“Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές”

cooking-festivalΣτη Σίφνο γιορτάζουμε τα
«10 χρόνια Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές»
Το 10ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» ξεκινάει
την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου και για τρεις μέρες υπόσχεται πως θα … χάσετε το λογαριασμό από τις πολλές και διαφορετικές γεύσεις, εικόνες, μουσικές!
Φέτος γιορτάζουμε με τα περισσότερα Κυκλαδονήσια από ποτέ άλλοτε, με περισσότερες συμμετοχές από άλλα μέρη της Ελλάδας και με τρεις αντιπροσωπείες του εξωτερικού!
Το πρόγραμμα ξεκινάει και τις τρεις μέρες … από το πρωί:
Την Πέμπτη 8/9 στις 12.30 το μεσημέρι, το Εξωραϊστικό Σωματείο «Το Βαθύ της Σίφνου» ανοίγει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, με κεράσματα στο μόλο, πάνω στο κύμα, παρέα με ιστορίες για ψαρέματα και τη χορευτική ομάδα της Σερίφου.
Την Παρασκευή 9/9 στις 11.00 το πρωί, στο Ίδρυμα Πρόκου στην Απολλωνία, θα ακούσουμε τρεις ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις στο θέμα: «Μεσογειακή Διατροφή: Υγεία, Πολιτισμός και Τουρισμός», που οργανώνει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών, Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκπαίδευση και Πολιτισμός»), σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου.
Το Σάββατο 10/9 στις 11.00 το πρωί, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος του Φάρου κερνάει μεζέδες στο μόλο του οικισμού και “φτιάχνει” διάθεση για το απόγευμα με τη βοήθεια ντόπιων μουσικών…
Τα απογεύματα ξεκινάμε από νωρίς στο χώρο του Φεστιβάλ στον Αρτεμώνα:
στις 18.00, με παιδικές δραστηριότητες που θα διαρκούν καθημερινά μέχρι περίπου τις 21.00,
στις 19.00 αρχίζουμε τις παρουσιάσεις παραδοσιακών φαγητών και γλυκών από τις περιοχές που συμμετέχουν, μια διαδικασία στην «κουζίνα του Τσελεμεντέ», με πολλές μυρωδιές και προκλήσεις για όλες τις αισθήσεις, που θα διαρκούν καθημερινά μέχρι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα!
Ενδιάμεσα στις μαγειρικές και παράλληλα με αυτές, στην πλατεία και στο Στενό του Αρτεμώνα θα δούμε χορευτικές ομάδες και παρουσιάσεις παραδοσιακών τεχνών.
Αλλά όχι μόνον…:
Την Παρασκευή 9/9 από τις 18.00, παράλληλα με όλες τις άλλες δραστηριότητες του Φεστιβάλ, αναπαράσταση μέρους του σιφναίικου γάμου, που θα ξεκινήσει από το χωριό του Τσελεμεντέ (τα Εξάμπελα), θα συνδέσει 5 από τους κεντρικούς οικισμούς του νησιού και πολλές περιοχές της Ελλάδας σε ένα γλέντι στις γειτονιές του νησιού.
Το Σάββατο 10/9 στις 20.00 θα γνωρίσουμε το βιβλίο «Του άνεμου και της αρμύρας» του Δικτύου Aegean Cuisine (έκδοση Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με την υπογραφή της Νανάς Δαρειώτη, της Θάλειας Τσιχλάκη και του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη) στην παρουσίαση που οργανώνεται στο Δημοτικό Σχολείο (κεντρικό κτήριο), στο Στενό του Αρτεμώνα.

Η τριήμερη γιορτή θα ολοκληρωθεί με γλέντι για όλους με τη Σοφία Παπάζογλου και τους συνεργάτες της, με τίτλο «Ο χτύπος της καρδιάς μου»!
Τις ημέρες του Φεστιβάλ λειτουργούν και προτείνουμε να επισκεφτείτε:
Την έκθεση λαογραφικού υλικού «Γιάννης Ατσόνιος – Εμείς παλιά στα σπίτια μας» (στον Αρτεμώνα, απέναντι από την Παναγιά του Μπαλή, ώρες λειτουργίας: 19:00 – 22:00),
την έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης «Γενιά του ΄60 – Γενιά του ’70» στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου, που ειδικά για τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ θα λειτουργήσει εκτός από απογευματινές (19:00 – 23:00) και πρωινές ώρες (11:00 – 13:00),
Την έκθεση φωτογραφίας του Μανώλη Καζαμία «Η Σίφνος που θυμάμαι» στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» (ώρες λειτουργίας: 19:00 – 23:00),
τον αρχαιολογικό χώρο στο λόφο του Αγίου Αντρέα (δρομολόγιο λεωφορείου καθημερινά στις 11:00 από τον Αρτεμώνα & επιστροφή από τον Αϊ Αντρέα στις 12:30 – Την Τετάρτη 7/9 και την Πέμπτη 8/9 και από τις Καμάρες, στις 10:30),
το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάστρου καθημερινά (εκτός Κυριακής και Δευτέρας, από τις 8:00 έως τις 15:00),
το Λαογραφικό Μουσείο του Συνδέσμου Σιφνίων στην Απολλωνία, (ώρες λειτουργίας καθημερινά 19:00 – 23:00 & Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή: 11:00 – 13:00).

Η Σίφνος “στρώνει” το τραπέζι και σας περιμένει…

 

You may also like...