωσης Γιάννης Γιαννακάκης εξήγησε ότι: «Πρόκειται για εκδήλωση και όχι συναυλία, γιατί το κοινό δεν θα παρακολουθήσει απλά καλλιτέχνες να εκτελούν έργα του Μίκη αλλά θα συμμετέχει! Καλούμε όλους τους φίλους του μεγάλου συνθέτη να δηλώσουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα www.eimaste1013.gr και με αυτόν τον τρόπο να ενημερωθούν για τις πρόβες και τα τραγούδια που έχουμε επιλέξει διαλέγοντας τα πιο εμβληματικά, τα τραγούδια που όλοι θέλουμε να τραγουδάμε».
•25, 26 , 27 ΙΟΥΛΙΟΥ Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Μίκη
Δημοτικός Κινηματογράφος «Κήπος», Ώρα έναρξης: 21.30
Η εμβληματική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για τον κινηματογράφο αποτυπώνεται με την προβολή τριών ταινιών σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Τρίτη 25 Ιουλίου: Ηλέκτρα Τετάρτη 26 Ιουλίου: Ιφιγένεια Πέμπτη 27 Ιουλίου: Τρωάδες. Οι προβολές γίνονται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και της Εταιρείας Διανομής FeelGood Entertainment, με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών / Chania Film Festival.
•ΤΕΤΑΡΤΗ 12 – ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ, Έκθεση “Ζορμπάς για πάντα!”. Έκθεση αρχειακού υλικού και αφίσας, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου – Μεγάλο Αρσενάλι Εγκαίνια: Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 20.30
Ώρες λειτουργίας: 10.00-14.00 & 18.00-22.00. Σε επιμέλεια του Λευτέρη Λαμπράκη η έκθεση περιλαμβάνει 51 αυθεντικές κινηματογραφικές αφίσες της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη, απ’ όλο τον κόσμο, φιλοτεχνημένες από μεγάλους καλλιτέχνες.
Αξίζει να σημειωθεί πως η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι Ελεύθερη!

Δήμος Χανίων
Κυδωνίας 29
Τκ 73135
Χανιά Κρήτης
Tηλ. 28213-41600
​Fax. 28210-93300
dimos@chania.gr

You may also like...